Domowy chlebek wielkanocny
Zapach gorącego chleba, właśnie wyjętego z pieca jest niezwykle kuszący. Pieczenie chleba z bliskimi to doskonały sposób na urozmaicenie przedświątecznych przygotowań. Obok tradycyjnych bab i mazurków, możemy także przygotować aromatyczne pieczywo na wielkanocne śniadanie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg mąki żytniej
- 1/2 kostki drożdży świeżych
- 1 litr ciepłej wody
- 200 g słonecznika
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1 łyżka soli
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
Przepis
- Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem. Dobrze wymieszać i dodać ciepłe mleko. Drożdże pozostawić do wyrośnięcia. W misce przygotować mąkę wymieszaną z wszystkimi ziarnami i otrębami oraz solą,dobrze wymieszać.
- Kiedy drożdże są gotowe przełożyć je do miski i zacząć wyrabiać dodając stopniowo ciepłą wodę.
- Kiedy ciasto będzie gotowe (musi mieć konsystencję podobną do kleju), przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
- Z podanych składników wychodzą 2 foremki podłużne. Chlebek pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Pieczemy ok 60 min smarując wierzch chlebka wodą. Będzie wtedy miał chrupiącą skorupkę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl