Curry z pieprzem i tofu. Błyskawiczny obiad bez mięsa
Jak przekonuje blogerka, w curry z pieprzem i tofu możemy poczuć czym różni się w smaku pieprz czarny od zielonego. Chrupkie warzywka, tofu i pieprzny sos są inspirowane kuchnią tajską. To szybkie i zdrowe danie na obiad, które możemy zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Przepis poleca autorka bloga "Ugotowane pozamiatane".
Składniki
- cebula pokrojona w piórka
- łyżka świeżo zmielonego pieprzu
- łyżka zielonego pieprzu marynowanego w kulkach
- 2 łyżki zielonej pasty curry
- opakowanie tofu naturalnego (180-200 g) pokrojonego na kawałki
- czerwona papryka pokrojona na kawałki
- marchewka pokrojona w plasterki
- 100 g różyczek brokułów
- mała cukinia pokrojona w półplasterki
- ząbek czosnku przetarty przez praskę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
- 100 ml wody
- 2 łyżki mleczka kokosowego w proszku
- ryż do podania
Przepis
Wok lub patelnię przetrzeć ręcznikiem nasączonym olejem i rozgrzać. Zeszklić cebulę. Dodać przyprawy i tofu – podsmażyć. Następnie dodać paprykę, marchewkę i brokuły, a po kilku minutach cukinię i czosnek oraz sos sojowy i rybny. Kiedy warzywa będą usmażone al dente dodać 100 ml wody wymieszane z mlekiem w proszku, skórkę i sok z limonki. Podajemy na ciepło z ryżem.