Cukier waniliowy czy wanilinowy?

Cukier waniliowy nie należy do najtańszych produktów i trudno dostać go w polskich sklepach. Jest to mieszanka cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Można go jednak łatwo uzyskać w domowych warunkach. To znacznie lepsze rozwiązanie niż zakup gotowego cukru wanilinowego, który w swoim składzie ma wzbudzającą kontrowersję wanilinę.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

To podstawowy składnik wielu deserów i wypieków. W praktyce jednak większość z nas kupując "cukier waniliowy" sięga po produkt, który nazywa się "cukier wanilinowy". Jedna literka w tym przypadku ma duże znaczenie. Skład tańszego a jednocześnie bardziej popularnego zamiennika pozostawia wiele do życzenia.

Cukier wanilinowy jest chemiczną podróbką waniliowego. Wanilina to co prawda związek organiczny, który występuje także w laskach naturalnej wanilii i odpowiada za ich smak i zapach. Jednak otrzymywana w sposób syntetyczny znacznie traci na swojej wartości i wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym w celu ograniczenia kosztów produkcji. Taki wyrób z prawdziwą wanilią ma niestety niewiele wspólnego, a w dodatku nie pozostaje obojętny dla zdrowia. Znajduje się w rejestrze Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych i należy do niebezpiecznych związków chemicznych. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry.

Warto obalić jednak powtarzane informacje, że dodatek, który wielu z nas wykorzystuje w kuchni, pozyskiwany jest z krowich odchodów. Owszem, można w ten sposób pozyskać wanilinę, ale głównie w celach typowo przemysłowych. Wanilinę do produktów spożywczych czy kosmetycznych pozyskuje się różnymi metodami, np: z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfonowych. Nie wytwarza się jej z lasek bądź strąków wanilii, ponieważ jest to mało wydajne rozwiązanie.

Wanilia to - tuż obok szafranu i kardamonu - jedna z najdroższych przypraw świata, dlatego cukier waniliowy nie należy do najtańszych produktów i trudno dostać go w polskich sklepach. Jest to mieszanka cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Można go jednak łatwo uzyskać w domowych warunkach. To znacznie lepsze rozwiązanie niż zakup gotowego cukru wanilinowego, który w swoim składzie ma wzbudzającą kontrowersję wanilinę lub etylowanilinę.

Przepis na cukier waniliowy z cukru trzcinowego

Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu zrobić domowym sposobem. Uzyskany produkt warto porównać z chemicznym substytutem.

Składniki: 1 szklanka drobnego brązowego cukru, 2 laski wanilii.
Wykonanie: laski wanilii przekroić na pół i wydłubać ziarenka. Dodać je do cukru i dokładnie wymieszać. Gotowy należy przesypać do słoika. Dla wzmocnienia zapachu poleca się włożyć do środka pozostałe laski wanilii. Raz na jakiś czas warto wstrząsnąć zawartością, aby nie pojawiły się grudki.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja