Domowy chlebek wielkanocny
Przepis
Zapach gorącego chleba, właśnie wyjętego z pieca jest niezwykle kuszący. Pieczenie chleba z bliskimi to doskonały sposób na urozmaicenie przedświątecznych przygotowań. Obok tradycyjnych bab i mazurków, możemy także przygotować aromatyczne pieczywo na wielkanocne śniadanie.
4.4
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Źródło: Adobe Stock, fot: Brent Hofacker
Składniki
- 1 kg mąki żytniej
- 1/2 kostki drożdży świeżych
- 1 litr ciepłej wody
- 200 g słonecznika
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1 łyżka soli
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
Przepis
- Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem. Dobrze wymieszać i dodać ciepłe mleko. Drożdże pozostawić do wyrośnięcia. W misce przygotować mąkę wymieszaną z wszystkimi ziarnami i otrębami oraz solą,dobrze wymieszać.
- Kiedy drożdże są gotowe przełożyć je do miski i zacząć wyrabiać dodając stopniowo ciepłą wodę.
- Kiedy ciasto będzie gotowe (musi mieć konsystencję podobną do kleju), przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
- Z podanych składników wychodzą 2 foremki podłużne. Chlebek pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Pieczemy ok 60 min smarując wierzch chlebka wodą. Będzie wtedy miał chrupiącą skorupkę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Domowy chlebek wielkanocny
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
3
1
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.