3 sposoby na karpia: smażony, w pasztecie i w zupie
Prosty sposób, jak pozbawić karpia mulastego posmaku.
Karp pieczony z grzybami, ogórkami i śliwkami
Składniki:
3 filety karpia
3 cebule
100 g suszonych borówek
200 g kiszonych ogórków
100 g wędzonych śliwek bez pestek 400 ml śmietanki 18 proc.
musztarda francuska
pieprz i sól
koperek
szczypiorek
Przygotowanie:
Filety z karpia przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni przesmażamy cebulę na maśle, dodajemy ogórki kiszone i śliwki wędzone. Następnie dodajemy śmietankę i na koniec musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy karpia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. na ok. 20 min. Podajemy z ziemniakami oprószone szczypiorkiem i koperkiem.