8 rzeczy, których prawdopodobnie nie wiesz o pistacjach

Jedzmy orzechy! To bardzo pożywna przekąska. Wśród różnych odmian na szczególną uwagę zasługują pistacje - często niedoceniane, a bardzo zdrowa.

Obraz

/ 8Poznaj sekrety pistacji

Obraz
© 123RF.COM

Jedzmy orzechy! To bardzo pożywna przekąska. Wśród różnych odmian na szczególną uwagę zasługują pistacje - często niedoceniane, a bardzo dobrze wpływają na nasz organizm.

Codzienna porcja pistacji to pomysł na zdrowy dodatek do posiłku. Zaledwie garść może dostarczyć nam kilkadziesiąt niezbędnych witamin i biopierwiastków. To przede wszystkim znakomite źródło witamin z grupy B. W tych orzechach znajdują się też zdrowe tłuszcze - takie jak np. w oliwie z oliwek. Cenne w tych orzechach są: potas, żelazo, fosfor, miedź, mangan, magnez oraz białko. Pistacje mają ponadto niski indeks glikemiczny, dlatego to doskonały smakołyk dla osób chorych na cukrzycę.

/ 8Korzystnie wpływają na układ nerwowy

Obraz
© 123RF.COM

Pistacje są dobrym źródłem witaminy B6 (pirydoksyny), która dobroczynnie oddziałuje na układ nerwowy - odpowiada za jego prawidłowe funkcjonowanie. Ma ona wpływ na ciśnienie krwi, skurcze i pracę serca, a przy tym zwiększa odporność organizmu. Osoby z niedoborem tej witaminy mogą mieć depresję, bezsenność, apatię, problemy z koncentracją i kiepskie samopoczucie. Spora garść pistacji (30 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 w 20 procentach.

/ 8Obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów

Obraz
© 123RF.COM

Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii dowiedli, że dla osób z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów pistacje są najlepszych wyborem spośród orzechów. Wystarczy, że będziemy spożywać garść dziennie. Wykazują one bowiem silne działanie przeciwutleniające, a to przyczynia się do poprawy stanu naczyń krwionośnych, a także reguluje poziom cukru we krwi. Jedzenie ich każdego dnia chroni nas więc przed chorobami serca, a nawet przed niektórymi nowotworami.

/ 8Działają odmładzająco

Obraz
© 123RF.COM

Świetna wiadomość dla pań: jedzenie pistacji to bardzo dobra kuracja przeciwstarzeniowa. Wszystko dzięki obecnym w nich antyoksydantom, które blokują atak wolnych rodników i chronią nad przed zbyt szybki starzeniem. Pistacje to też dobre źródło gamma-tokoferolu, jednej z odmian witaminy E, która nazywana jest "eliksirem młodości". Gamma-tokoferol korzystnie wpływa na kondycję skóry, zapobiega tworzeniu się przebarwień, chroni komórki. Zgodnie z danymi amerykańskich naukowców orzechy te należą do produktów o największym potencjale antyoksydacyjnym.

/ 8Mogą odchudzać

Obraz
© 123RF.COM

Choć są kaloryczne, pistacje na tle swoich kuzynek wypadają najlepiej - jeden orzeszek ma zaledwie 3 kcal. To nie wszystko. Badania dowiodły, że włączenie ich do diety sprzyja redukcji masy ciała. Naukowcy zaobserwowali, że osoby, które każdego dnia 240 kcal spożywały w formie pistacji, schudły znacznie szybciej i więcej od osób, które tyle samo kalorii (co ważne) dostarczały organizmowi w postaci pieczywa. Przekąski te zawierają ponadto najwięcej błonnika spośród wszystkich orzechów - a ten, jak wiadomo, odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit i właściwy rytm wypróżnień.

/ 8Chronią oczy

Obraz
© 123RF.COM

W pistacjach znajdują się luteina i zeaksantyna - niewystępujące w innych orzechach substancje (karotenoidy). Dostarczanie ich organizmowi wiąże się z obniżonym ryzykiem rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD). Chodzi o przewlekłą chorobę oczu, która występuje po 50. roku życia. W jej wyniku dochodzi do uszkodzenia siatkówki (a szczególnie jej części centralnej - plamki żółtej). Regularne spożywanie tego rodzaju orzechów poprawia wzrok i chroni nas przed schorzeniami oczu. To właśnie luteinie pistacje zawdzięczają swój zielony kolor.

/ 8Zapobiegają nowotworom

Obraz
© 123RF.COM

Jedzenie pistacji to dobry sposób, by uchronić się przed rakiem. W 2009 roku naukowcy w czasie konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Rakiem ogłosili, że spożywając 60-70 g pistacji dziennie, wpływamy na obniżenie ryzyka wystąpienia raka płuc i prostaty. Również w tym przypadku chodzi o dobroczynne działanie gamma-tokoferolu (pochodnej witaminy E). Badania naukowe amerykańskich uczonych dowiodły także, że jedzenie tych zielonych orzechów może zmniejszyć ryzyko raka trzustki, który jest jednym z najcięższych nowotworów.

/ 8Niedocenione w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Zdziwisz się, na jak wiele sposobów można wykorzystać pistacje. To nie tylko samodzielna przekąska - można je również dodawać do jogurtu, zup, domowych pasztetów. Smakują doskonale w połączeniu z rybami, pasują również do sałatek i zapiekanek. Znakomicie łączą się z czekoladą. Zrobimy z nich smaczne wypieki - przepyszny jest pistacjowy sernik, babeczki oraz lody. Pistacjowe makaroniki będą elegancką przekąską w trakcie domowych przyjęć. Ważne, by wybierać orzechy niesolone. Dobrym pomysłem jest wrzucenie paczuszki z tą przekąską do torebki albo plecaka - dzięki temu zjemy coś smacznego i zdrowego, gdy dopadnie nas głód.

EPN/mp/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji