Bakłażan z czosnkiem i chili

Obiad z piekarnika w kilka chwil? To możliwe! Mamy dla was świetny przepis na bakłażana pieczonego z aromatycznymi dodatkami. Wypróbujcie go koniecznie!

Bakłażan z czosnkiem i chiliBakłażan z czosnkiem i chili
Karolina Wójciga

Składniki

  • 3 bakłażany,
  • 4 ząbki czosnku,
  • dwie papryczki chili,
  • olej rzepakowy,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis

Zacznij od przygotowania marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę, papryczki umyj, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę, a natkę pietruszki poszatkuj. Tak przygotowane składniki umieść w miseczce i dodaj 6-7 łyżek oleju rzepakowego, sól oraz pieprz do smaku. Odstaw na chwilę, by składniki się przegryzły. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż i ponacinaj ich miąższ w kratkę (tak jak na zdjęciu powyżej). Przygotowaną wcześniej marynatą posmaruj pokrojone bakłażany, poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw