WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie Ziobry. Wystąpił zdalnie

Dobra wiadomość dla miłośników awokado. Pestka owocu jest jadalna

Miłośników awokado jest wielu. Jednak mało kto wie, że pestka tego owocu również jest jadalna. Okazuję się, że ma więcej właściwości zdrowotnych od
samego miąższu.

Awokado to prawdziwy cud natury
Źródło zdjęć: © 123RF

Awokado - pestka

O tym, że awokado ma wiele cennych składników nie trzeba nikogo przekonywać. Spożywamy go w postaci sałatek lub też solo. Dojrzały owoc doskonale się rozsmarowuje, dlatego jest zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Natomiast w kosmetyce stosuje się go na podrażnioną skórę.

Okazuje się, że nie tylko owoc ma wiele wartości. W pestce awokado przeciwutleniaczy jest nawet dwukrotnie więcej. Badanie opublikowane w czasopiśmie "Cancer Research" wykazało, że przeciwutleniacze znajdujące się w ekstrakcie z nasion awokado, chronią przed ostrą białaczką szpikową. Jest również źródłem minerałów, m.in magnezu, potasu, wapnia oraz witaminy A, E oraz z grupy B. Oznacza to, że jedząc pestkę, poprawiasz elastyczność skóry oraz wspomagasz ochronę serca i układu nerwowego, a także prawidłową pracę mięśni.

Jak jeść pestkę awokado?

Na początku pestkę należy umyć, osuszyć i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 120 stopni na ok. 2 godziny. Następnie po wyjęciu z piekarnika należy ją obrać i pokroić w kostkę. Później należy wrzucić do blendera i zmiksować na proszek. Gotowy proszek można dodawać do zup, koktajli i soków. Porcja zdrowia gotowa.

Źródło: "Ofeminin"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟