Crumble. Błyskawiczny deser z owocami i słodką kruszonką

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Zobacz, jak go przygotować

Obraz
© Shutterstock.com

Crumble to nic innego jak owoce, które zapiekamy pod kruszonką. To fantastyczny deser, który można zrobić w ciągu kilkunastu minut ze składników, które mamy akurat pod ręką. Ciepłe i miękkie owoce, ukryte pod chrupiącą kruszonką - aż trudno im się oprzeć! Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego lub właśnie zapowiedzieli wam się goście, a brakuje wam czasu na pieczenie wymyślnych ciast, koniecznie wypróbujcie przepis na crumble.

/ 6Skąd się wzięło crumble?

Obraz
© Shutterstock.com

Pomysł na ten szybki deser narodził się w Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej. Czasy były ciężkie i ze względu na brak składników spożywczych, panie domu nie mogły piec tradycyjnych ciast ani tart. Dlatego wymyśliły przepis, który miał "udawać" prawdziwe ciasto. Piekły po prostu ciasta bez spodu – duszone owoce zapiekały pod kruszonką. Crumble okazało się strzałem w dziesiątkę i na stałe zagościło na brytyjskich stołach. Współcześnie ten deser jest znany i lubiany w wielu zakątkach świata.

/ 6Owoce i kruszonka  - duet doskonały

Obraz
© 123RF.COM

Crumble składa się z dwóch elementów: owoców i kruszonki. Do przygotowania tego deseru nadają się właściwie wszystkie owoce: truskawki, maliny, borówki, morele, jabłka, gruszki, śliwki, agrest, jeżyny, morele, brzoskwinie, wiśnie, porzeczki, banany, a także rabarbar. Tradycyjny przepis zakładał używanie duszonych owoców, jednak świeże, z kompotu lub mrożone także będą się doskonale nadawały. Tylko od naszej fantazji zależy, co wybierzemy. Najlepsze są oczywiście owoce sezonowe.

/ 6Zimowe crumble z jabłkami i cynamonem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki:1 kg jabłek, szklanka mąki pszennej lub razowej, 0,5 szklanki cukru trzcinowego, 0,5 kostki masła, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, łyżka rodzynek, cynamon.
Przygotowanie: jabłka obierz, pokrój na cząstki i usuń gniazda nasienne. Owoce wymieszaj z cukrem waniliowym, rodzynkami i cynamonem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego lub kokilek. Z cukru, mąki i masła przygotuj kruszonkę. Przygotowanym ciastem posyp owoce i upiecz wszystko w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.

/ 6Jak przygotować idealną kruszonkę?

Obraz
© Shutterstock.com

W kruszonce najważniejsze są proporcje. Aby uzyskać doskonałą kruszonkę, potrzebujemy jednej porcji masła, jednej porcji cukru i dwóch porcji mąki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy posiekane masło (koniecznie zimne, tak jak do kruchego ciasta). Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Kruszonkę wysypujemy na owoce. Pieczemy na lekko złoty kolor. Przygotowując kruszonkę, warto dać się ponieść wyobraźni i mąkę pszenną zastąpić migdałową, orkiszową czy pełnoziarnistą, a biały cukier trzcinowym. Kruszonkę możemy także wzbogacić mielonymi orzechami, płatkami migdałowymi, pestkami czy płatkami owsianymi.

/ 6Jak podawać crumble?

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce pod wpływem temperatury miękną, a odrobina cukru sprawia, że puszczają apetyczny i gęsty sok. Świetnie komponuje się z nimi słodka, chrupiąca i złocista kruszonka. Crumble najlepiej smakuje podane na ciepło z kulką waniliowych lodów lub bitą śmietaną. Pycha!

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki