Trwa ładowanie...
d1bcpow
d1bcpow
Cukrowa Wróżka

Ciasto jagodowe z serem i kruszonką

Przepis

Pod koniec lipca truskawki powoli ustępują miejsca jagodom i malinom. To najlepsza okazja do przygotowania apetycznego ciasta z jagodami, serem i kruszonką. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Cukrowa wróżka".

3.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Ciasto jagodowe z serem i kruszonką
www.cukrowawrozka.pl
Składniki

Spód i kruszonka:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła

Masa serowa:

  • 300 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone, po rozmrożeniu)
Przepis

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy do niego mieszankę mączną i miksujemy, aż zaczną formować się duże okruchy. 3/4 ciasta lekko zagniatamy ręką i wylepiamy nim spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach, do lekkiego zezłocenia. W tym czasie zabieramy się za nadzienie. Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie. Posypujemy jagodami i resztą okruchów ciasta. Pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: sernik czekoladowy z kakao

Polecamy wideo: Tort czekoladowy z mascarpone i owocami

Ciasto jagodowe z serem i kruszonką
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1
Share
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
d1bcpow
Więcej tematów
d1bcpow