Trwa ładowanie...

Dlaczego warto jeść lody zimą? Powody, które cię przekonają

Coraz więcej lodziarni nie tylko nie zamyka swoich biznesów na zimę, ale wręcz zachęca promocjami i wprowadza nietypowe smaki. Kuszą również producenci lodów. A amatorów lodowych łakoci nie brakuje. I dobrze. Wbrew powszechnej opinii lody jedzone zimą nie szkodzą zdrowiu, a nawet mogą wyleczyć gardło.

Dlaczego warto jeść lody zimą? Powody, które cię przekonająŹródło: iStock.com
d4detro
d4detro

Wskutek wielkiego powrotu lodów prawdziwych (naturalnych, rzemieślniczych) w wielu dużych i mniejszych polskich miastach powstały chętnie odwiedzane lodziarnie. Cieszyły się one ogromną popularnością latem – do takich punktów ustawiały się długie kolejki. Jednak zima to trudny czas dla tego biznesu. – Zapotrzebowanie na lody o tej porze roku jest mniejsze, aczkolwiek mamy stałych klientów, który nawet zimą praktycznie dzień w dzień przychodzą na lody. I cieszą się, że nie muszą stać w kolejce – mówi w rozmowie z serwisem WP Kuchnia Łukasz Ornatowski, właściciel lodziarni Mleczna w Radomiu.

Zimowa lodziarnia

Wiele punktów z lodami jest jednak na okres zimy zamykanych. Zima nie kojarzy nam się z lodami, boimy się też o własne zdrowie. Okazuje się, że niepotrzebnie. Paradoksalnie to latem łatwiej się przeziębić za sprawą lodów. Jak to możliwe? Chodzi o różnicę temperatur. W lecie temperatura otoczenia jest wysoka, natomiast lody są zimne, a taka sytuacja nie jest korzystna dla zdrowia. Zimą jest zupełnie inaczej. Nie dochodzi do gwałtownego wychłodzenia gardła, zwłaszcza że lody o tej porze roku rzadko kiedy spożywamy na zewnątrz, a zazwyczaj w pomieszczeniach. A gardło nie lubi gwałtownych zmian temperatur.

Najkorzystniejsza jest sytuacja, kiedy jemy posiłki mające zbliżoną temperaturę do temperatury powietrza. Zimą trudniej też złapać anginę, która ma tendencję do nawracania latem. Angina, czyli zapalenie gardła, bywa skutkiem szoku termicznego. A o ten, gdy podczas upałów jemy lody, nietrudno. Organizm reaguje gwałtownym osłabieniem odporności. W takiej sytuacji stajemy się podatni na zakażenie paciorkowcem wywołującym ostre zapalenie migdałków podniebiennych oraz błony śluzowej gardła.

d4detro

Wniosek więc taki, że spożywanie lodów zimą nie jest wcale groźne dla zdrowia i nie wywołuje chorób, chyba że mamy znacznie osłabioną odporność – wtedy z lodami lepiej nie przesadzać. Ważne jednak, aby zachować zdrowy rozsądek, to znaczy nie spożywać lodów szybko i łapczywie.

Lodowy deser dla zdrowia

Spożywanie lodów w mroźne dni może wręcz przysłużyć się zdrowiu. W jaki sposób? Otóż lody obkurczają naczynia krwionośne, co łagodzi ból i obrzęk związany np. z zapaleniem gardła, o który w czasie zimy nietrudno. Spożywanie lodów jest przecież znanym domowym sposobem na złagodzenie bólu np. po wycięciu migdałków.

Warto pamiętać też o składnikach lodów. Przede wszystkim zawierają wapń (łatwo przyswajalny) oraz białko, które wzmacniają odporność i zapewniają sprawne funkcjonowanie organizmu. Cenne w lodach są też witaminy – A, D, C, E. Lody zawierają ponadto ważny dla zdrowia fosfor. Warto jednak przed zakupem (zarówno lodów w pudełku, jak i gałkowych) sprawdzić, z jakich składników zostały zrobione.

Smaki, które kuszą

Lodziarnie, które nie zamykają się na okres zimy, proponują swoim klientom oryginalne smaki. Łukasz Ornatowski z Mlecznej tłumaczy, że na Wigilię jego lodziarnia przygotowała lody… łososiowe. W ofercie są też m.in. lody imbirowe, piernikowe czy z makiem. W lodziarniach zimą można dostać sorbety o smaku sezonowych owoców (mandarynkowe, pomarańczowe). Często wykorzystywaną przyprawą jest cynamon. Sięga się też po smaki kasztanowe, kawowe, orzechowe – czyli po wszystko, co szczególnie kojarzy się z zimą.

d4detro

Również producenci lodów dbają o to, żeby Polacy mieli w czym wybierać. Najczęściej w swojej ofercie mają lody w korzennych smakach z dodatkiem aromatycznych przypraw, a także lody o smaku ciast kojarzących się z Bożym Narodzeniem: piernika i makowca. Ajerkoniak i dynia to kolejne propozycje dostępne dla kupujących najczęściej w porze zimy. Znacznie rzadziej latem.

Argumenty za tym, by jeść lody zimą:

• Skosztujesz nietypowych smaków, rzadko dostępnych latem.
• Lody zjedzone poza lokalem nie rozpuszczą się.
• Ominiesz długie kolejki.
• Zimą w wielu sklepach lody można kupić w bardzo atrakcyjnych cenach.
• Wiele zimowych przysmaków łączy się z lodami, np. szarlotka z cynamonem podawana na ciepło z gałką lodów waniliowych.
• Szczególnie skutecznie można poprawić sobie humor lodami zjedzonymi pod ciepłym kocem albo przy kominku.
• Gorąca kawa z kulką lodów to wspaniały pomysł na odpoczynek w kawiarni po długim zimowym spacerze albo szaleństwie na nartach.
• Spożywanie lodów poprawia humor zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Zobacz wideo: fakty o lodach, które warto znać

d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj