Brioszki z powidłami według przepisu z 1895 roku

Poleca autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl

7

Autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl poleca pyszne drożdżowe różyczki pełne twoich ulubionych powideł. Idealne do przygotowania w weekend, kiedy nigdzie nie musimy się spieszyć i możemy do woli rozkoszować się czasem spędzonym w kuchni, a potem cudownym smakiem drożdżowych bułeczek.

Składniki:
170 g przesianej mąki
25 g drożdży
40 g cukru
35 g masła
80 ml mleka
1 jajko
ulubione powidła

Przygotowanie:

  1. Przygotowuję rozczyn: do ciepłego mleka dodaję rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiam rozczyn na ok. 10 minut.
  2. Ubijam jajko z cukrem - do momentu, aż uzyskam gęstą masę jajeczną.
  3. Do jajka połączonego z cukrem dodaję mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, aż w końcu zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma.
  4. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiam rękoma. Jeżeli jest wilgotne i lepi się mocno do rąk, podsypuję je odrobiną mąki.
  6. Dzielę ciasto na kulki. Każdą kulkę wyrabiam rękoma, rozpłaszczam i na sam środek wykładam łyżeczkę ulubionych powideł. Zlepiam dokładnie kulkę.
  7. Kulki drożdzowe wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który jest posmarowany masłem. Zostawiam ciasto w formie, pod przykryciem, na ok. 20 minut.
  8. Wyrośnięte brioszki smaruję roztrzepanym jajkiem.
  9. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę brioszki przez ok 40 minut.

Zobacz także: pierogi ze słodką kapustą POLECAMY:

Źródło artykułu:
7

Wybrane dla Ciebie

Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany