Ciasto jagodowe z serem i kruszonką
Pod koniec lipca truskawki powoli ustępują miejsca jagodom i malinom. To najlepsza okazja do przygotowania apetycznego ciasta z jagodami, serem i kruszonką. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Cukrowa wróżka".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Spód i kruszonka:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g miękkiego masła
Masa serowa:
- 300 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone, po rozmrożeniu)
Przepis
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy do niego mieszankę mączną i miksujemy, aż zaczną formować się duże okruchy. 3/4 ciasta lekko zagniatamy ręką i wylepiamy nim spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach, do lekkiego zezłocenia. W tym czasie zabieramy się za nadzienie. Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie. Posypujemy jagodami i resztą okruchów ciasta. Pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: sernik czekoladowy z kakao