WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Dlaczego warto stawiać na domowe koktajle? Garść sprawdzonych przepisów

Koktajle, smoothies oraz świeżo wyciskane soki – nie wszyscy wiedzą, że nie tylko doskonale smakują, ale mają szereg wartości odżywczych. Najlepiej robić je samodzielnie, wbrew pozorom nie jest to skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. W jaki sposób się za to zabrać i jakich produktów użyć? Polecę wam kilka sposobów.

Nie tylko owoce. Warzywne koktajle smakują równie dobrze
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne | Fot. Grzegorz Kozakiewicz
Ewa Wachowicz

Mówiąc o koktajlach, zwykle mamy na myśli takie, które stworzone są z owoców. Zastępujemy nimi desery albo po prostu popijamy między posiłkami. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że domowe soki albo koktajle warto wzbogacić dodatkiem warzyw. Dlaczego? Powodów jest kilka. Typowe, “zielone” koktajle składają się wyłącznie z surowych składników, dzięki czemu są bogate w składniki odżywcze. Witaminy i minerały, które przyjmujemy wraz z takimi napojami są niezwykle wartościowe.

Dodatkowo koktajle mają działanie oczyszczające, podkręcają metabolizm i wspomagają odchudzanie! Jeśli chcecie stracić kilka kilogramów albo też po prostu dbacie o zgrabną sylwetkę, to koniecznie zwróćcie uwagę między innymi na poniższy przepis. Gwarantuję, że połączenie owoców i warzyw jest w tym przypadku nie tylko zdrowe, ale też po prostu smaczne.

Nie tylko owoce. Warzywne koktajle smakują równie dobrze!

Zielone smoothie
Składniki:

  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 pomarańcza
  • sok z cytryny
  • kawałek imbiru
  • garść liści szpinaku
  • 100 ml wody
  • kawałek selera naciowego

Przygotowanie: siemię lniane wsypać do miksera. Zmielić. Dodać pokrojone na ćwiartki jabłko i gruszkę (ze skórką i pestkami) oraz obraną pomarańczę. Wycisnąć sok z cytryny, dorzucić kawałek obranego imbiru oraz liście szpinaku. Wlać nieco wody i zmiksować. Podawać w szklance – z kawałkiem selera naciowego.

Zobacz też: Zielony koktajl. Jak przygotować, aby zawsze się udał?

Możecie też postawić na nieco prostszy przepis na domowy koktajl z wykorzystaniem owoców i warzyw.

Niezbędne składniki:

  • pęczek natki pietruszki
  • kilka liści jarmużu
  • 2 - jabłka
  • 3 łodygi - selera naciowego
  • kawałek imbiru

Przygotowanie: składniki zmiksować lub wycisnąć w wyciskarce do soków i warzyw. Podawać w szklance.

Domowe koktajle warto robić samodzielnie. Wiecie, co się w nich znajdzie!

Jeśli chodzi o różnego rodzaju koktajle, to obecnie na rynku można kupić je w wielu sklepach spożywczych. O ile niektóre z nich mają naprawdę wartościowy skład i minimalną, albo też zerową, ilość środków konserwujących, o tyle nie jest to regułą. Niestety, bardzo wiele koktajli posiada niewielką ilość świeżych warzyw i owoców, za to mnóstwo cukru. To właśnie dlatego warto zdecydować się na ich samodzielne przygotowanie. No dobrze, ale co zrobić w sytuacji, kiedy na zewnątrz coraz chłodniej, a zarazem coraz mniej świeżych owoców? I na to jest sposób! Wystarczy, że użyjecie tych mrożonych. Będzie pysznie, zdrowo oraz szybko. Poniżej znajdziecie przepis na koktajl na bazie truskawek.

Niezbędne składniki:

  • 1 szklanka truskawek mrożonych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • kilka listków mięty

Przygotowanie: mrożone truskawki wrzucić do miksera. Wlać trochę wody, miód i olej lniany. Wrzucić miętę. Zmiksować i od razu podawać.

Czy domowymi koktajlami można zastąpić posiłki?

To pytanie tak naprawdę zadaje sobie wiele osób. Odpowiedź na nie jest jednak jednoznaczna. Co to oznacza w praktyce? Musimy odżywiać się racjonalnie, a więc jeść pełnowartościowe śniadanie, obiad oraz kolację. Pomiędzy nimi możemy jednak pozwolić sobie na smoothie, które będzie potencjalną formą drugiego śniadania. W zależności od składników, jakie dodamy, może być naprawdę bardzo sycące! A już na pewno znacznie zdrowsze, niż batonik, który na szybko kupimy w sklepie. Musimy jednak pamiętać o tym, że nie możemy “żywić się” wyłącznie koktajlami.

Poniżej prezentuję przepis na pyszny koktajl, którym z powodzeniem zastąpicie niezdrową przekąskę!
Niezbędne składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 4 banany
  • 2 kiwi
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 limonki
  • 1 szklanka wody mineralnej bez gazu

Przygotowanie: natkę lekko przesiekać, wrzucić do miksera. Dodać filety wycięte z pomarańczy oraz banany i kiwi. Wycisnąć sok z limonek. Wlać wodę. Zmiksować. W razie potrzeby rozrzedzić wodą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości