6 zaskakujących przepisów na rabarbar
W Polsce był ceniony już w XVIII wieku. Jego grube, mięsiste łodygi o różowo-czerwonych barwach zwykle wykorzystujemy do przygotowania kompotu czy ciasta albo zapiekamy pod kruszonką. Jednak z rabarbaru możemy wyczarować w kuchni dużo więcej…
Owsianka z rabarbarem
Płatki owsiane to skarbnica cennych składników odżywczych, nieprzypadkowo są zaliczane do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli świetnie wpływającej na nasze zdrowie. Owsianka dostarcza też solidnej dawki energii, dlatego warto przyrządzać ją na śniadanie. Na przykład z rabarbarem.
Zadanie jest bardzo proste. Rabarbarowe łodygi oczyszczamy z włókien, kroimy w kostkę, a następnie dusimy na małym ogniu do miękkości. Dosładzamy miodem i cukrem, po czym dodajemy do płatków owsianych ugotowanych na mleku krowim lub roślinnym. Możemy też skorzystać z przepisu Marty Dymek z bloga Jadłonomia i ugotować rabarabar w naparze z hibiskusa lub dzikiej róży, z dodatkiem cukru trzcinowego.
Sałatka z rabarbarem
Rabarbar, dzięki wyrazistemu słodko-kwaśnemu smakowi, świetnie sprawdza się w rozmaitych daniach. Choćby orzeźwiających, delikatnych sałatkach – idealnej propozycji na lekką, wiosenną kolację czy lunch.
Smacznego: przepis na placuszki dyniowe
W niewielkich ilościach rabarbar można spożywać na surowo, dlatego warto pokroić go w drobną kostkę i dodać do miski z różnymi sałatami, pokrojoną w piórka cebulą czerwoną, startą na grubych oczkach rzodkiewką i czarną rzepą, po czym wszystko polać prostym dressingiem z oliwy, octu balsamicznego i soku cytrynowego. Lekko podduszony rabarbar świetnie komponuje się natomiast w sałatce z kuskusem, serem feta, winogronami i posiekaną miętą.
Salsa z rabarbaru
Szukasz prostego, ale jednocześnie pysznego dodatku do smażonych lub grillowanych ryb czy owoców morza? Wykorzystaj walory rabarbaru i przyrządź aromatyczną salsę.
Pomysłów na taki specjał istnieje wiele. Najmniej skomplikowanym jest pokrojenie rabarbaru w drobniutką kosteczkę i wymieszanie go z podobnie przetworzoną cebulą czerwoną, posiekaną szałwią, odrobiną cukru i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu, po czym schłodzenie przez przynajmniej godzinę w lodówce. Możemy też przygotować salsę na ciepło, smażąc rabarbar z truskawkami, a następnie dusząc wszystko w czerwonym winie, aż do zredukowania połowy ilości alkoholu. Po koniec doprawiamy całość solą i pieprzem.
Sos rabarbarowy
Będzie świetnie pasował zarówno do grillowanej piersi z kurczaka, jak i bardziej eleganckiego sznycla cielęcego. Jak przygotować smaczny i prosty sos do mięs?
2-3 duże łodygi rabarbaru pozbawiamy włókien, kroimy w dość drobną kostkę, po czym podsmażamy przez kilka minut na patelni (bez tłuszczu). Następnie dodajemy cukier (1-2 łyżki), sok wyciśnięty z cytryny, garść suszonej żurawiny i szczyptę sproszkowanego imbiru. Dusimy na małym ogniu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2-3 łyżeczki ostrej musztardy i blendujemy na gładką masę.
Lemoniada rabarbarowa
Trochę "podkręcona" wersja tradycyjnego kompotu z rabarbaru. Serwowana na zimno lemoniada, dzięki kwaskowatemu smakowi, świetnie sprawdzi się zwłaszcza w gorący dzień.
Pokrojony w kostkę rabarbar oraz obrane i podzielone na ćwiartki słodkie jabłka posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, a następnie zostawiamy na kwadrans. Później zalewamy wodą i gotujemy 20-30 minut. Przecedzamy i wkładamy na lodówki na całą noc. Lemoniadę podajemy z dodatkiem soku cytrynowego, liści mięty oraz dużej ilości kostek lodu.
Syrop rabarbarowy
Gasi pragnienie i orzeźwia. Można go wykorzystać do przyrządzania napojów, jest też pysznym dodatkiem do drinków oraz deserów (np. jako polewa do lodów albo gofrów). Jak przygotować syrop rabarbarowy?
Potrzebujemy około 60-80 dag dojrzałego rabarbaru, którego łodygi oczyszczamy z włókien, po czym kroimy na kawałki i zalewamy wodą (ok 300 ml) oraz sokiem wyciśniętym z jednej cytryny lub pomarańczy. Dosypujemy 20 dag cukru trzcinowego, dodajemy kawałek imbiru pokrojony w cienkie plasterki lub 2 łyżeczki pasty z wanilii (w zależności od naszych upodobań smakowych) i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Przecedzamy przez sito, a powstały syrop przelewamy do słoika i wstawiamy do lodówki.