Trwa ładowanie...
d2nsp1c
Karolina Wójciga

Bakłażan z czosnkiem i chili

Przepis

Obiad z piekarnika w kilka chwil? To możliwe! Mamy dla was świetny przepis na bakłażana pieczonego z aromatycznymi dodatkami. Wypróbujcie go koniecznie!

d2nsp1c
3.3
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 3 bakłażany,
  • 4 ząbki czosnku,
  • dwie papryczki chili,
  • olej rzepakowy,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.
Przepis

Zacznij od przygotowania marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę, papryczki umyj, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę, a natkę pietruszki poszatkuj. Tak przygotowane składniki umieść w miseczce i dodaj 6-7 łyżek oleju rzepakowego, sól oraz pieprz do smaku. Odstaw na chwilę, by składniki się przegryzły. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż i ponacinaj ich miąższ w kratkę (tak jak na zdjęciu powyżej). Przygotowaną wcześniej marynatą posmaruj pokrojone bakłażany, poukładaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Bakłażan z czosnkiem i chili
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
5
Share
d2nsp1c

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nsp1c
d2nsp1c
d2nsp1c
d2nsp1c
Więcej tematów
d2nsp1c