3 przepisy na kawę na zimno. Tylko tego nam trzeba w upały

Kiedy upał za oknem, niekoniecznie masz ochotę na filiżankę gorącej kawy. W takie dni warto sięgnąć po kawę na zimno, która doda energii i cudownie orzeźwi. Mamy trzy przepisy na kawy na zimno. Znajdzie się tu coś zarówno dla zwolenników kaw słodkich, jak i bardziej wytrawnych.

wawel frappe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cold brew, czyli kawa zaparzana na zimno

Cold brew to kawa "parzona na zimno", która właściwie robi się sama. Jej podstawowym minusem jest to, że nie możemy się jej napić zawsze, kiedy najdzie nas na nią ochota. Cold brew "zaparza" się przez wiele godzin. Dlaczego piszemy "zaparza się" w cudzysłowie, bo tak naprawdę cold brew się cedzi. Zmieloną kawę zalewamy zimną wodą i czekamy… ok. 10 godzin. Po tym czasie uzyskany napar przelewa się przez filtr i gotowe. Czy to to samo, co klasyczne zaparzenie kawy wrzątkiem i odczekanie, aż wystygnie? Absolutnie nie. Kawa moczona w zimnej wodzie uwalnia zupełnie inny smak i aromat. Jest dużo łagodniejsza w smaku. Pozbawiona goryczki i kwasowości, ale nadal bardzo aromatyczna.

Możesz kupić specjalny zaparzacz do cold brew, ale możesz przygotować ją także w zwykłym zakręcanym słoiku. Wtedy jednak potrzebny będzie dodatkowo filtr papierowy, przez który przelejesz uzyskany napar.

Przepisów na cold brew jest wiele. Smak kawy będzie się zmieniał w zależności od tego, jak długo będzie się ona moczyła. Znaczenia ma również rzecz jasna rodzaj i ilość użytej kawy. My proponujemy taki oto przepis na cold brew:

jedną czubatą łyżkę średnio zmielonej kawy zalej szklanką wody w temperaturze pokojowej. Zakręć specjalny zaparzacz lub słoik i pozostaw w lodówce na 10-12 godzin. Po tym czasie przelej napar przez papierowy litr (jeśli posiadasz zaparzacz do cold brew, możesz pominąć ten krok). Podawaj z zagęszczonym mlekiem i kostkami lodu.

Cold brew podawaj ze słodkim mlekiem.
Cold brew podawaj ze słodkim mlekiem. © Unsplash | Jennifer Burk

Espresso tonic - hit ostatnich lat

Espresso tonic jeszcze kilka lat temu brzmiało egzotycznie. Dziś jest to jeden z najpopularniejszych kawowych napojów pitych latem. To nic innego jak espresso z tonikiem. Proporcje jak zwykle należy dobrać pod swoje preferencje. Zacząć można od 30 ml espresso i 150 ml toniku. Składniki wystarczy ze sobą połączyć i dodać kostki lodu. Niektórzy smak i wygląd espresso tonic urozmaicają mrożonymi owocami, świeżą cytryną, czy pomarańczą. Kawowy tonik podajemy w wysokiej szklance. To propozycja dla zwolenników wytrawnej kawy. Dla osłodzenia efektu możesz dodać syrop cukrowy albo tonik zastąpić gazowanym napojem cytrynowym (choć to już będzie zupełnie inny efekt smakowy).

Frappe - klasyka kaw na zimno

Miłośnik mlecznej, słodkiej kawy będzie wniebowzięty, po wypróbowaniu tego przepisu. Bliżej mu do deseru, aniżeli kawy, która ma pobudzić i orzeźwić. Mimo to jej zwolenników nie brakuje. I trudno się dziwić. W upalne popołudnie nic nie smakuje tak dobrze, jak zimne frappe z gałką loda.

Składniki:

·      Espresso lub 50 ml mocnego naparu

·      3/4 szklanki mleka

·      kilka kostek lodu

·      gałka lodów waniliowych

·      bita śmietana

Sposób przygotowania:

Kawę, mleko i kostki lodu dodaj do shakera lub słoika, zakręć i energicznie wymieszaj, by lód się roztopił. Do wysokiej szklanki włóż lody, zalej je kawą. Na koniec dodaj bitą śmietanę.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika