5 supergadżetów dla miłośniczek wypieków. Odmienią życie!

Ten tekst powstał z myślą o wszystkich miłośniczkach i miłośniczkach wypieków. Chcąc ułatwić wam życie i dodatkowo umilić pracę nad słodkościami, zebraliśmy pięć supergadżetów, które pokochacie! Naszym faworytem jest silikonowy papier do pieczenia. A waszym?

Te gadżety sprawdzą się w kuchni każdej domorosłej cukierniczki.Te gadżety sprawdzą się w kuchni każdej domorosłej cukierniczki.
Źródło zdjęć: © Unsplash | Jasmine Bartel

Blacha z pokrywą

Kiedy pieczesz ciasto z myślą o tym, by zabrać je ze sobą do pracy, do rodziny, na piknik, czy do przedszkola, problem pojawia się, kiedy trzeba je przetransportować. Jak je spakować, bez obaw o to, by zachowało swoją formę, nie ucierpiało w transporcie? Z pomocą przychodzą specjalne transportery do ciasta – pojemniki z pokrywką. Jednak to dodatkowy sprzęt, który musisz upchać w swoich kuchennych szafkach. Dlatego genialnym rozwiązaniem problemu jest forma do pieczenia, która posiada w zestawie pokrywkę zamykaną na zatrzaski z wygodnym uchwytem. Dzięki temu w blaszce nie tylko upieczesz ciasto, ale też bezpiecznie i wygodnie je przetransportujesz.

Naczynie do rozpuszczania czekolady

Czekoladę najlepiej jest rozpuścić w kąpieli wodnej. Czyli w naczyniu ustawionym nad garnkiem z gotującą się wodą. To często generuje problemy. Po pierwsze trudno jest znaleźć naczynie, które odpowiednio oprze się na garnku, po drugie, jak je zdjąć znad wrzącej wody bez ryzyka oparzenia? Tu z pomocą przychodzi naczynie na pierwszy rzut oka przypominające rondel. Jest jednak tak wyprofilowane, by "zaczepić się" o garnek. Wykonane jest ze stali nierdzewnej, można je myć w zmywarce.

Kulki-obciążniki do wypieków

Przy pieczeniu spodów z ciasta francuskiego czy kruchego pojawia się pytanie, czym je obciążyć, by podczas pieczenia się nie wybrzuszyło. Można przykryć je papierem do pieczenia i wysypać na niego groch czy fasolę. Ale jest też bardziej profesjonalny sposób – ceramiczne kulki do wypieków. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy przemyć je ciepłą wodą, by były gotowe do następnego użycia.

Silikonowa stolnica i papier do pieczenia w jednym

Wilka, ciężka stolnica, którą po użyciu ciężko jest umyć, potrafi skutecznie odstraszyć i zniechęcić do wypieku ciasta, które wymaga zagniatania lub wałkowania. Na szczęście ktoś wpadł na genialny pomysł zrobienia silikonowej stolnicy, która jest tysiąc razy łatwiejsza w utrzymaniu czystości i przechowywaniu (wystarczy zwinąć ją w rulon). To produkt odporny na wysoką temperaturę, więc może posłużyć także jako papier do pieczenia lub podkładka pod gorące naczynia. Można na niej piec bez tłuszczu. Stolnice możemy bez obaw używać także w kuchence mikrofalowej do podgrzewania jedzenia. Mata nadaję się do mycia w zmywarce, jak i ręcznie.

Nóż do porcjowania ciasta

Znalezienie w kuchennej szufladzie noża, który poradzi sobie podczas krojenia tortu, może być dla wielu nie lada wyzwaniem. Tu jednak też można ułatwić sobie życie, wchodząc w posiadanie tasaka specjalnie skonstruowanego w taki sposób, by bez problemu podzielić na kawałki nawet wysokie torty. Nóż jest bardzo solidnie wykonany z nylonu wzmocnionego włóknem szklanym, co gwarantuje, że bez trudu upora się nawet z twardszymi produktami. Jednocześnie łopatka jest na tyle giętka, że bez trudu można nią skrobać, nawet delikatne silikonowe formy do pieczenia. Posiada wygodny uchwyt i dziurkę, o którą można ją zaczepić.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów