Ciasteczka serowo-orzechowe. W sam raz na raz
Proste i szybkie ciasteczka z serem i orzechami to wymarzona przekąska, którą można ze sobą zabrać do pracy lub chrupać do filmu.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 155 g blanszowanych orzechów laskowych
- 110 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 100 g mąki pszennej
- 225 g dojrzałego cheddaru, drobno startego
- 1 średnie jajo
Przepis
Odmierz 85 g orzechów i zblenduj je na mąkę, resztę drobno posiekaj. Mało posiekaj z mąką i zblendowanymi orzechami, dodaj jako, starty ser i sól. Szybko zagnieć ciasto przypominające kruszonkę. Przełóż mieszaninę na duży kawałek folii i uformuj ją w kulkę, a następnie pozostaw w lodówce na kilka godzin. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Łyżką nabieraj porcje ciasta. Formuj kulki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgnieć lekko każde ciasteczko. Ciasteczka posyp orzechami. Piecz przez 10-15 minut, aż się zrumienią. Pozostaw do ostygnięcia na blasze do pieczenia, a następnie przenieś na kratkę. Przechowuj przez maksymalnie trzy dni w hermetycznym pojemniku.