Sprawdź, czy masz w lodówce
Pieczenie w żołądku, mdłości, wzdęcia, tępy ból brzucha – wrzody to zazwyczaj bardzo uciążliwa dolegliwość, z którą zmaga się niestety wielu mieszkańców naszego kraju. Jak się pozbyć problemu? Oprócz terapii farmakologicznej ważna jest również odpowiednia dieta.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Czarnuszka
Starożytni Egipcjanie mawiali, że leczy wszystko oprócz śmierci. Czarnuszka wzbogaci smak wielu potraw, ale przede wszystkim świetnie wpłynie na nasze zdrowie, m.in. skutecznie pomaga uporać się z wrzodami żołądka. Jak wykorzystać czarne ziarenka o niepowtarzalnym smaku? Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do domowego pieczywa, śniadaniowego twarożku, pasty kanapkowej, ale również marynaty do mięsa .
Jajka przepiórcze
Mają niewielki rozmiar, charakterystyczną skorupkę pokrytą brązowymi plamkami oraz delikatny smak. Jaja przepiórcze mogą pochwalić się również imponującymi właściwościami odżywczymi i sprzyjają walce z wrzodami żołądka. Warto przyrządzić z nich oryginalną i smaczną jajecznicę (oczywiście bez tłuszczu, najlepiej na parze) lub ugotować na miękko – wystarczy włożyć je na 90 sekund do wrzącej wody.
Czerstwe pieczywo pszenne
Biały chleb czy bułki nie mają ostatnio zbyt dobrych notowań. I trudno się dziwić, bowiem do wyrobu tego typu pieczywa wykorzystuje się mąkę z oczyszczonych ziaren pszenicy, pozbawioną cennych składników odżywczych. W efekcie otrzymujemy produkt bogaty przede wszystkim w węglowodany, zakwaszający organizm i sprzyjający nadwadze. Jednak wartość tego pieczywa wzrasta, gdy trochę… sczerstwieje. Staje się wówczas skutecznym środkiem na wrzody żołądka.
Kasza krakowska
Jeśli zmagamy się z wrzodami żołądka, warto wprowadzić do jadłospisu rozmaite kasze. Na uwagę zasługuje m.in. produkt wytwarzany z obłuszczonego i pokrojonego ziarna niepalonej gryki. Kasza krakowska była jednym z ulubionych przysmaków królowej Anny Jagiellonki, która najbardziej ceniła przyrządzany z niej… deser, choć akurat specjał z kilkakrotnie wypiekanej kaszy, zacieranej białkiem, gotowanej z mlekiem, zapiekanej z jajkami i wzbogacanej rodzynkami, wanilią i skórką cytrynową, raczej nie jest zalecany przy chorobie wrzodowej. Na szczęście kasza krakowska, wyróżniająca się delikatnym smakiem i aromatem, sprawdzi się również jako dodatek do wielu innych potraw.
Dorsz
Osoby cierpiące na wrzody nie powinny zapominać o jedzeniu ryb, zwłaszcza morskich, ale niezbyt tłustych. Te warunki spełnia dorsz, charakteryzujący się delikatnym w smaku, białym mięsem. Już 100 g tej ryby pokrywa niemal połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko oraz dostarcza 100 proc. cennego selenu. Mięso jest też bardzo bogate w jod, niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy, szczególnie potrzebny kobietom w ciąży.
Kawa zbożowa
Co pić, gdy mamy problem z wrzodami żołądka? Na pewno warto ograniczyć spożycie alkoholu i czarnej kawy, którą możemy zastąpić naparem z palonych ziaren żyta, pszenicy lub jęczmienia, a czasem także korzenia mniszka, buraka cukrowego czy ususzonych liści cykorii. Kawa zbożowa pomaga uporać się z wrzodami, ale również skutecznie rozgrzewa i dostarcza cennych substancji odżywczych, m.in. selenu czy witamin z grupy B, wzmacniających system odpornościowy i przywracających równowagę psychiczną.
Brokuł
Nie wszyscy przepadają za tym warzywem, ale na pewno powinny wprowadzić je do diety osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka. Cennym składnikiem brokułów jest bowiem sulforafan – organiczny związek chemiczny wykazujący silne właściwości antybakteryjne, neutralizujący m.in. bakterię Helicobacter pylori, odpowiedzialną za rozwój wrzodów. Brokuły są także bogate w witaminę C czy flawonoidy, które – jak wykazały badania naukowe – sprzyjają pozbywaniu się szkodliwych toksyn i niszczeniu komórek nowotworowych.
Miód rzepakowy
W Polsce uprawia się dużo rzepaku, dlatego miód pozyskiwany z nektaru kwiatów tej rośliny od dawna cieszy się dużym zainteresowaniem. Jest bardzo słodki i szybko ulega krystalizacji, przybierając kremową konsystencję oraz biało-kremową barwę. Miód rzepakowy jest świetnie przyswajalny przez organizm. Nie tylko wspomaga leczenie wrzodów, ale również oczyszcza wątrobę i obniża ciśnienie krwi.
Kalafior
Ten bliski krewniak kapusty, ze względu na łagodny smak, świetnie komponuje się z różnymi produktami spożywczymi. Zazwyczaj jemy go w postaci gotowanej, choć na surowo jest równie dobry, a poza tym zachowuje więcej cennych wartości odżywczych. Kalafior m.in. hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za wrzody żołądka.
Zsiadłe mleko
Przed laty jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych w polskiej kuchni. Zsiadłe mleko gasiło pragnienie i leczyło kaca, podawane z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem było hitem wakacyjnych obiadów. To świetny produkt dla osób zmagających się z wrzodami. Jest łatwostrawne, przyczynia się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL i zapobiega biegunkom, wzdęciom czy zaparciom. Uznaje się je za jeden z najsilniejszych naturalnych probiotyków, skutecznie przywracający równowagę flory bakteryjnej organizmu zakłóconej przez nieprawidłowe żywienie, chorobę czy antybiotykoterapię.