Crumble. Błyskawiczny deser z owocami i słodką kruszonką

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Zobacz, jak go przygotować

Obraz
© Shutterstock.com

Crumble to nic innego jak owoce, które zapiekamy pod kruszonką. To fantastyczny deser, który można zrobić w ciągu kilkunastu minut ze składników, które mamy akurat pod ręką. Ciepłe i miękkie owoce, ukryte pod chrupiącą kruszonką - aż trudno im się oprzeć! Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego lub właśnie zapowiedzieli wam się goście, a brakuje wam czasu na pieczenie wymyślnych ciast, koniecznie wypróbujcie przepis na crumble.

/ 6Skąd się wzięło crumble?

Obraz
© Shutterstock.com

Pomysł na ten szybki deser narodził się w Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej. Czasy były ciężkie i ze względu na brak składników spożywczych, panie domu nie mogły piec tradycyjnych ciast ani tart. Dlatego wymyśliły przepis, który miał "udawać" prawdziwe ciasto. Piekły po prostu ciasta bez spodu – duszone owoce zapiekały pod kruszonką. Crumble okazało się strzałem w dziesiątkę i na stałe zagościło na brytyjskich stołach. Współcześnie ten deser jest znany i lubiany w wielu zakątkach świata.

/ 6Owoce i kruszonka  - duet doskonały

Obraz
© 123RF.COM

Crumble składa się z dwóch elementów: owoców i kruszonki. Do przygotowania tego deseru nadają się właściwie wszystkie owoce: truskawki, maliny, borówki, morele, jabłka, gruszki, śliwki, agrest, jeżyny, morele, brzoskwinie, wiśnie, porzeczki, banany, a także rabarbar. Tradycyjny przepis zakładał używanie duszonych owoców, jednak świeże, z kompotu lub mrożone także będą się doskonale nadawały. Tylko od naszej fantazji zależy, co wybierzemy. Najlepsze są oczywiście owoce sezonowe.

/ 6Zimowe crumble z jabłkami i cynamonem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki:1 kg jabłek, szklanka mąki pszennej lub razowej, 0,5 szklanki cukru trzcinowego, 0,5 kostki masła, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, łyżka rodzynek, cynamon.
Przygotowanie: jabłka obierz, pokrój na cząstki i usuń gniazda nasienne. Owoce wymieszaj z cukrem waniliowym, rodzynkami i cynamonem. Przełóż je do naczynia żaroodpornego lub kokilek. Z cukru, mąki i masła przygotuj kruszonkę. Przygotowanym ciastem posyp owoce i upiecz wszystko w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.

/ 6Jak przygotować idealną kruszonkę?

Obraz
© Shutterstock.com

W kruszonce najważniejsze są proporcje. Aby uzyskać doskonałą kruszonkę, potrzebujemy jednej porcji masła, jednej porcji cukru i dwóch porcji mąki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy posiekane masło (koniecznie zimne, tak jak do kruchego ciasta). Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta). Kruszonkę wysypujemy na owoce. Pieczemy na lekko złoty kolor. Przygotowując kruszonkę, warto dać się ponieść wyobraźni i mąkę pszenną zastąpić migdałową, orkiszową czy pełnoziarnistą, a biały cukier trzcinowym. Kruszonkę możemy także wzbogacić mielonymi orzechami, płatkami migdałowymi, pestkami czy płatkami owsianymi.

/ 6Jak podawać crumble?

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce pod wpływem temperatury miękną, a odrobina cukru sprawia, że puszczają apetyczny i gęsty sok. Świetnie komponuje się z nimi słodka, chrupiąca i złocista kruszonka. Crumble najlepiej smakuje podane na ciepło z kulką waniliowych lodów lub bitą śmietaną. Pycha!

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość