Ciasto ze śliwkami. Sezonowy deser
Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawy, niż kawałek domowego ciasta. Puszyste i wilgotne ciacho ze śliwkami podpije kubki smakowe niejednego łasucha. Przepis pochodzi z bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 130 g mąki pszennej
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 białko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki brandy
- 2 płaskie łyzki kakao
- 800 g śliwek
Krem:
- 130 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 3 łyzki cukru pudru
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego (opakowanie na pół litra mleka)
- 1 łyżka cukru
- 240 ml mleka
Polewa:
- 25 g masła
- 2 łyżki wody
- 10 g cukru
- 1 łyżka kakao
Śliwki sparzyć, obrać ze skórki, każdą przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na śmietanę. Dodawać po jednym żółtku, na zmianę z cukrem. Ucierając, dodać brandy. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na masę z masła i żółtek wysypać mąkę i wyłożyć białka. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Jasne ciasto przełożyć do tortownicy, rozsmarować na dnie. Ułożyć na nim połowę śliwek. Na śliwkach rozsmarować ciemne ciasto. Na nim ułożyć pozostałe śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do ostygnięcia. W sumie można ciasto już jeść, ale można dodać do niego krem. Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować. Zdjąć garnek z ognia, wlać mieszankę budyniu z cukrem, dokładnie wymieszać. Postawić na niewielkim ogniu i mieszając zagotować. Do gotowego budyniu dodać rozbełtane żółtko i dokładnie wymieszać. Budyń przykryć i odstawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszać, aby nie powstał kożuch. Gdy budyń będzie już zimny, można zacząć robić krem. Masło utrzeć z cukrem pudrem na śmietanę. Następnie dalej ucierając, stopniowo dodawać budyń. Na ciasto wyłożyć krem i wstawić do lodówki. Przygotować polewę: wszystkie składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i masła. Nie gotować. Gdy polewa trochę przestygnie, polać nią ciasto.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze