Babka tiulowa według przepisu z 1895 r. 

Mięciutka, puszysta babka według tradycyjnego przepisu z "Kucharza Warszawskiego". Ozdobiona lukrem będzie zdobić stół i pysznie smakować.

Babka tiulowa według przepisu z 1895 r.Babka tiulowa według przepisu z 1895 r.
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 10 żółtek
  • 170 g mąki
  • 40 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 70 g masła klarowanego
  • odrobina bułki tartej

Przepis

Podgrzewam mleko do pokojowej temperatury. Rozpuszczam w nim drożdże i dodaję łyżkę mąki. Tak przygotowany rozczyn zostawiam na ok. 10 minut. Oddzielam białka od żółtek. Dodaję do żółtek cukier i ubijam mikserem do momentu, aż masa będzie lśniąca i bladożółtego koloru. Do ubitych z cukrem żółtek dodaję rozczyn z drożdży i całą mąkę. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 1 godzinę. Miskę z ciastem ustawiam w ciepłym miejscu i przykrywam ją ściereczką.

Przepis

Do ciasta dodaję rozpuszczone masło klarowane. Całość dokładnie wyrabiam - na jednolitą i puszystą masę. Formę do babki smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Przekładam do formy ciasto, które jest bardzo rozciągliwe. Ugniatam je w foremce. Zostawiam babkę w formie do wyrośnięcia. Czekam ok. 1 godziny. Ustawiam piekarnik na grzanie góra-dół do 150 stopni. Wstawiam babkę na 40 minut. Można babkę polukrować: do tego użyłam: 1 białko, 60 g cukru pudru i kilka kropel cytryny. Miksujemy wszystko do momentu, aż uzyskamy lśniącą gęstą masę. Lukrujemy od razu po wyjęciu babki z foremki.
Zobacz także: jajka po parysku - pyszne i proste

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle