3 przepisy na kawę na zimno. Tylko tego nam trzeba w upały
Kiedy upał za oknem, niekoniecznie masz ochotę na filiżankę gorącej kawy. W takie dni warto sięgnąć po kawę na zimno, która doda energii i cudownie orzeźwi. Mamy trzy przepisy na kawy na zimno. Znajdzie się tu coś zarówno dla zwolenników kaw słodkich, jak i bardziej wytrawnych.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Cold brew, czyli kawa zaparzana na zimno
Cold brew to kawa "parzona na zimno", która właściwie robi się sama. Jej podstawowym minusem jest to, że nie możemy się jej napić zawsze, kiedy najdzie nas na nią ochota. Cold brew "zaparza" się przez wiele godzin. Dlaczego piszemy "zaparza się" w cudzysłowie, bo tak naprawdę cold brew się cedzi. Zmieloną kawę zalewamy zimną wodą i czekamy… ok. 10 godzin. Po tym czasie uzyskany napar przelewa się przez filtr i gotowe. Czy to to samo, co klasyczne zaparzenie kawy wrzątkiem i odczekanie, aż wystygnie? Absolutnie nie. Kawa moczona w zimnej wodzie uwalnia zupełnie inny smak i aromat. Jest dużo łagodniejsza w smaku. Pozbawiona goryczki i kwasowości, ale nadal bardzo aromatyczna.
Możesz kupić specjalny zaparzacz do cold brew, ale możesz przygotować ją także w zwykłym zakręcanym słoiku. Wtedy jednak potrzebny będzie dodatkowo filtr papierowy, przez który przelejesz uzyskany napar.
Przepisów na cold brew jest wiele. Smak kawy będzie się zmieniał w zależności od tego, jak długo będzie się ona moczyła. Znaczenia ma również rzecz jasna rodzaj i ilość użytej kawy. My proponujemy taki oto przepis na cold brew:
jedną czubatą łyżkę średnio zmielonej kawy zalej szklanką wody w temperaturze pokojowej. Zakręć specjalny zaparzacz lub słoik i pozostaw w lodówce na 10-12 godzin. Po tym czasie przelej napar przez papierowy litr (jeśli posiadasz zaparzacz do cold brew, możesz pominąć ten krok). Podawaj z zagęszczonym mlekiem i kostkami lodu.
Espresso tonic - hit ostatnich lat
Espresso tonic jeszcze kilka lat temu brzmiało egzotycznie. Dziś jest to jeden z najpopularniejszych kawowych napojów pitych latem. To nic innego jak espresso z tonikiem. Proporcje jak zwykle należy dobrać pod swoje preferencje. Zacząć można od 30 ml espresso i 150 ml toniku. Składniki wystarczy ze sobą połączyć i dodać kostki lodu. Niektórzy smak i wygląd espresso tonic urozmaicają mrożonymi owocami, świeżą cytryną, czy pomarańczą. Kawowy tonik podajemy w wysokiej szklance. To propozycja dla zwolenników wytrawnej kawy. Dla osłodzenia efektu możesz dodać syrop cukrowy albo tonik zastąpić gazowanym napojem cytrynowym (choć to już będzie zupełnie inny efekt smakowy).
Frappe - klasyka kaw na zimno
Miłośnik mlecznej, słodkiej kawy będzie wniebowzięty, po wypróbowaniu tego przepisu. Bliżej mu do deseru, aniżeli kawy, która ma pobudzić i orzeźwić. Mimo to jej zwolenników nie brakuje. I trudno się dziwić. W upalne popołudnie nic nie smakuje tak dobrze, jak zimne frappe z gałką loda.
Składniki:
· Espresso lub 50 ml mocnego naparu
· 3/4 szklanki mleka
· kilka kostek lodu
· gałka lodów waniliowych
· bita śmietana
Sposób przygotowania:
Kawę, mleko i kostki lodu dodaj do shakera lub słoika, zakręć i energicznie wymieszaj, by lód się roztopił. Do wysokiej szklanki włóż lody, zalej je kawą. Na koniec dodaj bitą śmietanę.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski