Dobra wiadomość dla miłośników awokado. Pestka owocu jest jadalna

Miłośników awokado jest wielu. Jednak mało kto wie, że pestka tego owocu również jest jadalna. Okazuję się, że ma więcej właściwości zdrowotnych od
samego miąższu.

Awokado to prawdziwy cud natury
Źródło zdjęć: © 123RF

Awokado - pestka

O tym, że awokado ma wiele cennych składników nie trzeba nikogo przekonywać. Spożywamy go w postaci sałatek lub też solo. Dojrzały owoc doskonale się rozsmarowuje, dlatego jest zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Natomiast w kosmetyce stosuje się go na podrażnioną skórę.

Okazuje się, że nie tylko owoc ma wiele wartości. W pestce awokado przeciwutleniaczy jest nawet dwukrotnie więcej. Badanie opublikowane w czasopiśmie "Cancer Research" wykazało, że przeciwutleniacze znajdujące się w ekstrakcie z nasion awokado, chronią przed ostrą białaczką szpikową. Jest również źródłem minerałów, m.in magnezu, potasu, wapnia oraz witaminy A, E oraz z grupy B. Oznacza to, że jedząc pestkę, poprawiasz elastyczność skóry oraz wspomagasz ochronę serca i układu nerwowego, a także prawidłową pracę mięśni.

Jak jeść pestkę awokado?

Na początku pestkę należy umyć, osuszyć i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 120 stopni na ok. 2 godziny. Następnie po wyjęciu z piekarnika należy ją obrać i pokroić w kostkę. Później należy wrzucić do blendera i zmiksować na proszek. Gotowy proszek można dodawać do zup, koktajli i soków. Porcja zdrowia gotowa.

Źródło: "Ofeminin"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz