Ciasto cytrynowe z cukinią. Aromatyczne i wilgotne
Ciasto z dodatkiem cukinii wychodzi bardzo miękkie i wilgotne. Przygotowanie go zajmie dosłownie chwilę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 cukinia
- szczypta soli
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml oleju z pestek winogron
- 120 ml maślanki
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- lukier z kieliszkiem limoncello
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli warzywo jest młode, to nie trzeba go obierać ze skórki). Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić. Jajka wybić do miski. Wsypać cukier. Zmiksować. Dodać proszek do pieczenia. Wsypać połowę mąki. Wlać olej. Zmiksować. Dosypać resztę mąki, wlać maślankę, uperfumować skórką otartą z cytryny, wycisnąć sok i ponownie zmiksować. Cukinię mocno odcisnąć, dodać do ciasta. Wymieszać i przełożyć do foremki keksowej (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia). Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka). Wystudzić i udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello.
*Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze