Borówkowe ciasto pod bezą z kokosem
- Ciasto:
- 200 g margaryny,
- 500 g mąki,
- szklanka cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki śmietany
- Beza kokosowa:
- szklanka cukru,
- 4 białka,
- 80 g wiórków kokosowych
- 300 g borówki amerykańskiej
Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 połówki. Jedną wykładamy blaszkę, a drugą połówkę schładzamy w lodówce. Borówki myjemy i osuszamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe. Jagody wykładamy na ciasto w blaszce. Na owoce wykładamy bezę kokosową. A na bezę ścieramy ciasto z lodówki. Pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni. Smacznego;)
Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny
Podziel się opinią
Komentarze