5 powodów, dla których warto jeść marakuję

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Południowoamerykański afrodyzjak

Obraz
© 123RF

Marakuja, chociaż niezwykle popularna w Ameryce Południowej i Australii, w Polsce jest właściwie mało znana. Szkoda, bo ten niepozorny owoc świetnie sprawdza się jako dodatek do mlecznych produktów, mięs, koktajli i deserów. Obecnie w sieci sklepów Lidl za marakuję zapłacimy 1.99 złotych za sztukę.

/ 6Źródło witamin

Obraz
© 123RF

Mimo niewielkich rozmiarów, marakuja jest niezwykłym źródłem składników odżywczych. Jest bogata w witaminy B, A i C, a także w błonnik, magnez, żelazo, fosfor i potas. Co więcej, jest źródłem antyoksydantów i węglowodanów.

/ 6Dla zdrowia

Obraz
© 123RF

Już Indianie w Ameryce Południowej doceniali właściwości lecznicze marakui. Obecnie jej walory zdrowotne są cenione przez zwolenników medycyny naturalnej. Owoc ten m.in. łagodzi objawy astmy, pomaga w walce z nadciśnieniem, poprawia trawienie, a także sprawdza się jako naturalny środek uspokajający i nasenny.

/ 6Dla figury

Obraz
© 123RF

Marakuja świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię. 100 g tego słodkiego owocu zawiera zaledwie 97 kalorii. Co ciekawe, 70 proc. tego owocu składa się z wody.

/ 6Wachlarz zastosowań

Obraz
© 123RF

Marakuja jest niewielkich rozmiarów. Jednak jej miąższ znajdzie wiele zastosowań w kuchni. Możemy jeść go na surowo, dodawać do deserów i sosów do mięs. Świetnie też komponuje się z wyrobami mlecznym np. z jogurtami. W Ameryce Południowej marakuja często jest wykorzystywana do drinków np. do Guarapita lub Canelazo.

/ 6Afrodyzjak

Obraz
© 123RF

Chociaż sama nazwa owocu nie ma nic wspólnego z namiętnością (nazwa "passiflora" została nadana przez hiszpańskich misjonarzy na cześć męki Chrystusa), marakuja przez wielu wciąż jest określana jako "owoc namiętności" i uznawana za silny afrodyzjak. Może warto spróbować?

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce