Achacha. Egzotyczne owoce trafiły do polskich sklepów.

Niewielkie owoce o błyszczącej pomarańczowej skórce pretendują do miana superfood. W Europie są znane dopiero od kilku lat. Właśnie trafiły do Polski. Ich uprawa jest trudna, a transport kosztowny. Achacha, bo o niej mowa, nie dojrzewa po zebraniu. Zobaczcie,gdzie kupić te egzotyczne owoce i dlaczego warto ich spróbować.

Egzotyczne owoce trafiły do dyskontu
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Achacha pochodzi z Boliwii. Naturalnym środowiskiem owoców są tropikalne lasy Amazonii. Są także uprawiane w Australii. Rozmiarem i kształtem przypominają liczi, mają jednak gładką skórkę w intensywnym pomarańczowym odcieniu. W smaku przypominają melony, ich miąższ jest jednak bardziej miękki, nieco musujący i cierpki. Doskonale gaszą pragnienie i orzeźwiają.

Dlaczego warto się skusić na owoce achacha? Są świetnym źródłem kwasu foliowego, potasu, witaminy C i B2. Są polecane osobom cierpiącym na cukrzyce i z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Wspomagają kontrolowanie poziomu cukru we krwi oraz utratę wagi. Wartościowa jest również skórka. Można ją zaparzać tak, jak herbatę. Taki napój dostarczy nam beta-karotenu, kwasu hydroksycytrynowego oraz argininy.

Owoce można jeść na surowo. To idealny dodatek do sałatek owocowych, sosów, dań z owocami morza oraz deserów. Obrany ze skórki miąższ można zblendować i zamrozić w pojemniku na lód, otrzymamy w ten sposób owocowy sorbet lub egzotyczne kostki do drinków i napojów. Napar ze skórki wzbogaci lemoniadę, owocowe frappe czy koktajl. Można go także wymieszać z miętą, imbirem i woda mineralną.

Owoce achacha kupimy w Lidlu. Za 100 g zapłacimy 3,99 zł.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie