Dobra wiadomość dla miłośników awokado. Pestka owocu jest jadalna
Miłośników awokado jest wielu. Jednak mało kto wie, że pestka tego owocu również jest jadalna. Okazuję się, że ma więcej właściwości zdrowotnych od
samego miąższu.
Awokado - pestka
Okazuje się, że nie tylko owoc ma wiele wartości. W pestce awokado przeciwutleniaczy jest nawet dwukrotnie więcej. Badanie opublikowane w czasopiśmie "Cancer Research" wykazało, że przeciwutleniacze znajdujące się w ekstrakcie z nasion awokado, chronią przed ostrą białaczką szpikową. Jest również źródłem minerałów, m.in magnezu, potasu, wapnia oraz witaminy A, E oraz z grupy B. Oznacza to, że jedząc pestkę, poprawiasz elastyczność skóry oraz wspomagasz ochronę serca i układu nerwowego, a także prawidłową pracę mięśni.
Jak jeść pestkę awokado?
Na początku pestkę należy umyć, osuszyć i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 120 stopni na ok. 2 godziny. Następnie po wyjęciu z piekarnika należy ją obrać i pokroić w kostkę. Później należy wrzucić do blendera i zmiksować na proszek. Gotowy proszek można dodawać do zup, koktajli i soków. Porcja zdrowia gotowa.
Źródło: "Ofeminin"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl