Czy granola jest zdrowa? Śniadanie pod lupą

Ta mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów i suszonych owoców po zalaniu mlekiem lub jogurtem może stanowić sycący posiłek, najczęściej śniadaniowy. Granola ma dużo wartości odżywczych, ale skrywa też pułapki. Na co zwracać uwagę przy zakupie? A może lepiej przygotować ją samodzielnie?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Choć nazwa przysmaku jest zdrobnieniem od włoskiego słowa "grano" (oznaczającego zboże)
, to jego historia ma swój początek w uroczym ośrodku uzdrowiskowym "Our Home on the Hillside" (czyli „Nasz dom na wzgórzu), położonym w amerykańskim mieście Dansville w stanie Nowy Jork.

W połowie XIX wieku kierował nim James Caleb Jackson, wielki zwolennik hydroterapii i innych naturalnych metod leczenia, który wierzył również, że dla poprawy zdrowia kluczowe znaczenie ma dieta – z jadłospisu swojego sanatorium wykluczył czerwone mięso, herbatę, kawę czy alkohol. Promował za to warzywa, owoce i produkty zbożowe.
W 1863 r. Jackson opracował metodę wytwarzania płatków śniadaniowych, które nazwał granula. Nie miały one jeszcze dużo wspólnego z dzisiejszymi produktami tego typu. Były to bowiem po prostu kawałki dwukrotnie pieczonego ciasta z mąki Grahama, które trzeba było moczyć przez całą noc, by nadawały się do spożycia.

Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i selerem naciowym

Smaczniejszą wersję przysmaku stworzył niedługo później John Harvey Kellogg, który wpadł na pomysł walcowania ziaren, dzięki czemu granola (nazwę trochę zmodyfikowano, by uniknąć konfliktu prawnego z Jacksonem) stała się znacznie smaczniejsza.

Dopiero na przełomie XIX i XX wieku specjał przybrał formę znaną współcześnie, czyli mieszanki płatków zbożowych, bakalii, suszonych owoców, a także innych dodatków, np. kawałków czekolady.

Porcja zdrowia…

Granola to produkt, który bez wątpienia wykazuje sporo wartości odżywczych. Dzięki płatkom zbożowym, bakaliom i suszonym owocom stanowi bardzo bogate źródło błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i tempo przemiany materii, zmniejsza ryzyko zaparć oraz działa detoksykacyjnie, eliminując z organizmu szkodliwe substancje.
Przysmak dostarcza również dużej dawki witamin z grupy B, odgrywających istotną rolę dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspierających układ nerwowy i zapewniających utrzymanie równowagi psychicznej, dbających o serce, mięśnie i skórę, poprawiających odporność, a także chroniących przed nowotworami.

Granola zapewnia też solidną porcję cennych mikroelementów, przede wszystkim magnezu (reguluje pracę układu nerwowego, pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na pracę serca, zmniejsza ryzyko astmy), żelaza (niezbędne do produkcji hemoglobiny, zwalcza bakterie i wirusy, poprawia metabolizm cholesterolu) czy cynku (wchodzi w skład ważnych enzymów, uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów, pobudza pracę trzustki czy prostaty, broni przed infekcjami, wzmacnia włosy i paznokcie).

i… słodyczy

Problem w tym, że w składzie kupowanej w sklepie granoli znajdziemy nie tylko wartościowe płatki zbożowe, bakalie czy owoce. Zwykle te zdrowe składniki kryją się pod glazurą z cukru, syropu cukrowego albo syropu glukozowo-fruktozowego.

Nie wiadomo, co gorsze. Nadmiar cukru fatalnie wpływa na sylwetkę i funkcjonowanie całego organizmu. Jego konsekwencją stają się coraz powszechniejsze problemy z otyłością, próchnicą, niedokrwienną chorobą serca czy cukrzycą typu II.

Jeszcze mniej wartościowy jest inny powszechny składnik granoli, czyli syrop glukozowo-fruktozowy, który nie tylko nadaje słodkiego smaku, ale również poprawia konsystencję i aromat produktu. Cóż z tego, skoro równocześnie podwyższa poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów, zwiększa ryzyko cukrzycy oraz zakłóca metabolizm, spowalniając wydzielanie leptyny, czyli tzw. hormonu sytości. Jakby tego było mało, nadmiar syropu glukozowo-fruktozowego osłabia system odpornościowy i zaburza wiele procesów, np. przyswajania miedzi, co może skutkować anemią.

Pamiętajmy, że granola z cukrem (ale też miodem) to produkt kaloryczny – 100 g przysmaku dostarcza ponad 400 kcal.

Jak zrobić domową granolę

Przed zakupem granoli warto przeczytać jej skład i wybierać produkty, które skrywają jak najmniej substancji słodzących oraz innych niepotrzebnych dodatków (np. tłuszczu palmowego).

A może warto spróbować przygotować ją samodzielnie? Zadanie nie jest trudne, a dzięki temu mamy kontrolę nad jakością produktu, przede wszystkim ograniczając ilość cukru, zastępując go np. miodem albo syropem klonowym, który dostarcza niewiele kalorii, jest za to bogaty w antyoksydanty neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych m.in. za przyspieszanie procesów starzenia organizmu.

Jak przyrządzić domową granolę? Wystarczy zmieszać dowolne płatki zbożowe (np. owsiane) z orzechami, rozmaitymi pestkami, suszonymi lub liofilizowanymi owocami, dodając trochę masła i dowolnego słodu. Masę rozwałkowujemy na blasze i zapiekamy, aż nabierze złotego koloru. Po przestygnięciu dzielimy na mniejsze kawałki.
Inną wersję granoli przygotujemy z siemienia lnianego, które zalewamy na noc wodą z dodatkiem przypraw, np. cynamonu i gałki muszkatołowej. Następnego dnia "kleik" rozsmarowujemy na papierze do pieczenia i wkładamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 120 stopni, po tym czasie dosypujemy bakalie: daktyle, rodzynki, orzechy, figi, suszone morele, żurawinę i wszystko podsuszamy jeszcze 10 minut.

Taka mieszanka będzie na pewno pysznym, a przede wszystkim zdrowym urozmaiceniem śniadaniowego jadłospisu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀