5 powodów, dla których warto jeść marakuję

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Południowoamerykański afrodyzjak

Obraz
© 123RF

Marakuja, chociaż niezwykle popularna w Ameryce Południowej i Australii, w Polsce jest właściwie mało znana. Szkoda, bo ten niepozorny owoc świetnie sprawdza się jako dodatek do mlecznych produktów, mięs, koktajli i deserów. Obecnie w sieci sklepów Lidl za marakuję zapłacimy 1.99 złotych za sztukę.

/ 6Źródło witamin

Obraz
© 123RF

Mimo niewielkich rozmiarów, marakuja jest niezwykłym źródłem składników odżywczych. Jest bogata w witaminy B, A i C, a także w błonnik, magnez, żelazo, fosfor i potas. Co więcej, jest źródłem antyoksydantów i węglowodanów.

/ 6Dla zdrowia

Obraz
© 123RF

Już Indianie w Ameryce Południowej doceniali właściwości lecznicze marakui. Obecnie jej walory zdrowotne są cenione przez zwolenników medycyny naturalnej. Owoc ten m.in. łagodzi objawy astmy, pomaga w walce z nadciśnieniem, poprawia trawienie, a także sprawdza się jako naturalny środek uspokajający i nasenny.

/ 6Dla figury

Obraz
© 123RF

Marakuja świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię. 100 g tego słodkiego owocu zawiera zaledwie 97 kalorii. Co ciekawe, 70 proc. tego owocu składa się z wody.

/ 6Wachlarz zastosowań

Obraz
© 123RF

Marakuja jest niewielkich rozmiarów. Jednak jej miąższ znajdzie wiele zastosowań w kuchni. Możemy jeść go na surowo, dodawać do deserów i sosów do mięs. Świetnie też komponuje się z wyrobami mlecznym np. z jogurtami. W Ameryce Południowej marakuja często jest wykorzystywana do drinków np. do Guarapita lub Canelazo.

/ 6Afrodyzjak

Obraz
© 123RF

Chociaż sama nazwa owocu nie ma nic wspólnego z namiętnością (nazwa "passiflora" została nadana przez hiszpańskich misjonarzy na cześć męki Chrystusa), marakuja przez wielu wciąż jest określana jako "owoc namiętności" i uznawana za silny afrodyzjak. Może warto spróbować?

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia