Deser z bananowych pączków i lodów
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 2 duże banany
- 2 łyżki mąki (dowolnej)
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- tłuszcz do głębokiego smażenia (wykorzystane 2 kostki smalcu)
- Do podania:
- lody waniliowe lub śmietankowe
- 8 kostek gorzkiej czekolady
- ok. 50 ml śmietanki słodkiej kremówki
- garść dowolnych posiekanych orzechów
Kiedy nadchodzą cieplejsze dni natychmiast zaczynamy nabierać chętki na deser lodowy na wolnym powietrzu. Bananowe pączki i lody to zestaw, którym nie pogardzi żaden smakosz deserów lodowych. Przepis można wykonać dość szybko, ale smak takiego dania w dużej mierze zależy od jakości zastosowanych lodów.
Banany obieramy ze skórki i miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia.
W małym rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Temperaturę sprawdzamy poprzez wrzucenie kawałka ciasta. Jeżeli od razu wypłynie na powierzchnię, to temperatura jest odpowiednia. Smażymy porcje ciasta wielkości łyżki do zrumienienia z obu stron. Wyjmujemy i odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Czekoladę kruszymy na małe kawałki i podgrzewamy w rondelku lub miseczce, w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia i wlewamy śmietankę. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.
Pączki podajemy z gałką lodów, polane czekoladowym sosem i oprószone dowolnymi orzechami.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze