3 przepisy na kawę na zimno. Tylko tego nam trzeba w upały

Kiedy upał za oknem, niekoniecznie masz ochotę na filiżankę gorącej kawy. W takie dni warto sięgnąć po kawę na zimno, która doda energii i cudownie orzeźwi. Mamy trzy przepisy na kawy na zimno. Znajdzie się tu coś zarówno dla zwolenników kaw słodkich, jak i bardziej wytrawnych.

wawel frappe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cold brew, czyli kawa zaparzana na zimno

Cold brew to kawa "parzona na zimno", która właściwie robi się sama. Jej podstawowym minusem jest to, że nie możemy się jej napić zawsze, kiedy najdzie nas na nią ochota. Cold brew "zaparza" się przez wiele godzin. Dlaczego piszemy "zaparza się" w cudzysłowie, bo tak naprawdę cold brew się cedzi. Zmieloną kawę zalewamy zimną wodą i czekamy… ok. 10 godzin. Po tym czasie uzyskany napar przelewa się przez filtr i gotowe. Czy to to samo, co klasyczne zaparzenie kawy wrzątkiem i odczekanie, aż wystygnie? Absolutnie nie. Kawa moczona w zimnej wodzie uwalnia zupełnie inny smak i aromat. Jest dużo łagodniejsza w smaku. Pozbawiona goryczki i kwasowości, ale nadal bardzo aromatyczna.

Możesz kupić specjalny zaparzacz do cold brew, ale możesz przygotować ją także w zwykłym zakręcanym słoiku. Wtedy jednak potrzebny będzie dodatkowo filtr papierowy, przez który przelejesz uzyskany napar.

Przepisów na cold brew jest wiele. Smak kawy będzie się zmieniał w zależności od tego, jak długo będzie się ona moczyła. Znaczenia ma również rzecz jasna rodzaj i ilość użytej kawy. My proponujemy taki oto przepis na cold brew:

jedną czubatą łyżkę średnio zmielonej kawy zalej szklanką wody w temperaturze pokojowej. Zakręć specjalny zaparzacz lub słoik i pozostaw w lodówce na 10-12 godzin. Po tym czasie przelej napar przez papierowy litr (jeśli posiadasz zaparzacz do cold brew, możesz pominąć ten krok). Podawaj z zagęszczonym mlekiem i kostkami lodu.

Cold brew podawaj ze słodkim mlekiem.
Cold brew podawaj ze słodkim mlekiem. © Unsplash | Jennifer Burk

Espresso tonic - hit ostatnich lat

Espresso tonic jeszcze kilka lat temu brzmiało egzotycznie. Dziś jest to jeden z najpopularniejszych kawowych napojów pitych latem. To nic innego jak espresso z tonikiem. Proporcje jak zwykle należy dobrać pod swoje preferencje. Zacząć można od 30 ml espresso i 150 ml toniku. Składniki wystarczy ze sobą połączyć i dodać kostki lodu. Niektórzy smak i wygląd espresso tonic urozmaicają mrożonymi owocami, świeżą cytryną, czy pomarańczą. Kawowy tonik podajemy w wysokiej szklance. To propozycja dla zwolenników wytrawnej kawy. Dla osłodzenia efektu możesz dodać syrop cukrowy albo tonik zastąpić gazowanym napojem cytrynowym (choć to już będzie zupełnie inny efekt smakowy).

Frappe - klasyka kaw na zimno

Miłośnik mlecznej, słodkiej kawy będzie wniebowzięty, po wypróbowaniu tego przepisu. Bliżej mu do deseru, aniżeli kawy, która ma pobudzić i orzeźwić. Mimo to jej zwolenników nie brakuje. I trudno się dziwić. W upalne popołudnie nic nie smakuje tak dobrze, jak zimne frappe z gałką loda.

Składniki:

·      Espresso lub 50 ml mocnego naparu

·      3/4 szklanki mleka

·      kilka kostek lodu

·      gałka lodów waniliowych

·      bita śmietana

Sposób przygotowania:

Kawę, mleko i kostki lodu dodaj do shakera lub słoika, zakręć i energicznie wymieszaj, by lód się roztopił. Do wysokiej szklanki włóż lody, zalej je kawą. Na koniec dodaj bitą śmietanę.

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory