Domowa pizza z szynką i czarnymi oliwkami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 4 g suszonych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- Duża szczypta soli
- Dodatki do pizzy:
- 0,5 kostki startego sera mozzarella
- 10 plasterków salami
- 8 plasterków szynki
- Garść czarnych oliwek
- 2 pomidory
- 7 listków świeżej bazylii
- Sos pomidorowy
- Suszone zioła do posypania
Do dużej miski wsypujemy mąkę i mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek, cukier, sól i dalej mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę. Ręką wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i powstanie jednolita kula. Jeśli ciasto się lepi, dodajemy trochę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i jeszcze chwilę wyrabiamy. Rozkładamy je na wysmarowanej tłuszczem okrągłej blasze do pizzy. Smarujemy sosem pomidorowym, rozkładamy pokrojone dodatki, posypujemy ziołami. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Pizzę pieczemy przez ok. 25 minut, aż spód się ładnie zarumieni.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze