Bób ze skórką czy bez – jak jeść bób? Wyjaśniamy, co jest zdrowsze

Jak jeść bób: ze skórką czy bez niej? Wiele osób zastanawia się, który bób jest zdrowszy. Okazuje się, to zależy od jednego czynnika.

Bób ze skórką czy bez?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Trwa sezon na bób, który rozpoczyna się zwykle na przełomie czerwca i lipca. Miłośnicy bobu są świadomi, że jest on jednak krótki, dlatego chcą nacieszyć się smakiem tego warzywa. Chociaż wiele osób spożywa bób bez łupinek, w niektórych przypadkach lepiej ich nie zdejmować.

Bób – ze skórką czy bez?

Bób zawiera wiele składników, które mają korzystny wpływ na działanie całego organizmu. Znajdziemy w nim między innymi żelazo, wapń, kwas foliowy i magnez. Okazuje się jednak, że cenne wartości odżywcze posiada także jego skórka, którą wielu z nas po prostu wyrzuca.

Skórka bobu jest bogata w witaminy z grupy A, B i C. Jeśli wiesz, że musisz suplementować te składniki, warto zjadać bób w całości, ze skórką. Niestety, kiedy bób jest stary, jego skóra twardnieje, dlatego zaleca się jedzenie go wraz z łupinkami tylko wtedy, gdy roślina jest młoda.

Bób – jak go gotować?

Bób przed gotowanie należy dokładnie opłukać zimną wodą, a następnie zalać wodą i gotować z łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, można dodać łyżkę soli. Młody bób gotuje się zwykle około 15 min, gotowanie starszego może trwać nawet do pół godziny.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀