Trwa ładowanie...

"Często przesiąkają wilgocią". Siedlisko bakterii, które jest w prawie każdej kuchni

Nie od dzisiaj wiadomo, że powinno się regularnie zmieniać i prać pościel oraz ręczniki. Ludzie coraz częściej starają się o tym pamiętać, ponieważ są bombardowani przestrogami przez popularne panie domu. Jednak jest jeszcze jedno siedlisko bakterii, o którym nie mówi się zbyt często, czyli kuchenne ściereczki.

"Często przesiąkają wilgocią". Siedlisko bakterii, które jest w prawie każdej kuchniŹródło: 123RF
d6goeut
d6goeut

Ściereczki kuchenne są bardzo przydatnymi akcesoriami w kuchni. Możemy zarówno wytrzeć nimi naczynia, przetrzeć umyte owoce czy oszuszyć ręce po myciu naczyć. Na pierwszy rzut oka z reguły wydają się czyste, w końcu używa się ich do wycierania czystych naczyń czy produktów, które zamierzamy zjeść. Jednak okazuje się, że są idealnym siedliskiem bakterii.

"Są często wilgotne i ciepłe po poprzednim użyciu, dzięki czemu bakterie szybko się rozmnażają, a ponieważ stykają się ze wszystkimi rodzajami powierzchni - od brudnych rąk po czyste naczynia - trzeba je regularnie zmieniać. W przeciwnym razie możemy nabawić się zatrucia pokarmowego" - wyjaśnia Ralitsa Prodanova, ekspert od czyszczenia w Fantastic Services.

Kobieta twierdzi, że każdy powinien codziennie zmieniać i prać ścierki kuchenne. Robicie tak? czy może należycie do grona osób, które jedynie suszą je na kaloryferze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d6goeut
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d6goeut
Więcej tematów