Bardzo proste i smaczne ciasto z dżemem. Idealne do kawy
Jakie jest najlepsze ciasto? Szybkie w przygotowaniu i oczywiście musi być przepyszne. Właśnie takie jest to bardzo proste domowe ciasto z dżemem. Błyskawicznie zniknie ze stołu.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2½ szklanki mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 5 żółtek,
- słoiczek ulubionego dżemu.
Przepis
Do mąki dodaj proszek do pieczenia i masło, a następnie posiekaj je nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto podziel na dwie części, każdą zawiń w folię spożywczą i zamróź.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Do środka zetrzyj na tarce część ciasta, lekko przyklep dłonią i wyrównaj. Tak przygotowany spód posmaruj grubą warstwą dżemu, a na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 40-45 minut. Lekko przestudzone ciasto obsyp cukrem pudrem. Smacznego!