Dla małych syrenek i dużych dziewczynek – nowe superfood wygląda ślicznie i jest dostępne w Polsce

Blue Majik, bo o nim mowa, brzmi trochę jak nazwa cocktailu podawanego na Copacabanie, a trochę jak imię kolejnego dziecka Beyoncé. W istocie to kolejny glon o supermocach.

Czy Blue Majik zostanie najmodniejszym superfood nadchodzącego roku?
Źródło zdjęć: © Instagram.com
Helena Łygas

Darzymy superfood miłością prostą a mocną.Obietnica, że oto połkniemy to, przegryziemy owo, a starzenie zostanie zatrzymane, niedobory uzupełnione, a bonusowo wyhodujemy grzywę konia, to coś, w co chcemy wierzyć. Problemy z superfoods zaczynają się, kiedy okazuje się, że na łyżeczkę młodego jęczmienia rozpuszczonego w szklance wody reagujemy odruchem wymiotnym, a nasiona chia odpowiadają nam tylko zanim spęcznieją.

I choć Blue Majik to alga, a konkretniej odmiana spiruliny, w tym akurat przypadku niezbyt spektakularny smak rekompensuje wygląd. Zresztą, jeśli zamiast mieszać sproszkowany glon z wodą postawimy na dosypanie odrobiny do ciasta czy jogurtu, przyjmie on smak potrawy, całkowicie zmieniając jej wygląd.

Jeśli więc zawsze wzdychałyście do odblaskowych barwników spożywczych, ze świadomością, że do najnaturalniejszych nie należą, z Blue Majika możecie zaszaleć. Póki co algę eksploatują raczej foodies, niż domorośli dietetycy, z tej prostej przyczyny, że Blue Majika moża z powodzeniem zastąpić mniej kosztowną spiruliną, której jest ekstraktem.

W Polsce można kupić Blue Majikę online – za saszetkę z jedną porcją zapłacimy około 7 zł, za to na duże, 50-gramowe opakowanie trzeba wydać ponad 200 zł. Trzeba też brać pod uwagę koszty wysyłki, bowiem algę najczęściej sprowadza się ze Stanów (średnio między 20, a 30 zł).

Jak to superglony Blue Majika pomaga w walce z nadwagą i otyłością, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwii. Do tego jest bogatym źródłem aminokwasów i witamin, w szczególności tych z grupy B. Na stronie polskiego importera czytamy też, że Blue Majika łagodzi stres, niepokój, a nawet może być pomocna w leczeniu depresji.

Czy to prawda, czy chwyt reklamowy – nie wiadomo, ale odkąd przeczytałam artykuł udowadniający wpływ spożywania tofu na produkcję serotoniny, postanowiłam przestać być człowiekiem małej wiary w kwestiach cudownych panaceów. Co, jak co, ale działanie efektu placebo także udowodniono.

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀