Domowe, pyszne masło. Wystarczą dwa składniki

Domowe masło smakuje bajecznie i dokładnie wiemy, co się w nim znajduje. Wszystkie miksy nie umywają się do prostego składu i aromatu domowej wersji. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Dziękuję było pyszne".

Domowe, pyszne masło. Wystarczą dwa składnikiDomowe, pyszne masło. Wystarczą dwa składniki
Karolina Janiczek

Składniki

  • 300 ml śmietany 36 proc.
  • 2 szklanki zimnej wody

Przydatne:

  • sitko
  • mikser

Przepis

Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, ubijamy mikserem- na początku ubijecie bitą śmietanę, śmietana będzie gęstnieć, po jakimś czasie będzie się rozwarstwiać na masło i maślankę w formie płynu. Tłuszcz (masło) będzie wyraźnie się zażółcało. Po 5 minutach cały proces powinien być skończony. Przy zimnym maśle sprawa jest ułatwiona i często wystarczy rękami wycisnąć maślankę, a w rękach zostanie masło. Uformowaną kulkę masła kładziemy na sitku i płuczemy wodą. Chodzi o to, by resztki maślanki zostały wypłukane. Pozostawienie maślanki wpływa na krótszy termin przydatności masła. Kulkę trzeba kilka razy formować. Po przepłukaniu masła formujemy pożądany kształt. Masło przechowujemy w lodówce - masło ze śmietany z mleka pasteryzowanego zachowa świeżość do 7-8 dni.

Przepis

Uwaga! Śmietana w temperaturze szybciej ubije się na masło, ale gotowy produkt trudniej uformować.

Przepis

Wybrane dla Ciebie

Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb