Bób ze skórką czy bez – jak jeść bób? Wyjaśniamy, co jest zdrowsze

Jak jeść bób: ze skórką czy bez niej? Wiele osób zastanawia się, który bób jest zdrowszy. Okazuje się, to zależy od jednego czynnika.

Bób ze skórką czy bez?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Trwa sezon na bób, który rozpoczyna się zwykle na przełomie czerwca i lipca. Miłośnicy bobu są świadomi, że jest on jednak krótki, dlatego chcą nacieszyć się smakiem tego warzywa. Chociaż wiele osób spożywa bób bez łupinek, w niektórych przypadkach lepiej ich nie zdejmować.

Bób – ze skórką czy bez?

Bób zawiera wiele składników, które mają korzystny wpływ na działanie całego organizmu. Znajdziemy w nim między innymi żelazo, wapń, kwas foliowy i magnez. Okazuje się jednak, że cenne wartości odżywcze posiada także jego skórka, którą wielu z nas po prostu wyrzuca.

Skórka bobu jest bogata w witaminy z grupy A, B i C. Jeśli wiesz, że musisz suplementować te składniki, warto zjadać bób w całości, ze skórką. Niestety, kiedy bób jest stary, jego skóra twardnieje, dlatego zaleca się jedzenie go wraz z łupinkami tylko wtedy, gdy roślina jest młoda.

Bób – jak go gotować?

Bób przed gotowanie należy dokładnie opłukać zimną wodą, a następnie zalać wodą i gotować z łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, można dodać łyżkę soli. Młody bób gotuje się zwykle około 15 min, gotowanie starszego może trwać nawet do pół godziny.

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯