Brioszki z powidłami według przepisu z 1895 roku
Poleca autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl
Autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl poleca pyszne drożdżowe różyczki pełne twoich ulubionych powideł. Idealne do przygotowania w weekend, kiedy nigdzie nie musimy się spieszyć i możemy do woli rozkoszować się czasem spędzonym w kuchni, a potem cudownym smakiem drożdżowych bułeczek.
Składniki:
170 g przesianej mąki
25 g drożdży
40 g cukru
35 g masła
80 ml mleka
1 jajko
ulubione powidła
Przygotowanie:
- Przygotowuję rozczyn: do ciepłego mleka dodaję rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiam rozczyn na ok. 10 minut.
- Ubijam jajko z cukrem - do momentu, aż uzyskam gęstą masę jajeczną.
- Do jajka połączonego z cukrem dodaję mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, aż w końcu zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma.
- Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiam rękoma. Jeżeli jest wilgotne i lepi się mocno do rąk, podsypuję je odrobiną mąki.
- Dzielę ciasto na kulki. Każdą kulkę wyrabiam rękoma, rozpłaszczam i na sam środek wykładam łyżeczkę ulubionych powideł. Zlepiam dokładnie kulkę.
- Kulki drożdzowe wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który jest posmarowany masłem. Zostawiam ciasto w formie, pod przykryciem, na ok. 20 minut.
- Wyrośnięte brioszki smaruję roztrzepanym jajkiem.
- Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę brioszki przez ok 40 minut.
Zobacz także: pierogi ze słodką kapustą POLECAMY: