Domowe, pyszne masło. Wystarczą dwa składniki

Domowe masło smakuje bajecznie i dokładnie wiemy, co się w nim znajduje. Wszystkie miksy nie umywają się do prostego składu i aromatu domowej wersji. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Dziękuję było pyszne".

Domowe, pyszne masło. Wystarczą dwa składnikiDomowe, pyszne masło. Wystarczą dwa składniki
Karolina Janiczek

Składniki

  • 300 ml śmietany 36 proc.
  • 2 szklanki zimnej wody

Przydatne:

  • sitko
  • mikser

Przepis

Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, ubijamy mikserem- na początku ubijecie bitą śmietanę, śmietana będzie gęstnieć, po jakimś czasie będzie się rozwarstwiać na masło i maślankę w formie płynu. Tłuszcz (masło) będzie wyraźnie się zażółcało. Po 5 minutach cały proces powinien być skończony. Przy zimnym maśle sprawa jest ułatwiona i często wystarczy rękami wycisnąć maślankę, a w rękach zostanie masło. Uformowaną kulkę masła kładziemy na sitku i płuczemy wodą. Chodzi o to, by resztki maślanki zostały wypłukane. Pozostawienie maślanki wpływa na krótszy termin przydatności masła. Kulkę trzeba kilka razy formować. Po przepłukaniu masła formujemy pożądany kształt. Masło przechowujemy w lodówce - masło ze śmietany z mleka pasteryzowanego zachowa świeżość do 7-8 dni.

Przepis

Uwaga! Śmietana w temperaturze szybciej ubije się na masło, ale gotowy produkt trudniej uformować.

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥