"Często przesiąkają wilgocią". Siedlisko bakterii, które jest w prawie każdej kuchni

Nie od dzisiaj wiadomo, że powinno się regularnie zmieniać i prać pościel oraz ręczniki. Ludzie coraz częściej starają się o tym pamiętać, ponieważ są bombardowani przestrogami przez popularne panie domu. Jednak jest jeszcze jedno siedlisko bakterii, o którym nie mówi się zbyt często, czyli kuchenne ściereczki.

W kuchni jest mnóstwo miejsc, gdzie łatwo gromadzą się bakterie
Źródło zdjęć: © 123RF
Klaudia Stabach

Ściereczki kuchenne są bardzo przydatnymi akcesoriami w kuchni. Możemy zarówno wytrzeć nimi naczynia, przetrzeć umyte owoce czy oszuszyć ręce po myciu naczyć. Na pierwszy rzut oka z reguły wydają się czyste, w końcu używa się ich do wycierania czystych naczyń czy produktów, które zamierzamy zjeść. Jednak okazuje się, że są idealnym siedliskiem bakterii.

"Są często wilgotne i ciepłe po poprzednim użyciu, dzięki czemu bakterie szybko się rozmnażają, a ponieważ stykają się ze wszystkimi rodzajami powierzchni - od brudnych rąk po czyste naczynia - trzeba je regularnie zmieniać. W przeciwnym razie możemy nabawić się zatrucia pokarmowego" - wyjaśnia Ralitsa Prodanova, ekspert od czyszczenia w Fantastic Services.

Kobieta twierdzi, że każdy powinien codziennie zmieniać i prać ścierki kuchenne. Robicie tak? czy może należycie do grona osób, które jedynie suszą je na kaloryferze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę