Dieta SIRT – siła polifenoli. To dzięki niej schudła Adele
Dzięki niej słynna piosenkarka Adele miała zgubić ponad 40 kilogramów. Dieta SIRT cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ ma proste zasady, a zalecane produkty, bogate w związki zwane polifenolami, są łatwo dostępne. Jak skłonić organizm do intensywniejszego spalania tłuszczów?
Przemiana Adele to jeden z ulubionych tematów plotkarskich mediów na całym świecie. Nic dziwnego, ponieważ jej efekty są spektakularne – według różnych doniesień piosenkarka straciła 40-50 kilogramów.
Gwiazda nigdy nie ukrywała niechęci do treningów. Wszystko zmieniło się po narodzinach syna. "Ona naprawdę chce być zdrowa i dawać dobry przykład swojemu synowi. Jest bardziej skoncentrowana na dobrym samopoczuciu i korzyściach zdrowotnych niż na odchudzaniu" – pisał magazyn "US Weekly". Adele zatrudniła osobistego trenera i pod jego okiem ćwiczyła trzy razy w tygodniu, regularnie uczestniczyła również w zajęciach pilatesu.
Jednak zdaniem wtajemniczonych sukces byłby niemożliwy bez zmiany nawyków żywieniowych. Piosenkarka zaczęła bowiem stosować dietę SIRT, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem, nie tylko w świecie show-biznesu. Na czym polega?
Owoce, które pomagają schudnąć
Siła sirtuin
Wszystko zaczęło się od bestsellerowego poradnika "Dieta SIRT. Przełom w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania". Jego autorami byli Aidan Goggins i Glen Matten, dwaj specjaliści w dziedzinie zdrowego odżywiania, z usług których korzystają celebryci czy gwiazdy sportu.
Brytyjczycy doszli do wniosku, że większość popularnych programów dietetycznych zbyt małą wagę przywiązuje do spożywania produktów bogatych w polifenole – organiczne związki chemiczne, których najwięcej kryją warzywa i owoce. Tymczasem to one – zdaniem Gogginsa i Mattena – mają skutecznie przyspieszać metabolizm, a przede wszystkim aktywować sirtuiny, zwane niekiedy "genami długowieczności i szczupłości".
Te białka enzymatyczne spełniają w naszym organizmie bardzo ważną rolę, m.in. spowalniają procesy starzenia na poziomie komórkowym, neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój chorób układu krążenia czy nowotworów, regulują poziom glukozy i insuliny oraz pozytywnie wpływają na przemianę materii i przyspieszają spalanie tłuszczu, co bezpośrednio przekłada się na spadek masy ciała.
Dlatego tak ważne jest spożywanie produktów bogatych w polifenole. Aby pobudzić sirtuiny do działanie należy wykluczyć z jadłospisu żywność wysoko przetworzoną, cukier i słodycze oraz produkty z mąki pszennej, natomiast wprowadzić do niego jak najwięcej warzyw, owoców i przypraw, np. seler naciowy, szpinak, rukolę, kolendrę, lubczyk, jarmuż, czerwoną cebulę, truskawki, jagody, soję, daktyle, orzechy włoskie czy kurkumę. Wskazane jest picie zielonej herbaty, kakao (niesłodzonego), czasami także czerwonego wina. Warto jak najczęściej sięgać po oliwę z oliwek, a niekiedy nawet po gorzką czekoladę.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Dieta SIRT – zdaniem jej zwolenników – ma dużo zalet. Zapewnia lepszy wygląd i samopoczucie, dostarcza równocześnie dużo energii. Nie wymaga stosowania długotrwałych głodówek i przygotowuje organizm do trwałego utrzymywania niższej wagi. Spożywanie dużych ilości warzyw oraz owoców korzystnie wpływa na wszystkie narządy
Dieta SIRT – podstawowe zasady
W porównaniu do wielu innych programów żywieniowych, dieta SIRT nie zakłada zbyt wielu restrykcji, tylko w dwóch pierwszy etapach wymagane jest znaczne ograniczenie kaloryczności posiłków, ale zaledwie przez kilka dni. Zdaniem Gogginsa i Mattena można wówczas zrzucać nawet 3 kilogramy tygodniowo.
Jak to zrobić? Przez pierwsze trzy dni pijemy trzy koktajle przygotowane na bazie produktów bogatych w związki odżywcze, zwłaszcza polifenole (liczne pomysły na jadłospis w diecie SIRT bez trudu znajdziemy w internecie). Jedynym dodatkowym posiłkiem jest sałatka z dużą porcją białka, pod postacią ryby, mięsa lub nabiału (np. sera feta). Należy też pić 1,5-2 litry wody (ta zasada obowiązuje przez cały okres trwania diety), dopuszcza się również kawę, kieliszek czerwonego wina czy kostkę czekolady o jak najwyższej zawartości kakao. Posiłki spożywamy do godz. 19.
Drugi etap trwa cztery dni i zakłada pochłanianie 1500 kcal na dobę w postaci dwóch zielonych koktajli i dwóch posiłków bogatych w polifenole. W trzecim etapie przez dwa tygodni pijemy jeden koktajl oraz jemy trzy posiłki dziennie, bez ograniczeń kalorycznych. Oczywiście powinny zawierać produkty o wysokim stężeniu związków polifenolowych.
Co później? Twórcy diety SIRT zalecają, by zaproponowany przez nich system żywienia przyczynił się do zmiany stylu życia i regularnego włączania do codziennego jadłospisu warzyw, owoców oraz innych przysmaków aktywujących sirtuiny. Pozwoli to długo cieszyć się szczupłą sylwetką i dobrym zdrowiem.