Ciasto "Rajska Pianka". Raj dla podniebienia

Biszkopt i trzy warstwy słodkiej pianki udekorowane bitą śmietaną to marzenie niejednego miłośnika deserów. Nie musimy iść do cukierni, aby zjeść ten specjał. Autorka bloga "Mała Cukierenka" przedstawia krok po kroku, jak przygotować je w domu. Spróbujcie koniecznie.

Ciasto "Rajska Pianka". Raj dla podniebieniaCiasto "Rajska Pianka". Raj dla podniebienia
Natalia Kudela

Biszkopt:

  • 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 120 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 90 ml wody
  • 3 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem piankowy (każda galaretka ma być na 500 ml wody, należy sprawdzić na opakowaniu):

  • 1250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów)
  • 700 g schłodzonego jogurtu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 zielone galaretki + 400 ml gorącej wody
  • 2 czerwone galaretki + 400 ml gorącej wody
  • 2 żółte galaretki + 400 ml gorącej wody

Wierzch:

  • 1 pomarańczowa galaretka + 470 ml gorącej wody
  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietanka do deserów)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany

Przepis

Biszkopt:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160 stopni na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, ale tak, żeby papier trochę wystawał poza blaszkę - to ważne. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przepis

Krem piankowy:
Każdy kolor galaretki wyspać do osobnej miseczki (czyli dwie czerwone do jednej, żółte do drugiej, a zielone do trzeciej). Każdy kolor zalać 400 ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać i włożyć go do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt, ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać szpatułką. Krem śmietanowy podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać w 3-4 partiach ostygniętą, czerwoną galaretkę, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą, powstanie dość rzadki krem. Krem z galaretką wstawić na około 5 minut do lodówki (należy uważać w lodówce krem szybko tężeje) i pierwszą warstwę kremu wylać na przygotowany biszkopt, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na 5 minut. Po 5 minutach do drugiej część śmietanowego kremu dodać 3-4 partiach ostygniętą, żółtą galaretkę i wylać ją na krótko schłodzone ciasto w blaszce, wyrównać i znów wstawić na 5 minut do lodówki. Z zieloną galaretką postępować tak samo jak z czerwoną i żółtą. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny lub na całą noc (na drugi dzień ciasto lepiej smakuje).

Przepis

Wierzch:
Galaretkę w pomarańczowym kolorze zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową lub plastikową końcówką/tylką (użyłam tylki Wilton 1E) i na wierzchu ciasta zrobić ozdobne rozetki przy brzegach ciasta i przez środek. Pomiędzy rozetki wlać ostygniętą, najlepiej lekko tężejącą galaretkę. Ciasto Rajska Pianka wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje (ciasto wstawić 1-2 godziny do lodówki lub razem z gotowym wierzchem wstawić na całą noc).

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯