Anna Starmach poleca wenezuelski deser. Pyszny i bardzo słodki

Anna Starmach udostępniła na swoim koncie na Instagramie przepis na flany. To wenezuelski deser przypominający w smaku crème brûlée. To propozycja dla łasuchów, którzy lubią naprawdę słodkie przekąski.

Anna Starmach to autorka książek kucharskich i portalu kulinarnego
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Anna Starmach to jedna z najpopularniejszych kucharek. Na swoim koncie na Instagramie jurorka polskich edycji MasterChefa oraz MasterChef Juniora i autorka książek kucharskich, inspiruje internautów do próbowania nowych potraw. Ostatnio na jej profilu pojawił się przepis na wenezuelski deser o nazwie flan. Nieprzypadkowo. Kucharka w opisie zdjęcia wyjaśniła, że ma on związek z trudną sytuacją, w której od jakiegoś czasu jest Wenezuela.

"Dziś podrzucam wam przepis na pyszne wenezuelskie flany. Coś na kształt odwróconego crème brûlée. Przepis nie pojawił się tu nie przypadkowo. Przekazała mi go mama mojego przyjaciela Sylwia, która, choć kocha swój kraj, mówi, że dziś tam po prostu nie ma jak żyć. Pomoc potrzebna jest na każdym kroku. W Wenezueli panuje zapaść medyczna, w szpitalach nie ma szczepionek, ani leków. Dzieci od 2 lat nie są szczepione na choroby zakaźne: polio, odrę czy żółtaczkę, które w Europie już dawno zostały wyeliminowane. Trudno się to czyta i trudno w to uwierzyć, ale naprawdę trudno jest na miejscu. Nie bądźmy obojętni. Polska Misja Medyczna pomaga dzieciom w Wenezueli" – czytamy.

Składniki na deser:

  • 250g cukru
  • 250ml skondensowanego mleka
  • 250ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Na początku należy powoli karmelizować cukier na patelni. Pozostałe składniki ( mleko, mleko skondensowana jajka i cukier waniliowy) blendujemy. Dno i brzegi foremek wypełniamy karmelem, a następnie zalewamy masą jajeczną z cukrem waniliowym. Tak napełnione foremki wsadzamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy w kąpieli wodnej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Mamy mają moc - Agnieszka Rausz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji