Brytyjczyk "odkrył", dlaczego jagody pokryte są białym nalotem. Uświadomiła go Polka

"Tajemnica białego nalotu odkryta" – głosi tytuł jednego z artykułów w brytyjskich mediach. To jakże wielkie, wiekopomne odkrycie stało się wiralem w sieci. Mieszkańcy Wysp właśnie dowiedzieli się, dlaczego jagody pokryte są białym nalotem.

Banalne, ale nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Drozdek

- Dziwny nalot, który pokrywa owoce, które kupujemy w supermarketach, w końcu przestał być tajemnicą – pisze dziennikarka "Daily Mail". Wydawałoby się, że to kolejny artykuł o tym, co udało się ustalić amerykańskim naukowcom. Ale nie tym razem. Bo osad, jak dowiedzieli się właśnie Brytyjczycy, to rzecz całkowicie naturalna.
Przekonał się o tym cytowany przez dziennikarkę szef kuchni Matt Tebbutt, który prowadzi popularny na Wyspach program "Food Unwrapped". Woskowy nalot z owoców schodzi bardzo łatwo. Wystarczy odrobina wody. Chroni jagody przez uszkodzeniami i chorobami. Bez tego owoce znacznie szybciej traciłyby świeżość.

Tebbutt tę cenną, i wydawałoby się banalną, wiedzę zdobył na… polskiej farmie. "Daily Mail" relacjonuje wyprawę kucharza do Polski, a konkretnie na farmę, która wysyła na eksport ponad 500 ton jagód rocznie. Prowadzi ją Agata Małkiewicz. – To zupełnie naturalna rzecz. Nalot nie powstaje sztucznie podczas produkcji – wyjaśnia Małkiewicz. I dodaje, że tak naprawdę każdy owoc jest chroniony w ten sposób, ale przez to, że jagody są ciemnego koloru, widać to na nich najbardziej.

Polka podkreśla, że to właśnie te pokryte nalotem jagody powinniśmy wybierać w sklepie. Mamy wtedy pewność, że są świeże. Więc jeśli ktoś był kiedyś przekonany, że takie owoce są w jakiś sposób brudne, niech następnym razem śmiało sięga po nie w sklepie.

Surowe owoce pomogą m.in. w leczeniu zaparć, natomiast napar z suszonych jagód lub liści hamuje objawy biegunki. Jagody poleca się przede wszystkim chorym na anemię i cukrzykom. Świeże owoce oraz wyciągi z ich liści zawierają glikozyd, który działa podobnie jak insulina - obniżając poziom glukozy we krwi. Kuzynki borówki także wspomagają pracę oczu i chronią je przed chorobami - w tym wykorzystuje się je w leczeniu chorób siatkówki oka. Poleca się je zwłaszcza osobom, które pracują przy ekranie monitora.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm