Achacha. Egzotyczne owoce trafiły do polskich sklepów.

Niewielkie owoce o błyszczącej pomarańczowej skórce pretendują do miana superfood. W Europie są znane dopiero od kilku lat. Właśnie trafiły do Polski. Ich uprawa jest trudna, a transport kosztowny. Achacha, bo o niej mowa, nie dojrzewa po zebraniu. Zobaczcie,gdzie kupić te egzotyczne owoce i dlaczego warto ich spróbować.

Egzotyczne owoce trafiły do dyskontu
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Achacha pochodzi z Boliwii. Naturalnym środowiskiem owoców są tropikalne lasy Amazonii. Są także uprawiane w Australii. Rozmiarem i kształtem przypominają liczi, mają jednak gładką skórkę w intensywnym pomarańczowym odcieniu. W smaku przypominają melony, ich miąższ jest jednak bardziej miękki, nieco musujący i cierpki. Doskonale gaszą pragnienie i orzeźwiają.

Dlaczego warto się skusić na owoce achacha? Są świetnym źródłem kwasu foliowego, potasu, witaminy C i B2. Są polecane osobom cierpiącym na cukrzyce i z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Wspomagają kontrolowanie poziomu cukru we krwi oraz utratę wagi. Wartościowa jest również skórka. Można ją zaparzać tak, jak herbatę. Taki napój dostarczy nam beta-karotenu, kwasu hydroksycytrynowego oraz argininy.

Owoce można jeść na surowo. To idealny dodatek do sałatek owocowych, sosów, dań z owocami morza oraz deserów. Obrany ze skórki miąższ można zblendować i zamrozić w pojemniku na lód, otrzymamy w ten sposób owocowy sorbet lub egzotyczne kostki do drinków i napojów. Napar ze skórki wzbogaci lemoniadę, owocowe frappe czy koktajl. Można go także wymieszać z miętą, imbirem i woda mineralną.

Owoce achacha kupimy w Lidlu. Za 100 g zapłacimy 3,99 zł.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce