Trwa ładowanie...
d2lff7n

7 pomysłów, co zrobić z resztkami jedzenia upieczonego na grillu

Polacy uwielbiają grillować, jednak po plenerowym biesiadowaniu pozostaje niekiedy sporo upieczonych specjałów, zwłaszcza kiełbas i różnego rodzaju mięsiwa, z którymi nie wiemy, co zrobić. Tymczasem można je wykorzystać do przygotowania wielu pysznych potraw.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Grillowane mięso można wykorzystać na wiele sposobów
Grillowane mięso można wykorzystać na wiele sposobów (Getty Images)
d2lff7n

Grillowany kurczak w sosie pieczarkowym

Na grillu często ląduje pierś z kurczaka, wcześniej zamarynowana i odpowiednio przyprawiona. Następnego dnia możemy z niej przyrządzić pyszne danie obiadowe. Najpierw przygotowujemy sos – na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, po czym dodajemy posiekane na plasterki pieczarki. Gdy grzyby zaczną się rumienić wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez kilka minut, a następnie dokładamy pokrojoną w kostkę pieczoną pierś z kurczaka. Po paru minutach mamy pyszne danie, świetnie komponujące się z młodymi ziemniakami.

Tortilla z grillowanym mięsem

Meksykański pomysł na pozostałości z grillowej uczty. Możemy wykorzystać gotowe tortille lub przygotować je samodzielnie. Trzy szklanki mąki kukurydzianej zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy łyżkę oleju roślinnego i szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, a następnie odstawiamy ciasto na godzinę. Po tym czasie wałkujemy na cienki placek, wycinamy z niego koła o średnicy około 20 centymetrów, które nakładamy na rozgrzaną i suchą patelnię. Opiekamy kilka razy z każdej strony, aż lekko się uniosą i nabiorą złocistego koloru.

d2lff7n

Ciepłe placki smarujemy kwaśną śmietaną, nakładamy pokrojone mięso z grilla (można je wcześniej trochę podgrzać), porwaną sałatę lodową, pomidora, kukurydzę z puszki, posypujemy startym serem żółtymi i zawijamy. Pyszne danie gotowe.

Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs

Forszmak z grillowanym mięsem

Pyszna i pożywna potrawa wywodząca z kuchni kresowej. Jej podstawę stanowi mięso (możemy wykorzystać np. grillowaną karkówkę i kiełbasę), które dodajemy do podsmażonego wędzonego boczku i cebuli, a następnie zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz obowiązkowy składnik – pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Niektórzy wzbogacają smak potrawy ziemniakami, wtedy wymaga on dłuższego gotowania. Tradycyjny forszmak powinien być podany w wydrążonym bochenku chleba

d2lff7n

Frittata z grillowanym kurczakiem

Świetny pomysł na obiad. By przygotować pożywną fritattę najpierw z niewielkiego brokuła oddzielamy poszczególne różyczki i obgotowujemy je przez kilka minut w osolonej wodzie, po czym zostawiamy do ostygnięcia. Do miski wbijamy pięć jajek, roztrzepujemy je lub miksujemy. Dodajemy 150 ml słodkiej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego. Dosypujemy 50 g pokruszonego sera pleśniowego, wkładamy pokrojonego w kostkę kurczaka (ok. 100 g) i brokuła. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Masę wylewamy na patelnię. Smażymy, aż brzegi zaczną się ścinać, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st., na 8-10 minut.

 Getty Images
(Getty Images)

Leczo z grillowaną kiełbasą

Masz problem, co zrobić z kiełbasą, która pozostała po grillowaniu? Przygotuj tradycyjną węgierską potrawę, która latem jest szczególnie pyszna, ponieważ można wykorzystać aromatyczne pomidory czy paprykę.

d2lff7n

Najpierw na rozgrzanym tłuszczu (zaleca się smalec wieprzowy) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Często mieszamy, a po kilku minutach dorzucamy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz kiełbasę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku (słodką i ostrą), dusimy przez 15-20 minut, co pewien czas mieszając.

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Prosty sposób na zagospodarowanie pozostałości po grillowej uczcie. W sałatce najlepiej sprawdzi się pieczona pierś z kurczaka, choć z powodzeniem możemy też wykorzystać np. pokrojoną w kostkę karkówkę. Mięso dodajemy do salaterki z porwanymi liśćmi sałaty lodowej, pomidorkami koktajlowymi, plasterkami świeżego ogórka oraz kostkami fety. Całość polewamy dressingiem z oliwy, soku z cytryny, musztardy i miodu. Sałatkę możemy wzbogacić też grzankami przygotowanymi z chleba tostowego, usmażonymi na oleju czosnkowym.

Ravioli z grillowanym mięsem

Małe, włoskie pierożki nadziewamy zazwyczaj serkiem ricotta, parmezanem i aromatycznymi ziołami, ale jako farsz świetnie sprawdzi się również grillowane mięso, które wystarczy zmielić w maszynce i wymieszać z surowym jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem, startym serem żółtym oraz doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, np. czosnkiem niedźwiedzim. Formujemy niewielkie kulki, po czym owijamy je w ciasto przygotowywane z mąki, jajek, oliwy i ciepłej wody. Pierożki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

d2lff7n

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2lff7n

Podziel się opinią

Share
d2lff7n
d2lff7n
Więcej tematów