Bonjour Monsieur Croque! Francuski tost idealny na śniadanie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Klasyk kuchni francuskiej

Obraz
© 123RF

Poznaj smak śniadań znad Sekwany. Wyjątkowy smak białego pieczywa z rozpuszczonym, żółtym serem i szynką skusi nie jednego łasucha. Ten sycący, śniadaniowy klasyk możemy z łatwością przygotować we własnej kuchni. Przed państwem: Monsieur i Madame Croque, tradycyjne francuskie kanapki.

/ 6Bonjour Monsieur Croque!

Obraz
© 123RF

Historii powstania tych wyśmienitych kanapek jest kilka. Wiadomo jednak, że pierwsze wersje "pana Croque" powstały na początku XX w. w jednej z kawiarni przy Boulevard des Capucines (bulwar Kapucynów) w Paryżu. Obecnie "pan Croque" jest jednym z symboli kuchni francuskiej. Możemy go zamówić nie tylko w kawiarniach serwujących śniadania na terenie Francji, ale także poza jej granicami.

/ 6Croque Monsieur

Obraz
© iStock.com

Słynną kanapkę możemy z łatwością przygotować w domu. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników. Dwie kromki białego pieczywa (może być chleb tostowy) smarujemy masłem (lub sosem beszamelowym) po jednej stronie i wkładamy na 5 min do piekarnika. Następnie drugą stronę grzanek smarujemy masłem, nakładamy dwie grube warstwy sera i szynki. Kładziemy jedną kromkę na drugą i smarujemy ją ponownie – tym razem na zewnątrz. Kanapkę wkładamy do piekarnika na 10 min lub smażymy na patelni do momentu rozpuszczenia sera.

/ 6Croque Madame

Obraz
© 123RF

Madame jest zmodyfikowaną wersją kanapki "pan Croque". Sposób jej przygotowania jest taki sam. Jedyną różnicą jest przypominające kapelusz sadzone jajko. Kładziemy je na wierzchu kanapki tuż przed podaniem.

/ 6Croque Mademoiselle

Obraz
© 123RF

Co ciekawe, do tej francuskiej rodziny należy także panna Croque. "Mademoiselle" to dietetyczna wersja kanapki "Madame".

/ 6Bon appétit!

Obraz
© 123RF

Klasyczną wersję "pana i pani" Croque możemy wzbogacić dodatkowymi składnikami. W związku z tym, że nie ma oficjalnego przepisu na te francuskie tosty, istnieje możliwość, że spotkamy je np. w wersji z sosem beszamelowym lub z musztardą. Tosty możemy podawać samodzielnie lub w towarzystwie sałatki.

Wybrane dla Ciebie

"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie