Calzone z warzywnym nadzieniem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
- Nadzienie:
- 1 mała cukinia
- 2 duże pomidory bez skórki
- 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
- 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 0,5 kubeczka czarnych oliwek
- szklanka startego żółtego sera, najlepiej cheddar
- 1 ząbek czosnku
- suszone oregano i bazylia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek z cebulą. Dodajemy pieczarki, cukinię i pomidory. Smażymy, aż część wody wyparuje. Dodajemy oliwki, przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za przygotowanie ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże. Dolewamy mleko i oliwę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich wałkujemy na niewielki placek. Na środek nakładamy nadzienie, posypujemy startym serem. Brzegi smarujemy wodą lub jajkiem i sklejamy tak, by powstał pieróg. Smarujemy z wierzchu jajkiem, układamy na blasze i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze