To prostsze niż myślisz
Cienkie ciasto, aromatyczny pomidorowy sos, ulubione dodatki i ciągnący się ser. Kto z nas nie lubi pizzy? Ten włoski przysmak ma mnóstwo fanów na całym świecie. Należy jednak pamiętać, że przygotowanie perfekcyjnej pizzy w domu nie jest łatwe. Na szczęście znamy kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą przygotować danie w prawdziwie włoskim stylu.
Polecamy wideo: Resztki, które warto wykorzystać
Sekret udanego ciasta
Jeśli masz problem z przygotowaniem idealnego ciasta do pizzy, nie zapominaj o istnieniu wagi kuchennej. Z jej pomocą łatwo odmierzysz odpowiednią ilość mąki, tak, by spód nie był ani za sztywny, ani za miękki. Gdy ciasto będzie rozciągnięte, rozprowadź na wierzchu odrobinę oliwy z oliwek i wodę (w równych proporcjach), dzięki czemu po upieczeniu będziesz cieszyć się rozkoszną chrupkością. Nie lubisz, gdy pizza jest nadmiernie miękka? Ogranicz ilość sera i sosu. Wcale nie potrzebujesz ich tyle, ile zazwyczaj dodajesz.
Włoski przysmak
Przed właściwym pieczeniem najpierw włóż ciasto na 4 minuty do piekarnika, po tym czasie wyjmij i dopiero połóż na jego powierzchnię dodatki i umieść w piekarniku na właściwe pieczenie. Pizza lubi wysokie temperatury, dlatego jeśli jesteś jej smakoszem i przygotowujesz ją często, warto zaopatrzyć się w kamień do pieczenia. Okazuje się, że jest on dużo skuteczniejszy niż klasyczna blaszka.
Jakie wybrać dodatki?
Na pizzy nie może zabraknąć sosu pomidorowego i sera. Postawcie przede wszystkim na jakość, a nie ilość. Do przygotowania sosu lepiej użyć passaty niż koncentratu, a zioła warto wcześniej zaparzyć w niewielkiej ilości wody, uwolnią więcej aromatu. Najlepszy ser to oczywiście mozzarella. Reszta dodatków jest uzależniona od waszych preferencji – kurczak, salami, szynka, oliwki, pieczarki, warzywa, owoce morza – co kto lubi. Pamiętajcie, że niektóre gatunki mięsa warto wcześniej podgrzać. Jednak jeśli wybieracie salami, szynkę czy pepperoni nie wymagają one dodatkowej obróbki.
Patent na warzywa
Nie lubisz, kiedy brokuł na pizzy jest zbyt twardy? Przed pieczeniem włóż go na chwilę do kuchenki mikrofalowej lub zblanszuj. Pamiętaj także, że niektóre dodatki, takie jak marynowana papryka, pieczarki czy cebula zawierają dużo wody, więc mogą powodować rozmiękczenie ciasta. Dlatego wcześniej lekko je odcedź lub po prostu podduś - wtedy stracą nadmiar wody.