Ciasto "Rajska Pianka". Raj dla podniebienia
Biszkopt i trzy warstwy słodkiej pianki udekorowane bitą śmietaną to marzenie niejednego miłośnika deserów. Nie musimy iść do cukierni, aby zjeść ten specjał. Autorka bloga "Mała Cukierenka" przedstawia krok po kroku, jak przygotować je w domu. Spróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 120 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 90 ml wody
- 3 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem piankowy (każda galaretka ma być na 500 ml wody, należy sprawdzić na opakowaniu):
- 1250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów)
- 700 g schłodzonego jogurtu
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 zielone galaretki + 400 ml gorącej wody
- 2 czerwone galaretki + 400 ml gorącej wody
- 2 żółte galaretki + 400 ml gorącej wody
Wierzch:
- 1 pomarańczowa galaretka + 470 ml gorącej wody
- 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany
Biszkopt:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, ale tak, żeby papier trochę wystawał poza blaszkę - to ważne. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem piankowy:
Każdy kolor galaretki wyspać do osobnej miseczki (czyli dwie czerwone do jednej, żółte do drugiej, a zielone do trzeciej). Każdy kolor zalać 400 ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać i włożyć go do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt, ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać szpatułką. Krem śmietanowy podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać w 3-4 partiach ostygniętą, czerwoną galaretkę, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą, powstanie dość rzadki krem. Krem z galaretką wstawić na około 5 minut do lodówki (należy uważać w lodówce krem szybko tężeje) i pierwszą warstwę kremu wylać na przygotowany biszkopt, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na 5 minut. Po 5 minutach do drugiej część śmietanowego kremu dodać 3-4 partiach ostygniętą, żółtą galaretkę i wylać ją na krótko schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać i znów wstawić na 5 minut do lodówki. Z zieloną galaretką postępować tak samo jak z czerwoną i żółtą. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny lub na całą noc (na drugi dzień ciasto lepiej smakuje).
Wierzch:
Galaretkę w pomarańczowym kolorze zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową lub plastikową końcówką/tylką (użyłam tylki Wilton 1E) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki przy brzegach ciasta i przez środek. Pomiędzy rozetki wlać ostygniętą, najlepiej lekko tężejącą galaretkę. Ciasto Rajska Pianka wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje (ciasto wstawić 1-2 godziny do lodówki lub razem z gotowym wierzchem wstawić na całą noc).
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze