Babka tiulowa według przepisu z 1895 r. 

Mięciutka, puszysta babka według tradycyjnego przepisu z "Kucharza Warszawskiego". Ozdobiona lukrem będzie zdobić stół i pysznie smakować.

Babka tiulowa według przepisu z 1895 r.Babka tiulowa według przepisu z 1895 r.
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 10 żółtek
  • 170 g mąki
  • 40 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 70 g masła klarowanego
  • odrobina bułki tartej

Przepis

Podgrzewam mleko do pokojowej temperatury. Rozpuszczam w nim drożdże i dodaję łyżkę mąki. Tak przygotowany rozczyn zostawiam na ok. 10 minut. Oddzielam białka od żółtek. Dodaję do żółtek cukier i ubijam mikserem do momentu, aż masa będzie lśniąca i bladożółtego koloru. Do ubitych z cukrem żółtek dodaję rozczyn z drożdży i całą mąkę. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 1 godzinę. Miskę z ciastem ustawiam w ciepłym miejscu i przykrywam ją ściereczką.

Przepis

Do ciasta dodaję rozpuszczone masło klarowane. Całość dokładnie wyrabiam - na jednolitą i puszystą masę. Formę do babki smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Przekładam do formy ciasto, które jest bardzo rozciągliwe. Ugniatam je w foremce. Zostawiam babkę w formie do wyrośnięcia. Czekam ok. 1 godziny. Ustawiam piekarnik na grzanie góra-dół do 150 stopni. Wstawiam babkę na 40 minut. Można babkę polukrować: do tego użyłam: 1 białko, 60 g cukru pudru i kilka kropel cytryny. Miksujemy wszystko do momentu, aż uzyskamy lśniącą gęstą masę. Lukrujemy od razu po wyjęciu babki z foremki.
Zobacz także: jajka po parysku - pyszne i proste

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯