Brioszki z powidłami według przepisu z 1895 roku

Poleca autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl

Autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl poleca pyszne drożdżowe różyczki pełne twoich ulubionych powideł. Idealne do przygotowania w weekend, kiedy nigdzie nie musimy się spieszyć i możemy do woli rozkoszować się czasem spędzonym w kuchni, a potem cudownym smakiem drożdżowych bułeczek.

Składniki:
170 g przesianej mąki
25 g drożdży
40 g cukru
35 g masła
80 ml mleka
1 jajko
ulubione powidła

Przygotowanie:

  1. Przygotowuję rozczyn: do ciepłego mleka dodaję rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiam rozczyn na ok. 10 minut.
  2. Ubijam jajko z cukrem - do momentu, aż uzyskam gęstą masę jajeczną.
  3. Do jajka połączonego z cukrem dodaję mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, aż w końcu zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma.
  4. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiam rękoma. Jeżeli jest wilgotne i lepi się mocno do rąk, podsypuję je odrobiną mąki.
  6. Dzielę ciasto na kulki. Każdą kulkę wyrabiam rękoma, rozpłaszczam i na sam środek wykładam łyżeczkę ulubionych powideł. Zlepiam dokładnie kulkę.
  7. Kulki drożdzowe wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który jest posmarowany masłem. Zostawiam ciasto w formie, pod przykryciem, na ok. 20 minut.
  8. Wyrośnięte brioszki smaruję roztrzepanym jajkiem.
  9. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę brioszki przez ok 40 minut.

Zobacz także: pierogi ze słodką kapustą POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇