Bób ze skórką czy bez – jak jeść bób? Wyjaśniamy, co jest zdrowsze

Jak jeść bób: ze skórką czy bez niej? Wiele osób zastanawia się, który bób jest zdrowszy. Okazuje się, to zależy od jednego czynnika.

Bób ze skórką czy bez?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Trwa sezon na bób, który rozpoczyna się zwykle na przełomie czerwca i lipca. Miłośnicy bobu są świadomi, że jest on jednak krótki, dlatego chcą nacieszyć się smakiem tego warzywa. Chociaż wiele osób spożywa bób bez łupinek, w niektórych przypadkach lepiej ich nie zdejmować.

Bób – ze skórką czy bez?

Bób zawiera wiele składników, które mają korzystny wpływ na działanie całego organizmu. Znajdziemy w nim między innymi żelazo, wapń, kwas foliowy i magnez. Okazuje się jednak, że cenne wartości odżywcze posiada także jego skórka, którą wielu z nas po prostu wyrzuca.

Skórka bobu jest bogata w witaminy z grupy A, B i C. Jeśli wiesz, że musisz suplementować te składniki, warto zjadać bób w całości, ze skórką. Niestety, kiedy bób jest stary, jego skóra twardnieje, dlatego zaleca się jedzenie go wraz z łupinkami tylko wtedy, gdy roślina jest młoda.

Bób – jak go gotować?

Bób przed gotowanie należy dokładnie opłukać zimną wodą, a następnie zalać wodą i gotować z łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, można dodać łyżkę soli. Młody bób gotuje się zwykle około 15 min, gotowanie starszego może trwać nawet do pół godziny.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść