Co można zrobić z cukinii? 10 pomysłów, które możesz wykorzystać w swojej kuchni!
Cukinia, inaczej zwana kabaczkiem, jest lekkostrawnym i łagodnym w smaku warzywem dyniowatym. Dzięki swoim właściwościom polecana jest szczególnie osobom na diecie i małym dzieciom. Bogactwo witamin i minerałów w niej zawartych daje mnóstwo korzyści zdrowotnych, a pomysłów na dania z cukinii jest bez liku. Dziś przedstawiamy nasze propozycje obiadowe z cukinią w roli głównej, sprawdź i znajdź coś dla siebie!
Bogactwo cukinii
Cukinia to warzywo, które jako pierwsi docenili mieszkańcy Ameryki Południowej i Meksyku. Do Polski przywieziona została z Włoch (po włosku zucchina oznacza mała dynia). W swoim składzie zawiera duże ilości witaminy C, K, PP, beta karotenu i witaminy B1, oraz magnezu, żelaza i potasu.
Ważną zaletą cukinii jest to, że nie gromadzą się w niej szkodliwe metale ciężkie. Wywiera pozytywny wpływ na proces trawienia, skutecznie odkwasza organizm, przez co polecana jest przy problemach z nadkwaśnością w żołądku.
Cukinia ma niską wartość kaloryczną - w 100 gramach znajduje się tylko kcal, dzięki czemu może stanowić dobrą alternatywę dla niezdrowych przekąsek, co może okazać się pomocne w zachowaniu szczupłej sylwetki.
Co można zrobić z cukinii? Warzywo to możemy dusić, marynować, smażyć, piec, a także jeść na surowo. Możemy spożywać ją w całości, jadalne są wszystkie części. Zrobimy z niej zapiekanki, ciasta, kotlety, leczo, czy zupę - krem. Świetnie nada się również do szaszłyków. Kwiaty cukinii zaś najlepiej smakują smażone w cieście naleśnikowym.
10 pomysłów na danie z cukinii
1. Zupa z cukinią, ziemniakami i fetą.
2. Pizza z cukinią i rukolą.
3. Mielone z cukinią i szczypiorkiem.
4. Kurczak w sosie z cukinią i gorgonzolą.
5. Makaron z cukinii.
6. Gulasz z cukinii.
7. Placki z cukinii.
8. Faszerowana cukinia.
9. Placki z kaszy manny i cukinii.
10. Frytki z cukinii.
Brzmi apetycznie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. Wybierz swoje ulubione danie i do dzieła. Smacznego!