Domowy sękacz krok po kroku
Pieczony z ciasta biszkoptowego sękacz wyglądem przypomina ścięty pień z drzewa z sękami. Do przygotowania tradycyjnego potrzebne jest 40 jajek, kilo cukru, kilogram masła i mąki. Piecze się je na ognisku, nad którym umieszcza się gruby drewniany wałek. Obracając wałek, polewa się go cienką warstwą ciasta. Jednak pysznego sękacza można przygotować również w domowym piekarniku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
• 200 g bardzo miękkiego masła
• 100 g cukru pudru
• 100 g cukru białego kryształu
• 7 jajek (L) białka i żółtka osobno
• 60 g mąki pszennej tortowej
• 60 g mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• zapach pomarańczowy lub waniliowy
• 3 łyżki wódki
• polewa czekoladowa
- Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
- Foremkę o wymiarach ok. 35 cm x 35 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia,
- boki pozostawić suche.
- Mąki, proszek do pieczenia i sól, połączyć, wymieszać dokładnie, odstawić.
- W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą, jasną masę (najlepiej płaską końcówką).
- Kiedy masa jest dokładnie wymieszana, po jednym dodawać żółtka, cały czas miksować na średnich obrotach miksera (4/9). Dodać zapach.
- Kiedy wszystkie żółtka są już bardzo dokładnie wymieszane z masą maślaną, wsypać mąki i na niskich obrotach (2/9) wymieszać,
- tak aby składniki dokładnie się połączyły. Wlać wódkę i ponownie wymieszać, krótko, wystarczy że ciasto będzie jednolite i gładkie.
- Z białek i szczypty soli ubijać pianę, stopniowo dodawać cukier kryształ. Miksować na wysokich obrotach (7-8/9). Powinna powstać sztywna i lśniąca piana.
- Teraz łączymy pianę z ciastem. Najpierw do ciasta dodajemy kilka łyżek piany i energicznie mieszamy, tak aby rozluźnić ciasto.
- Następnie dodajemy pozostałą pianę i teraz już delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.
- Nie za długo, żeby piana nie opadła.
- Czas na nakładanie poszczególnych warstw sękacza, można to zrobi na dwa sposoby.
- 1. do rękawa cukierniczego z gładką tylką nakładamy ciasto. Na dno foremki wyciskamy warstwę ciasta, lekko wyrównujemy przy pomocy noża (ja tak robię).
- 2. Łyżką lub łopatką nakładamy niewielką ilość ciasta i dokładnie rozsmarowujemy je nożem.
- Foremkę wstawiamy do gorącego piekarnika 190 st.C. z termoobiegiem i pieczemy 5-7 min, ciasto powinno nabrać ciemno złotego koloru.
- Kiedy pierwsza warstwa jest już upieczona, wyjmujemy foremkę i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Po nałożeniu każdej warstwy ciasto wkładamy do piekarnika.
- Czynność powtarzamy do chwili kiedy wykorzystamy całe ciasto.
- Upieczony sękacz studzimy w foremce, na kuchennej kratce. Kiedy ciasto jest zupełnie zimne obrysowujemy je dookoła ostrym nożem i wyjmujemy z foremki.
- Po prostu przewracamy foremkę do góry dnem, ciasto bardzo ładnie wyjdzie z naczynia.
- Możemy udekorować polewą czekoladową, potłuczonymi orzechami lub migdałami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze