Ciasto ze śliwkami. Sezonowy deser

Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy, niż kawałek domowego ciasta. Puszyste i wilgotne ciacho ze śliwkami podpije kubki smakowe niejednego łasucha. Przepis pochodzi z bloga "Królestwo garów".

Ciasto ze śliwkami. Sezonowy deserCiasto ze śliwkami. Sezonowy deser
Joanna Krzewińska

Ciasto:

  • 130 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brandy
  • 2 płaskie łyzki kakao
  • 800 g śliwek

Krem:

  • 130 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyzki cukru pudru
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na pół litra mleka)
  • 1 łyżka cukru
  • 240 ml mleka

Polewa:

  • 25 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 10 g cukru
  • 1 łyżka kakao

Przepis

Śliwki sparzyć, obrać ze skórki, każdą przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na śmietanę. Dodawać po jednym żółtku, na zmianę z cukrem. Ucierając, dodać brandy. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na masę z masła i żółtek wysypać mąkę i wyłożyć białka. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Jasne ciasto przełożyć do tortownicy, rozsmarować na dnie. Ułożyć na nim połowę śliwek. Na śliwkach rozsmarować ciemne ciasto. Na nim ułożyć pozostałe śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do ostygnięcia. W sumie można ciasto już jeść, ale można dodać do niego krem. Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować. Zdjąć garnek z ognia, wlać mieszankę budyniu z cukrem, dokładnie wymieszać. Postawić na niewielkim ogniu i mieszając zagotować. Do gotowego budyniu dodać rozbełtane żółtko i dokładnie wymieszać. Budyń przykryć i odstawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszać, aby nie powstał kożuch. Gdy budyń będzie już zimny, można zacząć robić krem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na śmietanę. Następnie dalej ucierając, stopniowo dodawać budyń. Na ciasto wyłożyć krem i wstawić do lodówki. Przygotować polewę: wszystkie składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i masła. Nie gotować. Gdy polewa trochę przestygnie, polać nią ciasto.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥