Trwa ładowanie...

"Boom" na własne suszonki. Zrób zapasy grzybów, owoców i warzyw

Wystarczy odrobina wilgoci i ciepła, aby w odpowiednich miejscach ze ściółki zaczęły wydobywać się kapelusze grzybów. Już teraz pierwsi grzybiarze chwalą się pierwszymi koszykami zapowiadającymi domowe suszenie grzybów. Ale nie tylko grzyby mogą zapełnić twoją spiżarnię...

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Susz nie tylko grzyby - praktyczna suszarka pomoże stworzyć kolorowe zapasy
Susz nie tylko grzyby - praktyczna suszarka pomoże stworzyć kolorowe zapasyŹródło: Adobe Stock
d1l8kjs

Czas na suszenie…

Bez suszonych grzybków nie ma bigosu, pierogów, zupy grzybowej czy jadanego w niektórych regionach Polski barszczu grzybowego na wigilijną kolację. Starannie przechowywane w miejscu, do którego wilgoć nie ma dostępu, poleżą naprawdę długo, aby w dowolnej chwili zasilić przygotowywaną potrawę niesamowitym, grzybowym aromatem.

Jak długo suszy się grzyby "na nitce"?

Nawet dwa tygodnie może trwać suszenie kawałków grzybów zebranych na nitce, aż do całkowitego wysuszenia. Przy korzystnych warunkach, czyli dobrej przewiewności, niskiej wilgotności powietrza i odpowiedniej ilość miejsca, wyschną w kilka dni. Są odważni, którzy suszą grzybki zebrane w czasie pierwszych grzybobrań w piekarniku, co przyspiesza  ten proces, jest wydajne, ale nie zawsze zachowuje prawdziwy smak, no i łatwo o przypalenie suszonych produktów.

Po co suszarka, skoro można babcinym sposobem suszyć "pod gazetą"?

Suszenie w naturalny sposób, czyli w promieniach słońca nie jest w naszym klimacie możliwe tak, jak np. na południu Europy. Suszenie w kontrolowanym środowisku zapewnia zachowanie w naszych przysmakach maksymalnej ilości wartościowych składników odżywczych, enzymów i fito-substancji, a takie warunki zapewnia suszarka spożywcza. Obieg powietrza jest bardziej regularny, a samo suszenie nieco wygodniejsze. To dobry gadżet nie tylko dla szczęśliwych posiadaczy własnych ogródków i sadów, ale też każdego, kto lubi spędzać jesienne poranki na grzybobraniu. Dzięki starannemu suszeniu przedłużysz trwałość wielu produktów o długie miesiące i zachowasz słoneczny smak np. pomidorów, słodkich śliwek i wielu innych suszonych warzyw i owoców, bez utraty ich wartości odżywczych.

Nie tylko grzybki…

Potrzebujesz jedynie naturalnych składników i nieco czasu, a otrzymasz zdrowy, chrupiący przysmak bez sztucznych ulepszaczy. Zdrowe chipsy cieszą smakiem, są zdrowe i łatwe w przyrządzeniu, zwłaszcza jeśli użyjesz suszarki spożywczej. Pestki, płatki kwiatów, owoce, warzywa, listki, gałązki – w suszeniu sprawdzają się setki produktów, z których przygotujesz nie tylko swoje i zdrowe, ale też oryginalne zapasy. Domowa włoszczyzna do zupy albo szereg przekąsek do chrupania w zimowe wieczory – wszystko to daje mnóstwo możliwości.

d1l8kjs

Suszone owoce wykorzystasz w owsiankach, deserach na zimno i na ciepło, do sałatek i dekoracji różnych potraw. Niektóre z warzyw zaś zasilą zimowe, sycące zupy i sosy. Możliwości jest mnóstwo, a do suszenia przygotujesz też przekąski z mięsa, jak prawdziwy, wytrawny traper z wysokich gór. W zależności od tego, czy suszysz dla oszczędności, czy z ciekawości, czy z pasji, określ swoje potrzeby. Kilkanaście grzybów z jesiennego spaceru wysuszysz sam, ale już pachnące plastry suszonych cytryn i pomarańczy na dekoracje i do napojów wymagają już nieco więcej: przydatne będą komfortowe tacki i równomierna temperatura, aby nie zwijały się i nie ciemniały.

Czy grzyby przeznaczone na suszenie można myć w wodzie?

Ilu grzybiarzy, tyle sposobów na suszenie grzybów, porad, trików i podpowiedzi. Warto jednak wiedzieć, że w zależności od tego, czy grzyby zebrane w czasie pierwszych jesiennych grzybobrań chcesz suszyć, marynować, pasteryzować czy mrozić, metoda ich przygotowania powinna być inna. Dla wielu osób logiczne jest, że, aby oczyścić warzywa, owoce i grzyby np. z piasku, którego na zebranych kapeluszach i trzonkach nie brakuje, trzeba je wrzucić do miski z wodą. To jednak błąd, gdyż przed suszeniem grzybów moczyć się nie powinno, bo mogą szybko zgnić zamiast schnąć. Wystarczy przetrzeć je ściereczką albo papierem a spod kapelusza ostrym nożem oczyścić je z wszystkich widocznych zanieczyszczeń.

Oceń jakość artykułu:
Zależy nam na podnoszeniu jakości naszego dziennikarstwa. Twoja opinia jest dla nas ważna!
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1l8kjs

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l8kjs
d1l8kjs
Więcej tematów