"Często przesiąkają wilgocią". Siedlisko bakterii, które jest w prawie każdej kuchni
Nie od dzisiaj wiadomo, że powinno się regularnie zmieniać i prać pościel oraz ręczniki. Ludzie coraz częściej starają się o tym pamiętać, ponieważ są bombardowani przestrogami przez popularne panie domu. Jednak jest jeszcze jedno siedlisko bakterii, o którym nie mówi się zbyt często, czyli kuchenne ściereczki.
Ściereczki kuchenne są bardzo przydatnymi akcesoriami w kuchni. Możemy zarówno wytrzeć nimi naczynia, przetrzeć umyte owoce czy oszuszyć ręce po myciu naczyć. Na pierwszy rzut oka z reguły wydają się czyste, w końcu używa się ich do wycierania czystych naczyń czy produktów, które zamierzamy zjeść. Jednak okazuje się, że są idealnym siedliskiem bakterii.
"Są często wilgotne i ciepłe po poprzednim użyciu, dzięki czemu bakterie szybko się rozmnażają, a ponieważ stykają się ze wszystkimi rodzajami powierzchni - od brudnych rąk po czyste naczynia - trzeba je regularnie zmieniać. W przeciwnym razie możemy nabawić się zatrucia pokarmowego" - wyjaśnia Ralitsa Prodanova, ekspert od czyszczenia w Fantastic Services.
Kobieta twierdzi, że każdy powinien codziennie zmieniać i prać ścierki kuchenne. Robicie tak? czy może należycie do grona osób, które jedynie suszą je na kaloryferze.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl