Cukier waniliowy czy wanilinowy?

Cukier waniliowy nie należy do najtańszych produktów i trudno dostać go w polskich sklepach. Jest to mieszanka cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Można go jednak łatwo uzyskać w domowych warunkach. To znacznie lepsze rozwiązanie niż zakup gotowego cukru wanilinowego, który w swoim składzie ma wzbudzającą kontrowersję wanilinę.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

To podstawowy składnik wielu deserów i wypieków. W praktyce jednak większość z nas kupując "cukier waniliowy" sięga po produkt, który nazywa się "cukier wanilinowy". Jedna literka w tym przypadku ma duże znaczenie. Skład tańszego a jednocześnie bardziej popularnego zamiennika pozostawia wiele do życzenia.

Cukier wanilinowy jest chemiczną podróbką waniliowego. Wanilina to co prawda związek organiczny, który występuje także w laskach naturalnej wanilii i odpowiada za ich smak i zapach. Jednak otrzymywana w sposób syntetyczny znacznie traci na swojej wartości i wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym w celu ograniczenia kosztów produkcji. Taki wyrób z prawdziwą wanilią ma niestety niewiele wspólnego, a w dodatku nie pozostaje obojętny dla zdrowia. Znajduje się w rejestrze Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych i należy do niebezpiecznych związków chemicznych. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry.

Warto obalić jednak powtarzane informacje, że dodatek, który wielu z nas wykorzystuje w kuchni, pozyskiwany jest z krowich odchodów. Owszem, można w ten sposób pozyskać wanilinę, ale głównie w celach typowo przemysłowych. Wanilinę do produktów spożywczych czy kosmetycznych pozyskuje się różnymi metodami, np: z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfonowych. Nie wytwarza się jej z lasek bądź strąków wanilii, ponieważ jest to mało wydajne rozwiązanie.

Wanilia to - tuż obok szafranu i kardamonu - jedna z najdroższych przypraw świata, dlatego cukier waniliowy nie należy do najtańszych produktów i trudno dostać go w polskich sklepach. Jest to mieszanka cukru buraczanego łączonego z laskami wanilii lub z ekstraktem wanilii. Można go jednak łatwo uzyskać w domowych warunkach. To znacznie lepsze rozwiązanie niż zakup gotowego cukru wanilinowego, który w swoim składzie ma wzbudzającą kontrowersję wanilinę lub etylowanilinę.

Przepis na cukier waniliowy z cukru trzcinowego

Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu zrobić domowym sposobem. Uzyskany produkt warto porównać z chemicznym substytutem.

Składniki: 1 szklanka drobnego brązowego cukru, 2 laski wanilii.
Wykonanie: laski wanilii przekroić na pół i wydłubać ziarenka. Dodać je do cukru i dokładnie wymieszać. Gotowy należy przesypać do słoika. Dla wzmocnienia zapachu poleca się włożyć do środka pozostałe laski wanilii. Raz na jakiś czas warto wstrząsnąć zawartością, aby nie pojawiły się grudki.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść