Domowa granola z nasionami chia
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki nasion chia
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Do dużej miski wsypujemy orzechy, nasiona, pestki i suszone owoce żurawiny. Polewamy miodem i dokładnie mieszamy łyżką, by dotarł do wszystkich składników. Następnie wykładamy na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia. Posypujemy cynamonem.
Pieczemy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Następnie sklejone orzechy i nasiona łamiemy nożem tak, by miały sypką formę. Przekładamy do szczelnego słoja. Granolę używamy do jogurtu, owsianki lub posypujemy nią koktajle.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze