Achacha. Egzotyczne owoce trafiły do polskich sklepów.

Niewielkie owoce o błyszczącej pomarańczowej skórce pretendują do miana superfood. W Europie są znane dopiero od kilku lat. Właśnie trafiły do Polski. Ich uprawa jest trudna, a transport kosztowny. Achacha, bo o niej mowa, nie dojrzewa po zebraniu. Zobaczcie,gdzie kupić te egzotyczne owoce i dlaczego warto ich spróbować.

Egzotyczne owoce trafiły do dyskontu
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Achacha pochodzi z Boliwii. Naturalnym środowiskiem owoców są tropikalne lasy Amazonii. Są także uprawiane w Australii. Rozmiarem i kształtem przypominają liczi, mają jednak gładką skórkę w intensywnym pomarańczowym odcieniu. W smaku przypominają melony, ich miąższ jest jednak bardziej miękki, nieco musujący i cierpki. Doskonale gaszą pragnienie i orzeźwiają.

Dlaczego warto się skusić na owoce achacha? Są świetnym źródłem kwasu foliowego, potasu, witaminy C i B2. Są polecane osobom cierpiącym na cukrzyce i z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Wspomagają kontrolowanie poziomu cukru we krwi oraz utratę wagi. Wartościowa jest również skórka. Można ją zaparzać tak, jak herbatę. Taki napój dostarczy nam beta-karotenu, kwasu hydroksycytrynowego oraz argininy.

Owoce można jeść na surowo. To idealny dodatek do sałatek owocowych, sosów, dań z owocami morza oraz deserów. Obrany ze skórki miąższ można zblendować i zamrozić w pojemniku na lód, otrzymamy w ten sposób owocowy sorbet lub egzotyczne kostki do drinków i napojów. Napar ze skórki wzbogaci lemoniadę, owocowe frappe czy koktajl. Można go także wymieszać z miętą, imbirem i woda mineralną.

Owoce achacha kupimy w Lidlu. Za 100 g zapłacimy 3,99 zł.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy