6 rzeczy, które przygotujesz w mikrofalówce, ale nie miałeś o tym pojęcia

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Magdalena Drozdek

/ 7Kuchenny survival

Obraz
© iStock.com

W dzieciństwie największą uciechą było, gdy podgrzewaliśmy w mikrofalówce ser na talerzu. Topił się w kilka chwil. Najgorsza możliwa "przekąska". Jak się okazuje, w mikrofalówce można zrobić o wiele więcej. I nie wszystko jest takie niezdrowe.

Warto podkreślić, że większość potraw i słodkości z mikrofalówki nie będzie miało identycznego smaku czy konsystencji co te "tradycyjnie" przygotowane. Dlatego ciasta kruche, francuskie, drożdżowe, biszkoptowe, ptysie, bezy, a także suflety są wręcz trudne do przełknięcia - suche i twarde, przy tym nie zarumienione, co odbiera całą przyjemność z ich jedzenia. Lepiej nie próbować też z tłustymi potrawami - pieczenie mięsa w mikrofalówce to nie najlepszy pomysł. Ale są takie, które warto wypróbować.

/ 7Czipsy z batatów, jabłek

Obraz
© iStock.com

Wydaje się proste… i takie jest. Zdrową wersję czipsów można zrobić bez użycia piekarnika. Każdy, kto kiedyś miał na nie ochotę wie, że nie opłaca się często włączać piekarnika dla kilku czipsów. Tu z pomocą przychodzi mikrofalówka. Zarówno w przypadku jabłek, jak i batatów, sprawa wygląda podobnie. Kroimy owoc/warzywo w bardzo cienkie plasterki (niemal tak cienkie jak kartka papieru). Bataty solimy, możemy dodać nieco papryki i wkładamy do mikrofalówki na 2 i pół minuty. Podgrzewamy jednak tyle, by batat zbrązowiał, dlatego pewnie to "pieczenie" trzeba będzie powtórzyć. Jabłka – podobnie. Tyle że już bez przypraw.

/ 7Pieczony czosnek

Obraz
© iStock.com

Idealny dodatek do mięs, sosów. Trudno nagrzewać piekarnik dla główki czosnku, dlatego sprawdzi się metoda "na mikrofalówkę". Bierzemy miskę, wkładamy do niej pół główki czosnku. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu, po czym dolewamy nieco oliwy i dwie łyżki stołowe wody. Całość przykrywamy przezroczystą folią kuchenną. Ustawiamy moc na "medium", a czas na 7 minut. Po tym czasie wyjmij z mikrofalówki miskę z czosnkiem, ale odczekaj chwilę przed zdjęciem foli.

/ 7Dżem owocowy

Obraz
© iStock.com

Czosnek i czipsy brzmiały prosto, ale dżem? Taki trik podpowiada Emma Christensen z bloga "Simply Recipes". To dla osób, którym nagle ktoś wyniósł kuchenkę z domu i została tylko mikrofalówka. "Gotowanie" ma trwać tylko 20 minut. Potrzeba tych samych składników, co do tradycyjnego przygotowania dżemu. Owoce, cukier, ewentualnie miód. Bardzo drobno pokrojone owoce wkładamy do miski, mieszamy z cukrem i wkładamy do mikrofalówki na ok. 10 minut. Dżem trzeba kilka razy mieszać, bo owoce spieką się na ściankach naczynia, ale te w środku nie zmiękną szybko.

/ 7Granola

Obraz
© iStock.com

Jak dżem, to może i domowa granola? Czemu nie. Opłatki owsiane, bakalie, ulubione dodatki do musli, trochę miodu lub syropu klonowego. Mieszamy w miseczce, wkładamy na kilka minut do mikrofali, by składniki się połączyły.

/ 7Mini sernik

Obraz
© iStock.com

Wersja dla zaawansowanych. Sernik z mikrofali poleca autorka bloga "Kirbie’s Cravings". Przygotowanie słodyczy ma zająć nie więcej jak 10 minut. Potrzebny będzie kubek. Wsypujemy do niego pokruszone ciasteczka, wlewamy łyżkę roztopionego masła i mieszamy. Masę dociskamy do dna kubka. W osobnej miseczce przygotowujemy masę serową. Wbijamy jedno jajko, dodajemy łyżkę serka twarogowego, łyżkę jogurtu greckiego, odrobinę cukru i ekstraktu z wanilii. Mieszamy, aż składniki się połączą i przekładamy do kubka z przygotowanym spodem. Całość wkładamy do mikrofalówki na minutę. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.

/ 7Brownie

Obraz
© iStock.com

Przepisów na brownie z mikrofalówki w internecie jest mnóstwo. Można próbować gotować serniki, a nawet i ciasteczka – bo i takie przepisy są w sieci – ale brownie z mikrofalówki to sprawdzony deser. Idealny dla tych, którzy ze słodyczy mają w domu tylko kakao i cukier, a nie bardzo chcą podjadać te produkty w surowej formie. 3 łyżki mąki, 4 łyżeczki kakao, kilka łyżeczek cukru, 30 ml mleka, 20 g roztopionego masła. Wszystkie składniki mieszamy widelcem w kubku. Ciasto będzie nieco rosło, więc warto zostawić dla niego trochę miejsca w naczyniu. Minuta w mikrofalówce przy mocy 800 W i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?