Klasyk kuchni francuskiej
Poznaj smak śniadań znad Sekwany. Wyjątkowy smak białego pieczywa z rozpuszczonym, żółtym serem i szynką skusi nie jednego łasucha. Ten sycący, śniadaniowy klasyk możemy z łatwością przygotować we własnej kuchni. Przed państwem: Monsieur i Madame Croque, tradycyjne francuskie kanapki.
Bonjour Monsieur Croque!
Historii powstania tych wyśmienitych kanapek jest kilka. Wiadomo jednak, że pierwsze wersje "pana Croque" powstały na początku XX w. w jednej z kawiarni przy Boulevard des Capucines (bulwar Kapucynów) w Paryżu. Obecnie "pan Croque" jest jednym z symboli kuchni francuskiej. Możemy go zamówić nie tylko w kawiarniach serwujących śniadania na terenie Francji, ale także poza jej granicami.
Croque Monsieur
Słynną kanapkę możemy z łatwością przygotować w domu. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników. Dwie kromki białego pieczywa (może być chleb tostowy) smarujemy masłem (lub sosem beszamelowym) po jednej stronie i wkładamy na 5 min do piekarnika. Następnie drugą stronę grzanek smarujemy masłem, nakładamy dwie grube warstwy sera i szynki. Kładziemy jedną kromkę na drugą i smarujemy ją ponownie – tym razem na zewnątrz. Kanapkę wkładamy do piekarnika na 10 min lub smażymy na patelni do momentu rozpuszczenia sera.
Croque Madame
Madame jest zmodyfikowaną wersją kanapki "pan Croque". Sposób jej przygotowania jest taki sam. Jedyną różnicą jest przypominające kapelusz sadzone jajko. Kładziemy je na wierzchu kanapki tuż przed podaniem.
Croque Mademoiselle
Co ciekawe, do tej francuskiej rodziny należy także panna Croque. "Mademoiselle" to dietetyczna wersja kanapki "Madame".
Bon appétit!
Klasyczną wersję "pana i pani" Croque możemy wzbogacić dodatkowymi składnikami. W związku z tym, że nie ma oficjalnego przepisu na te francuskie tosty, istnieje możliwość, że spotkamy je np. w wersji z sosem beszamelowym lub z musztardą. Tosty możemy podawać samodzielnie lub w towarzystwie sałatki.