7 pomysłów, co zrobić z resztkami jedzenia upieczonego na grillu
Polacy uwielbiają grillować, jednak po plenerowym biesiadowaniu pozostaje niekiedy sporo upieczonych specjałów, zwłaszcza kiełbas i różnego rodzaju mięsiwa, z którymi nie wiemy, co zrobić. Tymczasem można je wykorzystać do przygotowania wielu pysznych potraw.
Grillowany kurczak w sosie pieczarkowym
Na grillu często ląduje pierś z kurczaka, wcześniej zamarynowana i odpowiednio przyprawiona. Następnego dnia możemy z niej przyrządzić pyszne danie obiadowe. Najpierw przygotowujemy sos – na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, po czym dodajemy posiekane na plasterki pieczarki. Gdy grzyby zaczną się rumienić wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez kilka minut, a następnie dokładamy pokrojoną w kostkę pieczoną pierś z kurczaka. Po paru minutach mamy pyszne danie, świetnie komponujące się z młodymi ziemniakami.
Tortilla z grillowanym mięsem
Meksykański pomysł na pozostałości z grillowej uczty. Możemy wykorzystać gotowe tortille lub przygotować je samodzielnie. Trzy szklanki mąki kukurydzianej zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy łyżkę oleju roślinnego i szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, a następnie odstawiamy ciasto na godzinę. Po tym czasie wałkujemy na cienki placek, wycinamy z niego koła o średnicy około 20 centymetrów, które nakładamy na rozgrzaną i suchą patelnię. Opiekamy kilka razy z każdej strony, aż lekko się uniosą i nabiorą złocistego koloru.
Ciepłe placki smarujemy kwaśną śmietaną, nakładamy pokrojone mięso z grilla (można je wcześniej trochę podgrzać), porwaną sałatę lodową, pomidora, kukurydzę z puszki, posypujemy startym serem żółtymi i zawijamy. Pyszne danie gotowe.
Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs
Forszmak z grillowanym mięsem
Pyszna i pożywna potrawa wywodząca z kuchni kresowej. Jej podstawę stanowi mięso (możemy wykorzystać np. grillowaną karkówkę i kiełbasę), które dodajemy do podsmażonego wędzonego boczku i cebuli, a następnie zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz obowiązkowy składnik – pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Niektórzy wzbogacają smak potrawy ziemniakami, wtedy wymaga on dłuższego gotowania. Tradycyjny forszmak powinien być podany w wydrążonym bochenku chleba
Frittata z grillowanym kurczakiem
Świetny pomysł na obiad. By przygotować pożywną fritattę najpierw z niewielkiego brokuła oddzielamy poszczególne różyczki i obgotowujemy je przez kilka minut w osolonej wodzie, po czym zostawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy pięć jajek, roztrzepujemy je lub miksujemy. Dodajemy 150 ml słodkiej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. Dosypujemy 50 g pokruszonego sera pleśniowego, wkładamy pokrojonego w kostkę kurczaka (ok. 100 g) i brokuła. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Masę wylewamy na patelnię. Smażymy, aż brzegi zaczną się ścinać, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st., na 8-10 minut.
Leczo z grillowaną kiełbasą
Masz problem, co zrobić z kiełbasą, która pozostała po grillowaniu? Przygotuj tradycyjną węgierską potrawę, która latem jest szczególnie pyszna, ponieważ można wykorzystać aromatyczne pomidory czy paprykę.
Najpierw na rozgrzanym tłuszczu (zaleca się smalec wieprzowy) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Często mieszamy, a po kilku minutach dorzucamy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz kiełbasę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku (słodką i ostrą), dusimy przez 15-20 minut, co pewien czas mieszając.
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Prosty sposób na zagospodarowanie pozostałości po grillowej uczcie. W sałatce najlepiej sprawdzi się pieczona pierś z kurczaka, choć z powodzeniem możemy też wykorzystać np. pokrojoną w kostkę karkówkę. Mięso dodajemy do salaterki z porwanymi liśćmi sałaty lodowej, pomidorkami koktajlowymi, plasterkami świeżego ogórka oraz kostkami fety. Całość polewamy dressingiem z oliwy, soku z cytryny, musztardy i miodu. Sałatkę możemy wzbogacić też grzankami przygotowanymi z chleba tostowego, usmażonymi na oleju czosnkowym.
Ravioli z grillowanym mięsem
Małe, włoskie pierożki nadziewamy zazwyczaj serkiem ricotta, parmezanem i aromatycznymi ziołami, ale jako farsz świetnie sprawdzi się również grillowane mięso, które wystarczy zmielić w maszynce i wymieszać z surowym jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem, startym serem żółtym oraz doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, np. czosnkiem niedźwiedzim. Formujemy niewielkie kulki, po czym owijamy je w ciasto przygotowywane z mąki, jajek, oliwy i ciepłej wody. Pierożki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.