Trwa ładowanie...
d4mqyy7
Brioszki z powidłami według przepisu z 1895 roku
x-news/Uwaga TVN
kuchenne nowości

Brioszki z powidłami według przepisu z 1895 roku

Poleca autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d4mqyy7

Autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl poleca pyszne drożdżowe różyczki pełne twoich ulubionych powideł. Idealne do przygotowania w weekend, kiedy nigdzie nie musimy się spieszyć i możemy do woli rozkoszować się czasem spędzonym w kuchni, a potem cudownym smakiem drożdżowych bułeczek.

Składniki:
170 g przesianej mąki
25 g drożdży
40 g cukru
35 g masła
80 ml mleka
1 jajko
ulubione powidła

d4mqyy7

Przygotowanie:
1. Przygotowuję rozczyn: do ciepłego mleka dodaję rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiam rozczyn na ok. 10 minut.
2. Ubijam jajko z cukrem - do momentu, aż uzyskam gęstą masę jajeczną.
3. Do jajka połączonego z cukrem dodaję mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, aż w końcu zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma.
4. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiam rękoma. Jeżeli jest wilgotne i lepi się mocno do rąk, podsypuję je odrobiną mąki.
6. Dzielę ciasto na kulki. Każdą kulkę wyrabiam rękoma, rozpłaszczam i na sam środek wykładam łyżeczkę ulubionych powideł. Zlepiam dokładnie kulkę.
7. Kulki drożdzowe wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który jest posmarowany masłem. Zostawiam ciasto w formie, pod przykryciem, na ok. 20 minut.
8. Wyrośnięte brioszki smaruję roztrzepanym jajkiem.
9. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę brioszki przez ok 40 minut.

Zobacz także: pierogi ze słodką kapustą POLECAMY:

Ciasto marchewkowe z kremem i polewą

Przepis na jesienną aromatyczną kawę

d4mqyy7

Leszcz po francusku według przepisu z 1904 roku

d4mqyy7

Podziel się opinią

Share
d4mqyy7
d4mqyy7