Czosnek niedźwiedzi - skarb lasu

Szukasz warzywa, które jest równie smaczne jak czosnek, ale nie pozostawia nieświeżego oddechu na długie godziny? Jego znakomitą alternatywę stanowi leśna roślina o liściach przypominających konwalię. Już przed wiekami odkryto nie tylko jej walory aromatyczne, ale również imponujące właściwości lecznicze. Poznajmy czosnek niedźwiedzi, który w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością.

Czosnek niedźwiedzi - skarb lasu
Źródło zdjęć: © 123RF
41

Szukasz warzywa, które jest równie smaczne jak czosnek, ale nie pozostawia nieświeżego oddechu na długie godziny? Jego znakomitą alternatywę stanowi leśna roślina o liściach przypominających konwalię. Już przed wiekami odkryto nie tylko jej walory aromatyczne, ale również imponujące właściwości lecznicze. Poznajmy czosnek niedźwiedzi, który w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością.

Roślina zawdzięcza nazwę niedźwiedziom, które po wybudzeniu z zimowego snu zajadają się zielonymi liśćmi, wydzielającymi intensywny czosnkowy aromat i będącymi jednym z pierwszych zwiastunów wiosny – niekiedy pojawiają się już na początku marca.

Czosnek niedźwiedzi rośnie przede wszystkim w wilgotnych lasach w górach i na pogórzu, choć jego pojedyncze stanowiska można odnaleźć niemal w całej Polsce. Nasi przodkowie już wieki temu chętnie wykorzystywali roślinę w kuchni, ceniąc jej smak oraz właściwości lecznicze – uważano, że oczyszcza krew, wzmacnia organizm i jest silnym… afrodyzjakiem.

Największą popularność leśne warzywo zdobyło w Rosji, gdzie nosi nazwę czeremsza. Uwiecznił je nawet Antoni Czechow w słynnym dramacie „Trzy siostry”. W jednej ze scen Wasilij Solony spiera się z Iwanem Czebutykinem o to, czy czeremsza jest cebulą, czy może… potrawą z baraniny.

Na targowiskach w krajach dawnego ZSRR do dziś sprzedaje się duże ilości czosnku niedźwiedziego – świeżego, solonego lub kiszonego. W Wielkiej Brytanii rośliną chętnie wzbogaca się smak zup, a w Niemczech furorę robią ostatnio jej poszatkowane liście zalane oliwą z oliwek – uznawane za znakomity dodatek do sałatek. Po wielu latach także Polacy ponownie odkrywają walory czosnku niedźwiedziego. Co powinniśmy o nim wiedzieć?

Zdrowie w liściach

Najsmaczniejszą i najzdrowszą częścią rośliny są jej charakterystyczne lancetowate liście, przypominające trochę konwalię. Najlepiej zbierać je w marcu i kwietniu, ponieważ później stają się łykowate, a w czerwcu obumierają i nie pozostaje po nich nawet ślad.

Pamiętajmy jednak, że w Polsce czosnek niedźwiedzi znajduje się pod częściową ochroną, dlatego nie należy go zrywać w lesie. W sprzedaży są natomiast sadzonki, które możemy zasadzić w ogródku albo na działce. Roślina jest także uprawiana przez specjalistyczne gospodarstwa, skąd trafia do sklepów ze zdrową żywnością, a czasami również na targowiska. Sprzedawane są też suszone liście czosnku niedźwiedziego – jeśli proces suszenia jest przeprowadzony prawidłowo, nie tracą wartościowych składników, których jest naprawdę dużo. 50 g ekologicznego suszonego czosnku kosztuje ok. 10 zł.

Roślina wykazuje podobne właściwości jak tradycyjny czosnek, zawiera dużo witaminy A (dba o sprawność widzenia) i C (wzmacnia odporność organizmu i skutecznie wspiera go w walce z infekcjami czy przeziębieniem). W liściach kumulują się również imponujące ilości siarki (która odgrywa bardzo ważną rolę w procesie przemiany materii) oraz dobrze przyswajalnego żelaza (podstawowy składnik hemoglobiny, odpowiadający m.in. za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach).

Składnikiem czosnku niedźwiedziego jest także adenozyna (leśna roślina zawiera jej 20 razy więcej niż tradycyjny czosnek) – organiczny związek chemiczny, który korzystnie wpływa na układ krążenia, m.in. zapobiegając arytmii serca i wylewom, a także obniżając poziom cholesterolu.

Już nasi przodkowie stosowali czosnek niedźwiedzi jako skuteczny środek na odtrucie organizmu i oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Świetnie sprawdza się także w likwidacji pasożytów, m.in. powszechnego drożdżaka, który jest sprawcą wielu uciążliwych dolegliwości.

Smak bez nieprzyjemnego zapachu

Po roztarciu czosnek niedźwiedzi, szczególnie świeży, ma smak i zapach bardzo zbliżony do tradycyjnego czosnku. Jednak – co ważne – nie pozostawia nieprzyjemnego oddechu na długie godziny.

W kuchni najlepiej wykorzystywać młode, wczesnowiosenne liście. Świetnie sprawdzą się jako „wkład” do twarożku przygotowywanego na śniadanie. Niektórzy ucierają z niego pesto. Świeże liście można także dodawać do sałatek, komponują się zwłaszcza z roślinami o łagodnym smaku, np. roszponką czy funkią.

Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów.

Zarówno świeżą, jak i suszoną roślinę można dodawać do zup i sosów. Najlepiej pod koniec gotowania, ponieważ zbyt długa obróbka termiczna powoduje utratę wielu cennych walorów leczniczych.

Ze świeżego czosnku niedźwiedziego przygotowuje się także nalewkę, dzięki której uporamy się z wieloma dolegliwościami, związanymi z przeziębieniami albo chorobami układu krążenia. Przepis jest bardzo prosty. Drobno pokrojone liście umieszczamy w szklanej butelce lub słoiku i zalewamy do pełna 40-procentowym alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie, nie zapominając o codziennym wstrząsaniu. Po tym czasie odcedzamy miksturę i ponownie przelewamy do butelki. Zwykle pijemy łyżeczkę dziennie.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok