5 pomysłów na makaron na słodko
None
Makaron z jagodami i malinami
Makaron doskonale komponuje się z gęstymi sosami, mięsem, duszonymi warzywami czy owocami morza. Ale produkt ten pysznie smakuje również w wersji na słodko, w połączeniu z sezonowymi owocami. Oto kilka propozycji.
W sezonie na maliny i jagody warto zmiksować te owoce i podać jako sos do ulubionego tagliatelle. Makaron nie powinien być rozgotowany, ale sprężysty. Owocową masę można dodatkowo posłodzić cukrem trzcinowym, a całe danie udekorować świeżymi owocami.
Czym kierować się przy zakupie makaronu?
Makaron z jabłkiem mozzarellą i żurawiną
To propozycja półsłodka, półwytrawna. Na jedną porcję należy ugotować 2 garście makaronu typy nitki i razem z pokrojonym jabłkiem (np. antonówką), żurawiną (może być suszona) i 1/2 kulki sera mozzarella włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec 15 minut w 180 stopniach C.
Lasagne z musem malinowym i kiwi
Letnia wersja lasagne to gratka dla wielbicieli słodkich malin i kwaskowatego kiwi. Do przygotowania tego dania potrzeba oczywiście kilku płatów makaronu do tego włoskiego dania oraz serek ricotta z dodatkiem domowego cukru waniliowego (240 g), opakowanie malin (zmiksowane na mus) i 2 średnie kiwi (pokrojone w plasterki). Na ugotowany makaron al denta nakładamy warstwami serek i owoce.
Makaron z serem białym na słodko
To smak, który wielu kojarzy się z dzieciństwem, gdy do szczęścia wystarczył makaron, twaróg i cukier. Współczesna wersja oprócz makaronu (np. typu świderki) i dobrej jakości sera białego, może zawierać ksynitol lub stewię, czyli zdrowsze zamienniki dla cukru białego. Dodatkowo można użyć również orzechów i jagód goji dla urozmaicenia smaku.
Makaron z makiem i owocami
Klasyk znany ze świąt Bożego Narodzenia warto jeść również latem. Mak doskonale komponuje się z makaronem typu wstążki lub kokardki, a w połączeniu z cytrusami stanowi sycące i słodkie danie.