Crumble. Błyskawiczny deser z owocami i słodką kruszonką

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Zobacz, jak go przygotować

Obraz
© Shutterstock.com

Crumble to nic innego jak owoce, które zapiekamy pod kruszonką. To fantastyczny deser, który można zrobić w ciągu kilkunastu minut ze składników, które mamy akurat pod ręką. Ciepłe i miękkie owoce, ukryte pod chrupiącą kruszonką - aż trudno im się oprzeć! Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego lub właśnie zapowiedzieli wam się goście, a brakuje wam czasu na pieczenie wymyślnych ciast, koniecznie wypróbujcie przepis na crumble.

/ 6Skąd się wzięło crumble?

Obraz
© Shutterstock.com

Pomysł na ten szybki deser narodził się w Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej. Czasy były ciężkie i ze względu na brak składników spożywczych, panie domu nie mogły piec tradycyjnych ciast ani tart. Dlatego wymyśliły przepis, który miał "udawać" prawdziwe ciasto. Piekły po prostu ciasta bez spodu – duszone owoce zapiekały pod kruszonką. Crumble okazało się strzałem w dziesiątkę i na stałe zagościło na brytyjskich stołach. Współcześnie ten deser jest znany i lubiany w wielu zakątkach świata.

/ 6Owoce i kruszonka  - duet doskonały

Obraz
© 123RF.COM

Crumble składa się z dwóch elementów: owoców i kruszonki. Do przygotowania tego deseru nadają się właściwie wszystkie owoce: truskawki, maliny, borówki, morele, jabłka, gruszki, śliwki, agrest, jeżyny, morele, brzoskwinie, wiśnie, porzeczki, banany, a także rabarbar. Tradycyjny przepis zakładał używanie duszonych owoców, jednak świeże, z kompotu lub mrożone także będą się doskonale nadawały. Tylko od naszej fantazji zależy, co wybierzemy. Najlepsze są oczywiście owoce sezonowe.

/ 6Zimowe crumble z jabłkami i cynamonem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki:1 kg jabłek, szklanka mąki pszennej lub razowej, 0,5 szklanki cukru trzcinowego, 0,5 kostki masła, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, łyżka rodzynek, cynamon.
Przygotowanie: jabłka obierz, pokrój na cząstki i usuń gniazda nasienne. Owoce wymieszaj z cukrem waniliowym, rodzynkami i cynamonem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego lub kokilek. Z cukru, mąki i masła przygotuj kruszonkę. Przygotowanym ciastem posyp owoce i upiecz wszystko w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.

/ 6Jak przygotować idealną kruszonkę?

Obraz
© Shutterstock.com

W kruszonce najważniejsze są proporcje. Aby uzyskać doskonałą kruszonkę, potrzebujemy jednej porcji masła, jednej porcji cukru i dwóch porcji mąki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy posiekane masło (koniecznie zimne, tak jak do kruchego ciasta). Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Kruszonkę wysypujemy na owoce. Pieczemy na lekko złoty kolor. Przygotowując kruszonkę, warto dać się ponieść wyobraźni i mąkę pszenną zastąpić migdałową, orkiszową czy pełnoziarnistą, a biały cukier trzcinowym. Kruszonkę możemy także wzbogacić mielonymi orzechami, płatkami migdałowymi, pestkami czy płatkami owsianymi.

/ 6Jak podawać crumble?

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce pod wpływem temperatury miękną, a odrobina cukru sprawia, że puszczają apetyczny i gęsty sok. Świetnie komponuje się z nimi słodka, chrupiąca i złocista kruszonka. Crumble najlepiej smakuje podane na ciepło z kulką waniliowych lodów lub bitą śmietaną. Pycha!

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze