Bób ze skórką czy bez – jak jeść bób? Wyjaśniamy, co jest zdrowsze
Jak jeść bób: ze skórką czy bez niej? Wiele osób zastanawia się, który bób jest zdrowszy. Okazuje się, to zależy od jednego czynnika.
Trwa sezon na bób, który rozpoczyna się zwykle na przełomie czerwca i lipca. Miłośnicy bobu są świadomi, że jest on jednak krótki, dlatego chcą nacieszyć się smakiem tego warzywa. Chociaż wiele osób spożywa bób bez łupinek, w niektórych przypadkach lepiej ich nie zdejmować.
Bób – ze skórką czy bez?
Bób zawiera wiele składników, które mają korzystny wpływ na działanie całego organizmu. Znajdziemy w nim między innymi żelazo, wapń, kwas foliowy i magnez. Okazuje się jednak, że cenne wartości odżywcze posiada także jego skórka, którą wielu z nas po prostu wyrzuca.
Skórka bobu jest bogata w witaminy z grupy A, B i C. Jeśli wiesz, że musisz suplementować te składniki, warto zjadać bób w całości, ze skórką. Niestety, kiedy bób jest stary, jego skóra twardnieje, dlatego zaleca się jedzenie go wraz z łupinkami tylko wtedy, gdy roślina jest młoda.
Bób – jak go gotować?
Bób przed gotowanie należy dokładnie opłukać zimną wodą, a następnie zalać wodą i gotować z łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, można dodać łyżkę soli. Młody bób gotuje się zwykle około 15 min, gotowanie starszego może trwać nawet do pół godziny.