Bakłażan z czosnkiem i chili
Obiad z piekarnika w kilka chwil? To możliwe! Mamy dla was świetny przepis na bakłażana pieczonego z aromatycznymi dodatkami. Wypróbujcie go koniecznie!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 bakłażany,
- 4 ząbki czosnku,
- dwie papryczki chili,
- olej rzepakowy,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Przepis
Zacznij od przygotowania marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę, papryczki umyj, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę, a natkę pietruszki poszatkuj. Tak przygotowane składniki umieść w miseczce i dodaj 6-7 łyżek oleju rzepakowego, sól oraz pieprz do smaku. Odstaw na chwilę, by składniki się przegryzły. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż i ponacinaj ich miąższ w kratkę (tak jak na zdjęciu powyżej). Przygotowaną wcześniej marynatą posmaruj pokrojone bakłażany, poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.