Ciasto ze śliwkami. Sezonowy deser

Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy, niż kawałek domowego ciasta. Puszyste i wilgotne ciacho ze śliwkami podpije kubki smakowe niejednego łasucha. Przepis pochodzi z bloga "Królestwo garów".

Ciasto ze śliwkami. Sezonowy deserCiasto ze śliwkami. Sezonowy deser
Joanna Krzewińska

Ciasto:

  • 130 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brandy
  • 2 płaskie łyzki kakao
  • 800 g śliwek

Krem:

  • 130 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyzki cukru pudru
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na pół litra mleka)
  • 1 łyżka cukru
  • 240 ml mleka

Polewa:

  • 25 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 10 g cukru
  • 1 łyżka kakao

Przepis

Śliwki sparzyć, obrać ze skórki, każdą przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na śmietanę. Dodawać po jednym żółtku, na zmianę z cukrem. Ucierając, dodać brandy. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na masę z masła i żółtek wysypać mąkę i wyłożyć białka. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Jasne ciasto przełożyć do tortownicy, rozsmarować na dnie. Ułożyć na nim połowę śliwek. Na śliwkach rozsmarować ciemne ciasto. Na nim ułożyć pozostałe śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do ostygnięcia. W sumie można ciasto już jeść, ale można dodać do niego krem. Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować. Zdjąć garnek z ognia, wlać mieszankę budyniu z cukrem, dokładnie wymieszać. Postawić na niewielkim ogniu i mieszając zagotować. Do gotowego budyniu dodać rozbełtane żółtko i dokładnie wymieszać. Budyń przykryć i odstawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszać, aby nie powstał kożuch. Gdy budyń będzie już zimny, można zacząć robić krem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na śmietanę. Następnie dalej ucierając, stopniowo dodawać budyń. Na ciasto wyłożyć krem i wstawić do lodówki. Przygotować polewę: wszystkie składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i masła. Nie gotować. Gdy polewa trochę przestygnie, polać nią ciasto.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru