"Często przesiąkają wilgocią". Siedlisko bakterii, które jest w prawie każdej kuchni

Nie od dzisiaj wiadomo, że powinno się regularnie zmieniać i prać pościel oraz ręczniki. Ludzie coraz częściej starają się o tym pamiętać, ponieważ są bombardowani przestrogami przez popularne panie domu. Jednak jest jeszcze jedno siedlisko bakterii, o którym nie mówi się zbyt często, czyli kuchenne ściereczki.

W kuchni jest mnóstwo miejsc, gdzie łatwo gromadzą się bakterie
Źródło zdjęć: © 123RF
Klaudia Stabach

Ściereczki kuchenne są bardzo przydatnymi akcesoriami w kuchni. Możemy zarówno wytrzeć nimi naczynia, przetrzeć umyte owoce czy oszuszyć ręce po myciu naczyć. Na pierwszy rzut oka z reguły wydają się czyste, w końcu używa się ich do wycierania czystych naczyń czy produktów, które zamierzamy zjeść. Jednak okazuje się, że są idealnym siedliskiem bakterii.

"Są często wilgotne i ciepłe po poprzednim użyciu, dzięki czemu bakterie szybko się rozmnażają, a ponieważ stykają się ze wszystkimi rodzajami powierzchni - od brudnych rąk po czyste naczynia - trzeba je regularnie zmieniać. W przeciwnym razie możemy nabawić się zatrucia pokarmowego" - wyjaśnia Ralitsa Prodanova, ekspert od czyszczenia w Fantastic Services.

Kobieta twierdzi, że każdy powinien codziennie zmieniać i prać ścierki kuchenne. Robicie tak? czy może należycie do grona osób, które jedynie suszą je na kaloryferze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja