Co można zrobić z cukinii? 10 pomysłów, które możesz wykorzystać w swojej kuchni!

Cukinia, inaczej zwana kabaczkiem, jest lekkostrawnym i łagodnym w smaku warzywem dyniowatym. Dzięki swoim właściwościom polecana jest szczególnie osobom na diecie i małym dzieciom. Bogactwo witamin i minerałów w niej zawartych daje mnóstwo korzyści zdrowotnych, a pomysłów na dania z cukinii jest bez liku. Dziś przedstawiamy nasze propozycje obiadowe z cukinią w roli głównej, sprawdź i znajdź coś dla siebie!

Przepisy na dania z cukinii
Źródło zdjęć: © 123RF

Bogactwo cukinii

Cukinia to warzywo, które jako pierwsi docenili mieszkańcy Ameryki Południowej i Meksyku. Do Polski przywieziona została z Włoch (po włosku zucchina oznacza mała dynia). W swoim składzie zawiera duże ilości witaminy C, K, PP, beta karotenu i witaminy B1, oraz magnezu, żelaza i potasu.

Ważną zaletą cukinii jest to, że nie gromadzą się w niej szkodliwe metale ciężkie. Wywiera pozytywny wpływ na proces trawienia, skutecznie odkwasza organizm, przez co polecana jest przy problemach z nadkwaśnością w żołądku.

Cukinia ma niską wartość kaloryczną - w 100 gramach znajduje się tylko kcal, dzięki czemu może stanowić dobrą alternatywę dla niezdrowych przekąsek, co może okazać się pomocne w zachowaniu szczupłej sylwetki.

Co można zrobić z cukinii? Warzywo to możemy dusić, marynować, smażyć, piec, a także jeść na surowo. Możemy spożywać ją w całości, jadalne są wszystkie części. Zrobimy z niej zapiekanki, ciasta, kotlety, leczo, czy zupę - krem. Świetnie nada się również do szaszłyków. Kwiaty cukinii zaś najlepiej smakują smażone w cieście naleśnikowym.

10 pomysłów na danie z cukinii

1. Zupa z cukinią, ziemniakami i fetą.

2. Pizza z cukinią i rukolą.

3. Mielone z cukinią i szczypiorkiem.

4. Kurczak w sosie z cukinią i gorgonzolą.

5. Makaron z cukinii.

6. Gulasz z cukinii.

7. Placki z cukinii.

8. Faszerowana cukinia.

9. Placki z kaszy manny i cukinii.

10. Frytki z cukinii.

Brzmi apetycznie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. Wybierz swoje ulubione danie i do dzieła. Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń