5 powodów, dla których warto jeść marakuję

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Południowoamerykański afrodyzjak

Obraz
© 123RF

Marakuja, chociaż niezwykle popularna w Ameryce Południowej i Australii, w Polsce jest właściwie mało znana. Szkoda, bo ten niepozorny owoc świetnie sprawdza się jako dodatek do mlecznych produktów, mięs, koktajli i deserów. Obecnie w sieci sklepów Lidl za marakuję zapłacimy 1.99 złotych za sztukę.

/ 6Źródło witamin

Obraz
© 123RF

Mimo niewielkich rozmiarów, marakuja jest niezwykłym źródłem składników odżywczych. Jest bogata w witaminy B, A i C, a także w błonnik, magnez, żelazo, fosfor i potas. Co więcej, jest źródłem antyoksydantów i węglowodanów.

/ 6Dla zdrowia

Obraz
© 123RF

Już Indianie w Ameryce Południowej doceniali właściwości lecznicze marakui. Obecnie jej walory zdrowotne są cenione przez zwolenników medycyny naturalnej. Owoc ten m.in. łagodzi objawy astmy, pomaga w walce z nadciśnieniem, poprawia trawienie, a także sprawdza się jako naturalny środek uspokajający i nasenny.

/ 6Dla figury

Obraz
© 123RF

Marakuja świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię. 100 g tego słodkiego owocu zawiera zaledwie 97 kalorii. Co ciekawe, 70 proc. tego owocu składa się z wody.

/ 6Wachlarz zastosowań

Obraz
© 123RF

Marakuja jest niewielkich rozmiarów. Jednak jej miąższ znajdzie wiele zastosowań w kuchni. Możemy jeść go na surowo, dodawać do deserów i sosów do mięs. Świetnie też komponuje się z wyrobami mlecznym np. z jogurtami. W Ameryce Południowej marakuja często jest wykorzystywana do drinków np. do Guarapita lub Canelazo.

/ 6Afrodyzjak

Obraz
© 123RF

Chociaż sama nazwa owocu nie ma nic wspólnego z namiętnością (nazwa "passiflora" została nadana przez hiszpańskich misjonarzy na cześć męki Chrystusa), marakuja przez wielu wciąż jest określana jako "owoc namiętności" i uznawana za silny afrodyzjak. Może warto spróbować?

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości