Czarno-białe ciasto z gruszkami
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka
- 10 łyżek oleju
- 10 łyżek gorącej wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 5-6 gruszek
- aromat cytrynowy
- cukier puder do posypania
Ucieramy mikserem żółtka z cukrem. Stopniowo dolewamy wodę i olej. Ciągle miksujemy i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wlewamy kilka kropli aromatu. Oddzielnie ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.Wylewamy połowę ciasta do natłuszczonej i wysypanej tarta bułką formy i układamy na niej kawałki obranych gruszek. Drugą część ciasta łączymy z kakao i dokładnie,acz delikatnie mieszamy.
Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i w temp.180 stopni podpiekamy około 15 minut. Po czym wyjmujemy z piekarnika i zalewamy ciemmnym ciastem. Na wierzch posypujemy pozostałymi owocami.Pieczemy jeszcze około 40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło.
Po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto trochę przestygnie,posypujemy cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Podziel się opinią
Komentarze