WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

"Boom" na własne suszonki. Zrób zapasy grzybów, owoców i warzyw

Wystarczy odrobina wilgoci i ciepła, aby w odpowiednich miejscach ze ściółki zaczęły wydobywać się kapelusze grzybów. Już teraz pierwsi grzybiarze chwalą się pierwszymi koszykami zapowiadającymi domowe suszenie grzybów. Ale nie tylko grzyby mogą zapełnić twoją spiżarnię...

Susz nie tylko grzyby - praktyczna suszarka pomoże stworzyć kolorowe zapasySusz nie tylko grzyby - praktyczna suszarka pomoże stworzyć kolorowe zapasy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czas na suszenie…

Bez suszonych grzybków nie ma bigosu, pierogów, zupy grzybowej czy jadanego w niektórych regionach Polski barszczu grzybowego na wigilijną kolację. Starannie przechowywane w miejscu, do którego wilgoć nie ma dostępu, poleżą naprawdę długo, aby w dowolnej chwili zasilić przygotowywaną potrawę niesamowitym, grzybowym aromatem.

Jak długo suszy się grzyby "na nitce"?

Nawet dwa tygodnie może trwać suszenie kawałków grzybów zebranych na nitce, aż do całkowitego wysuszenia. Przy korzystnych warunkach, czyli dobrej przewiewności, niskiej wilgotności powietrza i odpowiedniej ilość miejsca, wyschną w kilka dni. Są odważni, którzy suszą grzybki zebrane w czasie pierwszych grzybobrań w piekarniku, co przyspiesza  ten proces, jest wydajne, ale nie zawsze zachowuje prawdziwy smak, no i łatwo o przypalenie suszonych produktów.

Po co suszarka, skoro można babcinym sposobem suszyć "pod gazetą"?

Suszenie w naturalny sposób, czyli w promieniach słońca nie jest w naszym klimacie możliwe tak, jak np. na południu Europy. Suszenie w kontrolowanym środowisku zapewnia zachowanie w naszych przysmakach maksymalnej ilości wartościowych składników odżywczych, enzymów i fito-substancji, a takie warunki zapewnia suszarka spożywcza. Obieg powietrza jest bardziej regularny, a samo suszenie nieco wygodniejsze. To dobry gadżet nie tylko dla szczęśliwych posiadaczy własnych ogródków i sadów, ale też każdego, kto lubi spędzać jesienne poranki na grzybobraniu. Dzięki starannemu suszeniu przedłużysz trwałość wielu produktów o długie miesiące i zachowasz słoneczny smak np. pomidorów, słodkich śliwek i wielu innych suszonych warzyw i owoców, bez utraty ich wartości odżywczych.

Nie tylko grzybki…

Potrzebujesz jedynie naturalnych składników i nieco czasu, a otrzymasz zdrowy, chrupiący przysmak bez sztucznych ulepszaczy. Zdrowe chipsy cieszą smakiem, są zdrowe i łatwe w przyrządzeniu, zwłaszcza jeśli użyjesz suszarki spożywczej. Pestki, płatki kwiatów, owoce, warzywa, listki, gałązki – w suszeniu sprawdzają się setki produktów, z których przygotujesz nie tylko swoje i zdrowe, ale też oryginalne zapasy. Domowa włoszczyzna do zupy albo szereg przekąsek do chrupania w zimowe wieczory – wszystko to daje mnóstwo możliwości.

Suszone owoce wykorzystasz w owsiankach, deserach na zimno i na ciepło, do sałatek i dekoracji różnych potraw. Niektóre z warzyw zaś zasilą zimowe, sycące zupy i sosy. Możliwości jest mnóstwo, a do suszenia przygotujesz też przekąski z mięsa, jak prawdziwy, wytrawny traper z wysokich gór. W zależności od tego, czy suszysz dla oszczędności, czy z ciekawości, czy z pasji, określ swoje potrzeby. Kilkanaście grzybów z jesiennego spaceru wysuszysz sam, ale już pachnące plastry suszonych cytryn i pomarańczy na dekoracje i do napojów wymagają już nieco więcej: przydatne będą komfortowe tacki i równomierna temperatura, aby nie zwijały się i nie ciemniały.

Czy grzyby przeznaczone na suszenie można myć w wodzie?

Ilu grzybiarzy, tyle sposobów na suszenie grzybów, porad, trików i podpowiedzi. Warto jednak wiedzieć, że w zależności od tego, czy grzyby zebrane w czasie pierwszych jesiennych grzybobrań chcesz suszyć, marynować, pasteryzować czy mrozić, metoda ich przygotowania powinna być inna. Dla wielu osób logiczne jest, że, aby oczyścić warzywa, owoce i grzyby np. z piasku, którego na zebranych kapeluszach i trzonkach nie brakuje, trzeba je wrzucić do miski z wodą. To jednak błąd, gdyż przed suszeniem grzybów moczyć się nie powinno, bo mogą szybko zgnić zamiast schnąć. Wystarczy przetrzeć je ściereczką albo papierem a spod kapelusza ostrym nożem oczyścić je z wszystkich widocznych zanieczyszczeń.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce