Domowy chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni wypiekany samodzielnie w domu smakuje o wiele lepiej, niż ten kupiony w sklepie. Chrupiąca skórka i miękki, ciepły środek to wspaniały sposób na pyszne śniadanie. Nie wiesz, jak zrobić taki chlebek? Ten przepis przychodzi z pomocą.

Tradycyjny domowy chlebTradycyjny domowy chleb

Składniki

    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 2 szklanki mąki żytniej
    • 5 dag drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 3 łyżki oleju
    • około 1/2 litra ciepłej przegotowanej wody

Przepis

Obie mąki posolić i wymieszać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać trochę ciepłej wody wymieszanej z pół łyżeczki mąki. Jak drożdże wyrosną dodać do mąki. Dodawać do mąki po trochu ciepłej wody i wyrabiać. Dodać olej i wyrabiać. Odstawić do wyrośniecia.

Przepis

Jak ciasto wyrośnie przełożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem (nie musi być dokładnie). Odstawić do wyrośniecia. Jak ciasto wyrośnie posypać mąką i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę (do 1 godziny i 10 minut) w temperaturze 200 stopni C.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny