Anna Starmach poleca wenezuelski deser. Pyszny i bardzo słodki

Anna Starmach udostępniła na swoim koncie na Instagramie przepis na flany. To wenezuelski deser przypominający w smaku crème brûlée. To propozycja dla łasuchów, którzy lubią naprawdę słodkie przekąski.

Anna Starmach to autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Anna Starmach to jedna z najpopularniejszych kucharek. Na swoim koncie na Instagramie jurorka polskich edycji MasterChefa oraz MasterChef Juniora i autorka książek kucharskich, inspiruje internautów do próbowania nowych potraw. Ostatnio na jej profilu pojawił się przepis na wenezuelski deser o nazwie flan. Nieprzypadkowo. Kucharka w opisie zdjęcia wyjaśniła, że ma on związek z trudną sytuacją, w której od jakiegoś czasu jest Wenezuela.

"Dziś podrzucam wam przepis na pyszne wenezuelskie flany. Coś na kształt odwróconego crème brûlée. Przepis nie pojawił się tu nie przypadkowo. Przekazała mi go mama mojego przyjaciela Sylwia, która, choć kocha swój kraj, mówi, że dziś tam po prostu nie ma jak żyć. Pomoc potrzebna jest na każdym kroku. W Wenezueli panuje zapaść medyczna, w szpitalach nie ma szczepionek, ani leków. Dzieci od 2 lat nie są szczepione na choroby zakaźne: polio, odrę czy żółtaczkę, które w Europie już dawno zostały wyeliminowane. Trudno się to czyta i trudno w to uwierzyć, ale naprawdę trudno jest na miejscu. Nie bądźmy obojętni. Polska Misja Medyczna pomaga dzieciom w Wenezueli" – czytamy.

Składniki na deser:

  • 250g cukru
  • 250ml skondensowanego mleka
  • 250ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Na początku należy powoli karmelizować cukier na patelni. Pozostałe składniki ( mleko, mleko skondensowana jajka i cukier waniliowy) blendujemy. Dno i brzegi foremek wypełniamy karmelem, a następnie zalewamy masą jajeczną z cukrem waniliowym. Tak napełnione foremki wsadzamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Mamy mają moc - Agnieszka Rausz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany