Trwa ładowanie...
d30yyik
Kamila Tokarska

Curry z pieprzem i tofu. Błyskawiczny obiad bez mięsa

Przepis

Jak przekonuje blogerka, w curry z pieprzem i tofu możemy poczuć czym różni się w smaku pieprz czarny od zielonego. Chrupkie warzywka, tofu i pieprzny sos są inspirowane kuchnią tajską. To szybkie i zdrowe danie na obiad, które możemy zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Przepis poleca autorka bloga "Ugotowane pozamiatane".

d30yyik
5.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Ugotowane pozamiatane
Źródło: Ugotowane pozamiatane
Składniki
  • cebula pokrojona w piórka
  • łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżka zielonego pieprzu marynowanego w kulkach
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • opakowanie tofu naturalnego (180-200 g) pokrojonego na kawałki
  • czerwona papryka pokrojona na kawałki
  • marchewka pokrojona w plasterki
  • 100 g różyczek brokułów
  • mała cukinia pokrojona w półplasterki
  • ząbek czosnku przetarty przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki mleczka kokosowego w proszku
  • ryż do podania
Przepis

Wok lub patelnię przetrzeć ręcznikiem nasączonym olejem i rozgrzać. Zeszklić cebulę. Dodać przyprawy i tofu – podsmażyć. Następnie dodać paprykę, marchewkę i brokuły, a po kilku minutach cukinię i czosnek oraz sos sojowy i rybny. Kiedy warzywa będą usmażone al dente dodać 100 ml wody wymieszane z mlekiem w proszku, skórkę i sok z limonki. Podajemy na ciepło z ryżem.

Zobacz wideo: Kurczak gotowany w mleku kokosowym

Curry z pieprzem i tofu. Błyskawiczny obiad bez mięsa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1
Share
d30yyik

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30yyik
d30yyik
d30yyik
d30yyik
Więcej tematów
d30yyik