3 sposoby na karpia: smażony, w pasztecie i w zupie
Prosty sposób, jak pozbawić karpia mulastego posmaku.
Karp pojawia się na wigilijnym stole w większości polskich domów, jednak nie wszyscy za nim przepadają. Z powodu zbyt dużej ilości ości i nieprzyjemnego posmaku mułu. Andrzej Polan poleca przygotowanie pasztetu z tej ryby lub upieczenie jej z aromatycznymi dodatkami. Nada się też do zupy rybnej.
Karp pieczony z grzybami, ogórkami i śliwkami
Składniki:
3 filety karpia
3 cebule
100 g suszonych borówek
200 g kiszonych ogórków
100 g wędzonych śliwek bez pestek 400 ml śmietanki 18 proc.
musztarda francuska
pieprz i sól
koperek
szczypiorek
Przygotowanie:
Filety z karpia przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni przesmażamy cebulę na maśle, dodajemy ogórki kiszone i śliwki wędzone. Następnie dodajemy śmietankę i na koniec musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy karpia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. na ok. 20 min. Podajemy z ziemniakami oprószone szczypiorkiem i koperkiem.