8 rzeczy, których prawdopodobnie nie wiesz o pistacjach
Jedzmy orzechy! To bardzo pożywna przekąska. Wśród różnych odmian na szczególną uwagę zasługują pistacje - często niedoceniane, a bardzo zdrowa.
Poznaj sekrety pistacji
Jedzmy orzechy! To bardzo pożywna przekąska. Wśród różnych odmian na szczególną uwagę zasługują pistacje - często niedoceniane, a bardzo dobrze wpływają na nasz organizm.
Codzienna porcja pistacji to pomysł na zdrowy dodatek do posiłku. Zaledwie garść może dostarczyć nam kilkadziesiąt niezbędnych witamin i biopierwiastków. To przede wszystkim znakomite źródło witamin z grupy B. W tych orzechach znajdują się też zdrowe tłuszcze - takie jak np. w oliwie z oliwek. Cenne w tych orzechach są: potas, żelazo, fosfor, miedź, mangan, magnez oraz białko. Pistacje mają ponadto niski indeks glikemiczny, dlatego to doskonały smakołyk dla osób chorych na cukrzycę.
Korzystnie wpływają na układ nerwowy
Pistacje są dobrym źródłem witaminy B6 (pirydoksyny), która dobroczynnie oddziałuje na układ nerwowy - odpowiada za jego prawidłowe funkcjonowanie. Ma ona wpływ na ciśnienie krwi, skurcze i pracę serca, a przy tym zwiększa odporność organizmu. Osoby z niedoborem tej witaminy mogą mieć depresję, bezsenność, apatię, problemy z koncentracją i kiepskie samopoczucie. Spora garść pistacji (30 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 w 20 procentach.
Obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów
Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii dowiedli, że dla osób z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów pistacje są najlepszych wyborem spośród orzechów. Wystarczy, że będziemy spożywać garść dziennie. Wykazują one bowiem silne działanie przeciwutleniające, a to przyczynia się do poprawy stanu naczyń krwionośnych, a także reguluje poziom cukru we krwi. Jedzenie ich każdego dnia chroni nas więc przed chorobami serca, a nawet przed niektórymi nowotworami.
Działają odmładzająco
Świetna wiadomość dla pań: jedzenie pistacji to bardzo dobra kuracja przeciwstarzeniowa. Wszystko dzięki obecnym w nich antyoksydantom, które blokują atak wolnych rodników i chronią nad przed zbyt szybki starzeniem. Pistacje to też dobre źródło gamma-tokoferolu, jednej z odmian witaminy E, która nazywana jest "eliksirem młodości". Gamma-tokoferol korzystnie wpływa na kondycję skóry, zapobiega tworzeniu się przebarwień, chroni komórki. Zgodnie z danymi amerykańskich naukowców orzechy te należą do produktów o największym potencjale antyoksydacyjnym.
Mogą odchudzać
Choć są kaloryczne, pistacje na tle swoich kuzynek wypadają najlepiej - jeden orzeszek ma zaledwie 3 kcal. To nie wszystko. Badania dowiodły, że włączenie ich do diety sprzyja redukcji masy ciała. Naukowcy zaobserwowali, że osoby, które każdego dnia 240 kcal spożywały w formie pistacji, schudły znacznie szybciej i więcej od osób, które tyle samo kalorii (co ważne) dostarczały organizmowi w postaci pieczywa. Przekąski te zawierają ponadto najwięcej błonnika spośród wszystkich orzechów - a ten, jak wiadomo, odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit i właściwy rytm wypróżnień.
Chronią oczy
W pistacjach znajdują się luteina i zeaksantyna - niewystępujące w innych orzechach substancje (karotenoidy). Dostarczanie ich organizmowi wiąże się z obniżonym ryzykiem rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD). Chodzi o przewlekłą chorobę oczu, która występuje po 50. roku życia. W jej wyniku dochodzi do uszkodzenia siatkówki (a szczególnie jej części centralnej - plamki żółtej). Regularne spożywanie tego rodzaju orzechów poprawia wzrok i chroni nas przed schorzeniami oczu. To właśnie luteinie pistacje zawdzięczają swój zielony kolor.
Zapobiegają nowotworom
Jedzenie pistacji to dobry sposób, by uchronić się przed rakiem. W 2009 roku naukowcy w czasie konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Rakiem ogłosili, że spożywając 60-70 g pistacji dziennie, wpływamy na obniżenie ryzyka wystąpienia raka płuc i prostaty. Również w tym przypadku chodzi o dobroczynne działanie gamma-tokoferolu (pochodnej witaminy E). Badania naukowe amerykańskich uczonych dowiodły także, że jedzenie tych zielonych orzechów może zmniejszyć ryzyko raka trzustki, który jest jednym z najcięższych nowotworów.
Niedocenione w kuchni
Zdziwisz się, na jak wiele sposobów można wykorzystać pistacje. To nie tylko samodzielna przekąska - można je również dodawać do jogurtu, zup, domowych pasztetów. Smakują doskonale w połączeniu z rybami, pasują również do sałatek i zapiekanek. Znakomicie łączą się z czekoladą. Zrobimy z nich smaczne wypieki - przepyszny jest pistacjowy sernik, babeczki oraz lody. Pistacjowe makaroniki będą elegancką przekąską w trakcie domowych przyjęć. Ważne, by wybierać orzechy niesolone. Dobrym pomysłem jest wrzucenie paczuszki z tą przekąską do torebki albo plecaka - dzięki temu zjemy coś smacznego i zdrowego, gdy dopadnie nas głód.
EPN/mp/kuchnia.wp.pl