Trwa ładowanie...
ycipk-n3napm
ycipk-n3napm

Ciasto cytrynowe z cukinią. Aromatyczne i wilgotne

Przepis

Ciasto z dodatkiem cukinii wychodzi bardzo miękkie i wilgotne. Przygotowanie go zajmie dosłownie chwilę.

Trwa ładowanie...
ycipk-n3napm
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 1 cukinia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml oleju z pestek winogron
  • 120 ml maślanki
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • lukier z kieliszkiem limoncello
Przepis

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli warzywo jest młode, to nie trzeba go obierać ze skórki). Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić. Jajka wybić do miski. Wsypać cukier. Zmiksować. Dodać proszek do pieczenia. Wsypać połowę mąki. Wlać olej. Zmiksować. Dosypać resztę mąki, wlać maślankę, uperfumować skórką otartą z cytryny, wycisnąć sok i ponownie zmiksować. Cukinię mocno odcisnąć, dodać do ciasta. Wymieszać i przełożyć do foremki keksowej (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia). Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka). Wystudzić i udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello.

fot. Grzegorz Kozakiewicz Grzegorz Kozakiewicz

*Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

ycipk-n3napm
Ciasto cytrynowe z cukinią. Aromatyczne i wilgotne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

ycipk-n3napm
ycipk-n3napm
ycipk-n3napm
ycipk-n3napm
ycipk-n3napm