Bób ze skórką czy bez – jak jeść bób? Wyjaśniamy, co jest zdrowsze

Jak jeść bób: ze skórką czy bez niej? Wiele osób zastanawia się, który bób jest zdrowszy. Okazuje się, to zależy od jednego czynnika.

Bób ze skórką czy bez?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Trwa sezon na bób, który rozpoczyna się zwykle na przełomie czerwca i lipca. Miłośnicy bobu są świadomi, że jest on jednak krótki, dlatego chcą nacieszyć się smakiem tego warzywa. Chociaż wiele osób spożywa bób bez łupinek, w niektórych przypadkach lepiej ich nie zdejmować.

Bób – ze skórką czy bez?

Bób zawiera wiele składników, które mają korzystny wpływ na działanie całego organizmu. Znajdziemy w nim między innymi żelazo, wapń, kwas foliowy i magnez. Okazuje się jednak, że cenne wartości odżywcze posiada także jego skórka, którą wielu z nas po prostu wyrzuca.

Skórka bobu jest bogata w witaminy z grupy A, B i C. Jeśli wiesz, że musisz suplementować te składniki, warto zjadać bób w całości, ze skórką. Niestety, kiedy bób jest stary, jego skóra twardnieje, dlatego zaleca się jedzenie go wraz z łupinkami tylko wtedy, gdy roślina jest młoda.

Bób – jak go gotować?

Bób przed gotowanie należy dokładnie opłukać zimną wodą, a następnie zalać wodą i gotować z łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie wrzeć, można dodać łyżkę soli. Młody bób gotuje się zwykle około 15 min, gotowanie starszego może trwać nawet do pół godziny.

Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯