15 zielonych warzyw, które potrafią zdziałać cuda

Wszystkie zielone i bardzo zdrowe. Sprawdź, jak te warzywa wpływają na nasze samopoczucie, zdrowie i urodę.

Obraz

/ 15Brokuły

Obraz
© archiwum

Znane są przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Zawierają sulforafan, czyli substancję, pobudzającą w komórkach procesy zwalczania wolnych rodników, a także produkcję enzymów w wątrobie, które usuwają związki rakotwórcze. Brokuły bogate są także w witaminy A, B1 i B2 oraz C. Tej ostatniej zawierają więcej niż owoce cytrusowe. Regenerują układ odporności, mózg i kości. Spożywając te warzywa, dostarczamy naszemu organizmowi także fosforu, wapnia, magnezu i żelaza. Uważajmy jednak, by nie gotować ich zbyt długo, bo wtedy tracą wiele cennych właściwości.

Izabela O'Sullivan/mmch

/ 15Groszek zielony

Obraz
© archiwum

Jest świetnym źródłem błonnika i białka. Lekkostrawny, dobrze wpływa na pracę układu trawiennego. Może też łagodzić objawy menopauzy i - podobnie jak brokuły - zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Dzięki zawartemu w nim potasowi, przeciwdziała udarowi mózgu. Bogaty jest także w inne składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, żelazo, kobalt, fluor czy sód. Nie brakuje mu też witamin z grupy B (pozytywnie wpływających na układ nerwowych), witaminy E oraz C. Nie wszystkim jednak służy. Nie powinny spożywać go osoby cierpiące na kamicę nerkową czy dnę moczanową.

/ 15Kapusta

Obraz
© archiwum

To warzywo występuje w prawie 40 gatunkach. Jest bogatym źródłem witamin C, E i A oraz B1 i B2. Kapusta korzystnie wpływa na procesy trawienne, jednak w połączeniu z tłustymi mięsami, sama staje się ciężkostrawna. Bogata jest w żelazo, fosfor, magnez i wapń. Ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie dobroczynne działanie posiadają jej liście: stosowane zewnętrznie, pomagają w gojeniu się ran, obniżeniu temperatury ciała, w walce z bólem głowy oraz mięśni i stawów. Spora zawartość siarki w kapuście poprawia z kolei wygląd włosów, paznokci i cery. Sok z kapusty pomaga w leczeniu wrzodów żołądka oraz anemii.

/ 15Zielona papryka

Obraz
© archiwum

Reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych (głównie potasu i wapnia) oraz witamin (szczególnie C i beta-karotenu). Zawiera także flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając rakowi i chorobom układu krążenia. Papryka pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poprawia również odporność. Warzywo to nie tylko ma szereg właściwości zdrowotnych, ale przez niektórych uważane jest za afrodyzjak.

/ 15Ogórek

Obraz
© archiwum

W przeciwieństwie do wielu warzyw zielonych zawiera niewiele witamin i związków mineralnych, gdyż w 90 proc. składa się z wody. Za to jest bardzo niskokaloryczny, dlatego stanowi idealną przekąska dla osób, będących na diecie. Poza tym jego sok cieszy się sławą odtruwacza organizmu. Jedzenie ogórków zaleca się w przypadku chorób dróg moczowych, a także chorób serca i schorzeniach reumatycznych. Pamiętajmy, by nie łączyć go z innymi warzywami, zawierającymi witaminę C - ogórek po prostu ją zniszczy. Połączenie pomidorów z ogórkiem - zarówno w sałatce, jak i na kanapce - nie jest więc, pod względem zdrowotnym, najlepszym rozwiązaniem.

/ 15Szczypiorek

Obraz
© archiwum

Należy do rodziny cebulowatych, dzięki czemu korzystnie wpływa na odporność organizmu i ma właściwości bakteriobójcze. Zawiera dużo witaminy C, ale także B1 i B2. Bogaty jest także w potas, który wzmacnia pracę serca. Szczypiorek lub sok z niego stosuje się także w schorzeniach trzustki. Wspomaga proces trawienia, ale jednocześnie wzmaga apetyt.

/ 15Szczaw

Obraz
© archiwum

Pomaga przy wzdęciach, biegunce czy zatruciach pokarmowych, pobudza do pracy jelita, łagodzi stany zapalne, zobojętnia toksyny bakteryjne, łagodzi kaszel i katar. Używa się go także jako okładu na oparzenia czy owrzodzenia. Jego spożywanie zaleca się kobietom, mającym intensywne miesiączki. Szczawiu nie powinny jednak spożywać osoby, cierpiące na schorzenia nerek, wątroby, reumatyzm czy artretyzm. Zawiera bowiem kwas szczawiowy, a ten w połączeniu z wapniem tworzy nieprzyswajalny szczawian wapnia.

/ 15Koper

Obraz
© archiwum

Zawiera duże ilości fosforu i wapnia, a także nieco żelaza. Korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego - stymuluje wydzielanie soków trawiennych w żołądku. Herbatki z kopru włoskiego podaje się już niemowlętom. Może także zmniejszyć wzdęcia. Ponadto bogaty jest w witaminy: C, A, E oraz B1 i B2. Żucie ziaren kopru odświeża oddech, a napar z niego jest pożyteczny w czasie przeziębień, grypy i kaszlu. Koper posiada również właściwości moczopędne.

/ 15Szparagi

Obraz
© archiwum

Bogate są w kwas foliowy i przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Zawarte w szparagach składniki korzystnie wpływają też na wygląd skóry. Warzywa te są źródłem cennych składników mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, magnez, potas, sód. Działają pobudzająco na pracę nerek, a także regulują gospodarkę wodną organizmu. Mają właściwości przeczyszczające. W medycynie ludowej wykorzystywano je jako środek uspokajający, a także przy leczeniu zaburzeń wzroku i bólu zębów. Szparagów nie powinny spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową, ponieważ warzywa te mogą powodować gromadzenie się w organizmie kwasu moczowego.

10 / 15Karczochy

Obraz
© archiwum

Zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, wzmacniają układ odpornościowy i działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit. Zawierają sporo witaminy C oraz tych z grupy B. Karczochy zalecane są w leczeniu chorób dróg żółciowych, ponieważ wzmagają wydzielanie żółci. Ponadto, zapobiegają wzdęciom i odtruwają organizm. Korzystnie działają też na nudności, zgagę oraz bóle brzucha.

11 / 15Seler naciowy

Obraz
© archiwum

Bez niego nie może obejść się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Seler naciowy jest nie tylko niskokaloryczny, ale też świetnie radzi sobie z toksynami w organizmie. Pobudza przemianę materii i usuwa szkodliwe produkty uboczne tego procesu tj. kwas moczowy, który osadzając się w tkankach, doprowadzić może do poważnych chorób stawów. Poza tym korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy. Zawiera witaminy A, C, E oraz B1 i B2. Bogaty jest także w takie składniki odżywcze jak wapń, żelazo, magnez i fosfor. W jego łodydze znajduje się związek chemiczny o nazwie pthalide, który ma właściwości uspokajające.

12 / 15Szpinak

Obraz
© archiwum

Jest doskonałym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Nie tylko zawiera bardzo niewiele kalorii, ale także reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie. Naukowcy z Rutgers University dowodzą natomiast, że składniki zawarte w szpinaku mogą zwiększać wzrost tkanki mięśniowej aż o 1/5. Polecany jest palaczom, gdyż zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc. Pomaga też w leczeniu nadciśnienia i schorzeń trzustki. W walce z anemią najlepiej sprawdza się jednak najlepiej, kiedy nie jest ugotowany. Niestety, nie na wszystkich szpinak ma tak dobroczynne działanie. Z tego samego powodu co w przypadku szczawiu, nie powinny go jeść osoby mające problemy z nerkami, wątrobą, reumatyzmem czy artretyzmem.

13 / 15Sałata

Obraz
© archiwum

Obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Poprawia także pracę układu trawiennego. Jej liście działają jak miotła, oczyszczając organizm z toksyn. Przeciwdziałają zaparciom. Sałata ma też właściwości moczopędne. Jest bogata w fosfor i wapń, nieco mniej - w żelazo i magnez. Zawiera sporo witamin: A, B1 i B2 oraz C i E. Pamiętajmy jednak, by raczej nie sięgać po bardzo popularną sałatę lodową - jest wyjątkowo uboga w składniki odżywcze. Lepiej wybierzmy masłową lub rzymską.

14 / 15Por

Obraz
© archiwum

Por składa się głównie z wody, jej zawartość wynosi 88 proc. Pozostałe 12 stanowią węglowodany i białka. Zawiera witaminy z grupy B, korzystnie wpływające na układ nerwowy. Znajduje się w nim też trochę witaminy C i niewielka ilość witaminy E. Jego główne składniki mineralne to fosfor i wapń. Ma właściwości moczopędne. Sporządzony z pora syrop pomocny jest natomiast w walce z przeziębieniem. Por działa leczniczo na układ trawienny, szczególnie przydatny jest w zatruciach. Powinny go jednak unikać osoby mające problemy z wątrobą, ponieważ może powodować wzdęcia.

15 / 15Cukinia

Obraz
© archiwum

Jest cennym źródłem witamin B1, B2, C, PP oraz karotenu, czyli prowitaminy A. Jest też bogata w minerały, szczególnie w wapń i potas - związek szczególnie ważny latem, gdy pocąc się, tracimy go najwięcej. Jest idealna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ ma bardzo mało kalorii - 100 g dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal!

Izabela O'Sullivan/mmch

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru