Cajun – do czego pasuje egzotyczna przyprawa

Choć nieodmiennie kojarzy się z ojczyzną jazzu, czyli odległą Luizjaną, ta aromatyczna i pikantna mieszanka przypraw znakomicie sprawdzi się również w polskiej kuchni. Cajun podkreśli smak potraw z mięsa, zwłaszcza drobiu, owoców morza, warzyw czy ryżu.

Podstawowym składnikiem cajun jest pieprz kajeński
Źródło zdjęć: © 123RF

Nazwa przyprawy brzmi tajemniczo, ale tak naprawdę nie ma w niej nic zagadkowego. Cajun to określenie przedstawiciela niezwykłej grupy etnicznej zamieszkującej amerykańskie wybrzeże Zatoki Meksykańskiej, przede wszystkim południowe obszary stanu Luizjana. Tworzą ją potomkowie osadników z Francji, którzy przybyli tutaj w drugiej połowie XVII wieku oraz francuskojęzycznych kolonistów ze wschodniej Kanady, wysiedlonych sto lat później przez władze Wielkiej Brytanii.

Z czasem tutejsza społeczność wymieszała się z licznymi uciekinierami z pobliskiego Haiti, tworząc oryginalną kulturę oraz dialekt, w którym słychać zarówno język francuski, jak i naleciałości hiszpańskie, włoskie czy miejscowe, indiańskie.

Także kuchnia Luizjany stanowi unikalny melanż europejskich tradycji kulinarnych z miejscowymi zwyczajami gastronomicznymi, polegającymi na wykorzystywaniu łatwo dostępnych tutaj produktów – ryb, słodkowodnych skorupiaków, owoców morza, ryżu i warzyw. Charakteryzuje się prostotą, wyrazistym smakiem oraz pikanterią, której tutejszym potrawom (zwykle jednogarnkowym) nadaje specyficzna, złotobrązowa mieszanka przypraw, zwana właśnie cajun, popularna również na Kubie i innych wyspach Morza Karaibskiego.

Zobacz też: Szybkie curry z kurczakiem. Rozgrzewa i syci

Cajun – co tam siedzi

Podstawowym składnikiem cajun jest pieprz kajeński, czyli ususzony i zmielony proszek wytwarzany z nasion i strąków różnych rodzajów papryki chilli. To przyprawa o intensywnym smaku, ale również imponujących właściwościach odżywczych. Dostarcza m.in. dużej dawki kapsaicyny – alkaloidu poprawiającego tempo metabolizmu, działającego przeciwbólowo, przyspieszającego pracę serca i pobudzającego wydzielania ciepła. Związek uruchamia procesy, które prowadzą do efektywniejszego spalania tłuszczów. Kapsaicyna zmniejsza również uczucie głodu. Z badań zespołu prof. Richarda Mattesa z amerykańskiego uniwersytetu Purdue wynika, że nawet niewielkie ilości pieprzu kajeńskiego skutecznie powściągają apetyt.

Przyprawa zwiększa wydzielanie endorfin, czyli "hormonów szczęścia" odpowiadających za dobre samopoczucie. Jest też cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i stanowi jeden z najsilniejszych antyoksydantów neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu oraz rozwój poważnych schorzeń, w tym nowotworów.

Oprócz pieprzu kajeńskiego, w składzie cajun znajdziemy zwykle również m.in.: paprykę słodką, czosnek, cebulę, seler, oregano, tymianek, pieprz czarny i sól. Dzięki temu mieszanka ma nie tylko wyrazisty, pikantny smak, ale także pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, wspomagając apetyt, poprawiając perystaltykę jelit i wydzielanie soków trawiennych oraz przyspieszając spalanie tłuszczów.

Niestety, czasem w oferowanych przez polskie sklepy przyprawach cajun pojawiają się też mniej korzystne dla zdrowia dodatki, chociażby glutaminian sodu uznawany wprawdzie za bezpieczny dla zdrowia, ale niektóre badania sugerują, że spożywany w dużych dawkach powoduje niekiedy arytmię serca, depresję czy napady niepokoju. Dlatego lepiej wybierać mieszanki zawierające tylko naturalne składniki.

Jambalaya i nie tylko…

Przyprawa cajun to obowiązkowy dodatek do słynnych potraw kuchni luizjańskiej, choćby takich jak jambalaya – jednogarnkowe danie przygotowywane na bazie ryżu, cebuli, czosnku, papryki, pomidorów i "wkładki" mięsnej lub rybnej: kurczaka, krewetek, krabów, andouille (grubo mielona, mocno przyprawiona i wędzona kiełbasa wieprzowa), duszona w rosole.

Jednak cajun świetnie sprawdzi się także w mniej egzotycznych specjałach. Przyprawa doskonale komponuje się ze wszystkimi potrawami opartymi na ryżu i warzywach. Dopełnia smak roślin strączkowych oraz gotowanych, smażonych, pieczonych lub duszonych dań z cebuli, papryki i pomidorów. Możemy ją dodać również do kotletów albo pulpetów.
Cajunem warto wzbogacić marynatę do mięs (zwłaszcza drobiu, jagnięciny i wieprzowiny), ryb (szczególnie gatunków o delikatnym, białym mięsie) czy owoców morza, np. krewetek. Sprawdzi się w pikantnych zasmażkach. Po dodaniu do drobno pokrojonych pomidorów, posiekanej cebuli i oliwy uzyskamy smaczną salsę. Przyprawą możemy obtoczyć orzechy lub nasiona, które po uprażeniu staną się pyszną przekąską.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇