Bardzo proste i smaczne ciasto z dżemem. Idealne do kawy

Jakie jest najlepsze ciasto? Szybkie w przygotowaniu i oczywiście musi być przepyszne. Właśnie takie jest to bardzo proste domowe ciasto z dżemem. Błyskawicznie zniknie ze stołu.

Bardzo proste i smaczne ciasto z dżemem. Idealne do kawyBardzo proste i smaczne ciasto z dżemem. Idealne do kawy
Karolina Wójciga

Składniki

  • 2½ szklanki mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • słoiczek ulubionego dżemu.

Przepis

Do mąki dodaj proszek do pieczenia i masło, a następnie posiekaj je nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto podziel na dwie części, każdą zawiń w folię spożywczą i zamróź.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Do środka zetrzyj na tarce część ciasta, lekko przyklep dłonią i wyrównaj. Tak przygotowany spód posmaruj grubą warstwą dżemu, a na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Lekko przestudzone ciasto obsyp cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja