Brytyjczyk "odkrył", dlaczego jagody pokryte są białym nalotem. Uświadomiła go Polka

"Tajemnica białego nalotu odkryta" – głosi tytuł jednego z artykułów w brytyjskich mediach. To jakże wielkie, wiekopomne odkrycie stało się wiralem w sieci. Mieszkańcy Wysp właśnie dowiedzieli się, dlaczego jagody pokryte są białym nalotem.

Banalne, ale nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Drozdek

- Dziwny nalot, który pokrywa owoce, które kupujemy w supermarketach, w końcu przestał być tajemnicą – pisze dziennikarka "Daily Mail". Wydawałoby się, że to kolejny artykuł o tym, co udało się ustalić amerykańskim naukowcom. Ale nie tym razem. Bo osad, jak dowiedzieli się właśnie Brytyjczycy, to rzecz całkowicie naturalna.
Przekonał się o tym cytowany przez dziennikarkę szef kuchni Matt Tebbutt, który prowadzi popularny na Wyspach program "Food Unwrapped". Woskowy nalot z owoców schodzi bardzo łatwo. Wystarczy odrobina wody. Chroni jagody przez uszkodzeniami i chorobami. Bez tego owoce znacznie szybciej traciłyby świeżość.

Tebbutt tę cenną, i wydawałoby się banalną, wiedzę zdobył na… polskiej farmie. "Daily Mail" relacjonuje wyprawę kucharza do Polski, a konkretnie na farmę, która wysyła na eksport ponad 500 ton jagód rocznie. Prowadzi ją Agata Małkiewicz. – To zupełnie naturalna rzecz. Nalot nie powstaje sztucznie podczas produkcji – wyjaśnia Małkiewicz. I dodaje, że tak naprawdę każdy owoc jest chroniony w ten sposób, ale przez to, że jagody są ciemnego koloru, widać to na nich najbardziej.

Polka podkreśla, że to właśnie te pokryte nalotem jagody powinniśmy wybierać w sklepie. Mamy wtedy pewność, że są świeże. Więc jeśli ktoś był kiedyś przekonany, że takie owoce są w jakiś sposób brudne, niech następnym razem śmiało sięga po nie w sklepie.

Surowe owoce pomogą m.in. w leczeniu zaparć, natomiast napar z suszonych jagód lub liści hamuje objawy biegunki. Jagody poleca się przede wszystkim chorym na anemię i cukrzykom. Świeże owoce oraz wyciągi z ich liści zawierają glikozyd, który działa podobnie jak insulina - obniżając poziom glukozy we krwi. Kuzynki borówki także wspomagają pracę oczu i chronią je przed chorobami - w tym wykorzystuje się je w leczeniu chorób siatkówki oka. Poleca się je zwłaszcza osobom, które pracują przy ekranie monitora.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał